Akú kryptomenu ťažiť – Zcash (časť 2)

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

 

V prvom článku série „Akú kryptomenu ťažiť“ sme rozoberali jednu z najpopulárnejších krypto – Ethereum. Písali sme o smart kontraktoch, problematike zmeny protokolu aj reálnom využití vo svete. Dnes sa pozrieme na ďalšieho ašpiranta pre tvoj MINING RIG. Ide o kryptomenu Zcash, ktorej jedinečnosť spočíva predovšetkým v technológii šifrovania a súčasnej anonymite. Plus na záver to najlepšie. Ušiel ti vlak v podobe ťažby Bitcoinu? Je tu Zcash ako porovnateľná náhrada.

 


SLEDUJ všetky novinky aj na našom FACEBOOKU


Prečo ťažiť Zcash ?

ZCASH (ZEC)

Vznik: október 2016
Protokol: PoW (Proof of Work)
Algoritmus: Equihash
Množstvo coinov: 21 000 000 – podobne ako u Bitcoinu

 

Kryptomena Zcash - prečo sa oplatí ťažiť

 

Aktuálna monetárna báza v obehu je 3 505 069 ZEC coinov. Takisto aj množstvo ťažených coinov sa rovná Bitcoinu teda 50 ZEC každý 10 minút, s jediným rozdielom. Veľkosť ZCASH bloku je 4 násobné menší, no zároveň aj čas na vyťaženie 1 bloku je 4 násobne nižší (1 blok sa rovná 12,5 ZEC s priemerným časom vyťaženia 2,5 minúty). ZEC halving je nastavený opäť rovnako ako u materskej kryptomeny a teda delenie veľkosti bloku nastáva každé 4 roky. Do obehu sa tak aktuálne každý deň dostane približne 7 200 coinov.

Ako začať ťažiť ZCASH ?

 

Čo je to Zcash

Zcash predstavuje decentralizovanú open-source kryptomenu, veľmi podobnú kryptomene Monero. Všetky transakcie o prijímateľoch, odosielateľoch aj podrobnosti o transakcii sú kompletné anonymné. Rozdiel je ten, že Monero vytvára anonymitu prostredníctvom prekrývania posledných vrstiev transakcie. Naopak ZCASH docieli anonymitu vďaka premyslenému kryptografickému systému, ktorý podrobne popisujem nižšie. Digitálna Mena Zcash je založená na zdrojovom kóde Bitcoinu, s vylepšením o najdôležitejšiu vlastnosť – anonymitu.
Zakladateľský tím je zložený z profesionálnych kryptografov, znalých v obore a rovnako tak aj technológia, vďaka ktorej je Zcash tak bezpečný a súkromný stojí práve na pilieroch kryptografických  šifrovacích algoritmov – Zk-Snarks (alebo Zero-knowledge proofs).

 

Technológia (Zero-knowledge proofs)

Technológia je odpoveďou na otázku:

„Ako dokázať pravosť informácií bez toho aby sme ich museli priamo odhaliť?“

 

Technológia Zcash - Zero Knowledge PoofIde o kryptografickú metódu, pomocou ktorej osoba s určitými informáciami, ktoré je potrebné potvrdiť, dokáže pravosť a pravdivosť týchto informácií druhej osobe (osobe, ktorá je zodpovedná za potvrdzovanie pravosti týchto prenášaných informácií). K potvrdeniu pravosti týchto informácií dôjde bez toho, aby ich obsah musel byť zverejnený či odhalený.

Práve táto technológia je ukážkou profesionálnych kryptografických metód, ktoré sa využívajú na šifrovanie transakcií, potvrdenia ich skutočnosti, vykonateľnosti a zároveň zabezpečenie 100% anonymity informácií o týchto transferoch. To tvorí kryptomenu Zcash skutočne jedinečnou v porovnaní so všetkými ostatnými menami na trhu.

 

Tím

Za vývojom stojí celý tím erudovaných výskumníkov a kryptografov, na čele s osobou Rogerom Verom. Jeden z prvých krypto-milionárov, zakladateľ webu bitcoin.com a známej krypto-burzy Kraken. Hlavný výskumník a technológ kryptomeny je Zooko Wilcox, ktorý pretavil svoje viac než 20 ročné skúsenosti v kryptografii do rôznych projektov, mimo iného aj kryptomeny Zcash.

 

Edward Snowden je známy americký whistle-blower, ktorý stojí za odtajnením tajných dokumentov o špinavých praktikách americkej i anglickej tajnej služby. Edward ako IT špecialista označil kryptomenu Zcash ako najzaujímavejšiu alternatívu Bitcoinu.

E. Snowden prehlásil:

„Anonymita kryptomeny Zcash, ju robí najzaujímavejšou alternatívou Bitcoinu. Bitcoin je skvelý, ale ak nie je anonymný, nie je bezpečný“

Zcash - akú kryptomenu ťažiť

 

 

Jedinečný systém odmeňovania

Väčšina kryptomien je zriadená ako open-source komunita, no organizácia kryptomeny Zcash je zriadená nezvyčajne, ako obchodná spoločnosť. Ďalšia jedinečnosť je systém prerozdeľovania „odmien“ pre tím vývojárov a všetkých zamestnancov.

Pri rôznych kryptomenách bolo skutočnosťou, že prvotní investori a okruh vývojárov si predťažili veľké objemy mincí, ešte pred oficiálnym spustením projektu. Takéto správanie však častokrát ovplyvňovalo trhovú hodnotu a dôveryhodnosť kryptomeny samotnej, keďže po pridaní meny na verejne obchodovateľnú burzu, často dochádzalo k výrazným prepadom trhovej ceny, kvôli masívnym výpredajom zo strany investorov.

V Zcash komunite vymysleli nový, efektívnejší a spravodlivejší systém prerozdeľovania. Všetky prvotné investície získané ešte pred oficiálnym spustením projektu boli vložené do zakladajúcej obchodnej spoločnosti. Odmeny pre technológov a výskumníkov budú plynúť z tzv. zakladateľskej odmeny. Ide o 20% z celkového vyťaženého množstva ZEC, počas prvej fázy ZCASH reward – teda po dobu prvých 4 rokov od oficiálneho spustenia projektu. Tento systém má zabezpečiť dostatočnú motiváciu pre všetkých pracovníkov na neustále vylepšovanie a pokrok v technológii počas najdôležitejších prvých rokoch vývoja kryptomeny.

 

Zcash ako druhá príležitosť Bitcoinu

Mnoho ťažiarov dnes len sníva o časoch, keď ťažba Bitcoinu bola tak zisková ako už nikdy.
Pozri si toto „historické“ video o ťažbe Bitcoinu z dielne ČT24 (rok 2011). Ťažba Bitcoinu bola vo svojej prvej fáze, čo znamená, že za vyťaženie 1 bloku BTC prináležala minerovi odmena vo výške 50 Bitcoinov a priemerný čas na vyťaženie 1 bloku bol 10 minút. So žalostne nízkou náročnosťou ťažby, tak bola ťažba doslova zlatou baňou a aj s bežným stolným počítačom vtedajšej doby bolo možné ťažiť denne 1 blok Bitcoinu (50 BTC). Veľkosť bloku Bitcoinu dnes je 12,5 mincí.

 

Zcash ako druhá príležitosť Bitcoinu

 

Minulosť už nikto nevráti, no čo súčasnosť? Kryptomena Zcash založená na technológii Bitcoinu a vylepšená o jedinečnú technológiu anonymity, vznikla len pomerne nedávno – v októbri 2016. To znamená, že približne až do októbra 2020 bude Zcash mining reward (odmena za ťaženie) stále v prvej fáze, čo predstavuje 50 vyťažených ZCASH coinov každých 10 minút. Rovnako ako tomu bolo pri kryptomene Bitcoin pred 8 rokmi, na ktorú môžeme už len spomínať. Nemáme tu však podobnú príležitosť ťažiť veľké množstvá tohto coinu pri pomerne „nízkej“ náročnosti?

Začni ťažiť ZCASH už dnes

 

Počas tohto štádia ťažby, ktorá trvé 4 roky sa do obehu uvoľní až 50% všetkých existujúcich ZEC coinov. Zvyšná polovica všetkých ZEC, ktoré kedy budú existovať sa do obehu bude uvoľňovať nasledujúcich takmer 130 rokov. Náročnosť bude už len a len stúpať a každá nasledujúca fáza so sebou prinesie Zcash Halving, kedy sa veľkosť každého bloku zmenší o polovicu. A keďže výťažky z dňa na deň klesnú o polovicu, trh väčšinou reaguje postupným prispôsobovaním ceny – zdvojnásobením, tak ako sme tovideli pri Bitcoine. Kurz kryptomeny ZCASH je dnes na úrovni 230 $ a budúcnosť nikto nedokaže predpovedať, no o pár rokov sa možno dočkáme hodnoty rovnajúcej sa aktuálnej cene Bitcoinu.