Potvrdené ! Ethereum ASIC Antminer E3

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

ASIC miner od Bitmainu na algoritmus Ethash je tu

Spoločnosť Bitmain – gigant vo výrobe špecializovaných ASIC zariadení na ťažbu, spustil predaj dlho očakávaného Ethereum ASIC mineru. Špekulácie sa tak potvrdili a po monštre ASIC X3 na ťažbu Monera, teraz prichádza na rad aj kryptomena Ethereum, ktorú bude možné na ASIC mineroch ťažiť.

Už včera internetom kolovalo video s ASIC minerom F3, ktorý mal podľa snímok dosahovať výkon až 1500 MH/s. Dnes však spoločnosť oficiálne spustila predaj ASIC E3, síce s nižším výkonom, no obrovskou efektivitou v pomere k cene.

 

Ethereum ASIC miner E3

 

Bitmain ASIC E3 – parametre

Nový Antminer E3 od Bitmainu ponúka pre algoritmus Ethash pomerne luxusné parametre. Ťažobný výkon 180 MH/s a spotreba 800W za cenu len 800 amerických dolárov je vysoká latka. Rovnaký výkon a spotrebu je aktuálne možné dosiahnuť s grafickými kartami AMD RX 580, no s cenou 4-5 násobne vyššou.

 

Limitovaný predaj, 4 mesačné čakanie a žiadna garancia

Predajca reguluje maximálne zakúpené množstvo na 1 kus na osobu, so štandardnou 6 mesačnou zárukou. Neexistuje ale žiadna možnosť na výmenu, za prípadnú vyššiu verziu, nehovoriac o zrušení objednávky a vrátení peňazí, ktorého sa nedočkáš. Veľmi zaujímavý je ale dátum doručenia, ktorý je adresovaný až na druhú polovicu mesiaca júl 2018, čo predstavuje takmer 4 celé mesiace. Štyri mesiace mi príde ako dosť dlhá doba nato, aby sa mohlo niečo „pokašlať.“ Napríklad taký ETH fork…

 

Ethereum PoS a ASIC rezistencia

Ako sme už písali, Vitalik Buterin už v roku 2016 hovoril o prechode Etherea z protokolu PoW (Proof-of-Work) na PoS (Proof-of-Stake), ktorý by mal znížiť monetánu infláciu kryptomeny Ethereum na minimum, čím by ťažba nebola možná tak ako to je dnes.

Ďalšou trefnou otázkou je tzv. odolnosť kryptomeny Ethereum pred ťažbou na týchto špecializovaných, jednoúčelových zariadeniach. Vývojár virtuálnej meny Ethereum, Piper Merriam,  vyjadril svoj postoj za udržanie ťažby kryptomeny Ethereum v decentralizovanej rovine (asic odolná) a zároveň na sociálnej sieti GitHub  položil otázku komunite, pre vyjadrenie názoru voči ETH ASIC rezistencii.

933 hlasov pre fork kryptomeny Ethereum a len 37 hlasov proti, hovoria za všetko. Podľa všetkého by teda ETH malo prejsť forkom, no na druhej strane sa objavili názory, ktoré popierajú vôbec možnosť na udržanie druhej najpopulárnejšej kryptomeny odolnej voči ASIC ťažbe.