Ťažba Bitcoinu ako energetický armagedon?

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Je naozaj ťažba Bitcoinu energetickou katastrofou? Toto si nečakal !

 

Množstvo médií oznčuje ťažbu bitcoinu a inych kryptomien ako energeticky vysoko náročnú činnosť, ktorá spotrebuje viac elektickej enerie ako niektoré štáty. Kde je však pravda?

Skúmali sme údaje spotreby elektriny pri ťažbe Bitcoinu na ASIC mineroch so spotrebou “úhlavného nepriateĺa” (bankový sektor) a výsledky mnohých prekvapia.

 

 

Ťažba Bitcoinu alebo iných kryptomien predstavuje overovanie transakcií ostatných užívateľov danej siete. Keď stroj ťaží kryptomenu v skutočnosti overuje správnosť a vykonateľnosť transakcií z predošlého bloku. Čím viac cena kryptomeny rastie, tým viac ľudí je ochotná investovať do zariadení na ťažbu, čím rastie celkový výkon siete a tým aj náročnosť ťažby.

Viac o technologickom procese ťažby tu.

Investor teda teoreticky ťaží menej mincí, no tie majú vyššiu hodnotu (cenu). Problémom je však nárast v spotrebe elektriny na ťažbu. Viac ťažiarov = viac zariadení na ťažbu = viac spotrebovanej energie.

 

 

Rapídny nárast cien väčšiny kryptomien za posledný rok sa odzrkadlil aj na celkovej spotrebe elektriny, ktorá sa medziročne zvýšila viac ako 3-násobne, čo je komentované mnohými médiami ako energetickú pohromu. Ako je však na tom so spotrebou „najväčší konkurent – bankový sektor ? “

 

Spotreba elektriny Bitcoinu a bankového sektora

V bankovom sektore overuje transakcia samotná banka ako centralizovaná inštitúcia, na poslanie peňazí je potrebná pobočka banky, prípadne internet banking a na výber peňazí rovnako tak potrebujete použiť bankomat alebo pobočku banky, ktorých sú v dnešnej dobe v každom meste desiatky. Koľko spotrebujú energie ?

 

 

Bankový sektor – spotrebovaná energia

Vo výpočtoch sme zahrnuli 3 hlavné zložky bankového systému:

hlavné centrály bánk a všetky pobočky + ATM bankomaty + servery bánk

Podľa informácii je aktuálne na svete okolo 60 000 bánk a 4 000 000 ATM bankomatov.

 

1 ATM (Automated Teller Machine) bankomat spotrebuje cca 300 Wh (300 W za 1 hodinu)

Celková spotreba ATM celosvetovo = 300 Wh * 24 hodin denne * 365 dní v roku * 4 000 000 ATM bankomatov = 10 TW (terawatt) ročne spolu.

Podĺa Climatestate je spotreba všetkých pobočiek a centrál bánk spolu na úrovni 58 TW ročne.

Servery, kde sú uložené všetky dáta klientov a bánk spotrebujú ďalších 30 TW ročne.

Celková spotreba energie bankového sektoru ročne: 98 TW.

 

 

Ťažba Bitcoinu – spotrebovaná energia

Na výpočet spotreby elektriny, potrebnej na ťažbu BITCOINOV ročne sme vychádzali z 2 základných premenných – priemerná spotreba ASIC mineru na 1 GH/s a celková výkon siete (hashrate).

Aktuálne priemerná spotreba všetkých typov ASIC minerov na 1GH/ výkonu je 0,169 Wh (energetická efektívnosť). Najnovšie modely minerov sú až 7 krát efektívnejšie ako staršie modely pri rovnakej spotrebe, preto 0,169 je priemerom všetkých aktuálne používaných ASIC minerov.

Aktuálny hashrate celej BTC siete je 20 ExaHash. (zdroj: https://charts.bitcoin.com/chart/hash-rate) čo predstavuje 20 000 000 000 GH/s.

Vynásobením 0,169 WH x 20 000 000 000 GH/s a následne prepočet spotreby na 1 celý rok (x 24 hodin denne x 365 dní v roku) :

Celková spotreba energie na ťažbu BTC ročne: 29,6 TW.

 

Táto vypočítaná hodnota sa zároveň pomerne presne zhoduje s údajmi podľa Digiconomist

Ťažba Bitcoinu a spotreba elektrickej energie

 

Pre porovnanie celosvetová spotreba elektrickej energie je v súčte 21 000 TW ročne. Podiel spotreby pri ťažbe bitcoinu teda predstavuje len 0,14 % z celosvetovej spotreby elektriny ročne.

 

 

700 miliónová príležitosť

Náklady na elektrinu pri ťažbe predstavujú 30 TW ročne, no čo je na druhej strane rovnice – teda hodnota výťažkov kvôli ktorým väčšina ľudí začne ťažiť. Spotreba elektriny je faktor ktorý ovplyvňuje a znižuje zisky z ťažby. Ťažba spotrebuje haldy elektriny ročne, no pri ročnom výťažku cca 650 000 Bitcoinov, je to daň ktorú sa oplatí zaplatiť. Pri aktuálnej hodnote 11 000 USD/ BTC predstavuje ročný výťažok BTC hodnotu okolo 700 000 000 USD.

 

Budúcnosť ťažby

Popredná svetová finančná inštitúcia Morgan Stanley odhaduje že Taiwan Semiconductor Manufacturing Company obdržala objednávky pre výrobu obvodov do ASIC minerov vo výške 500 000 ks mesačne pre prvý kvartál roku 2018.

Do celej BTC siete by sa tak v roku 2018 mohlo pripojiť až neuveriteľných 6 000 000 nových ASIC minerov. Z pohľadu elektrickej energie by to znamenalo zvýšenie celkovej spotreby na ťažbu BTC o viac ako dvojnásobok doterajších hodnôt.

Prílev nových ťažiarov a ich motiváciu ťažiť ovplyvňujú predovšetkým 2 faktory a to hodnota a náročnosť ťažby ktorá priamo ovplyvňuje zisk z ťažby. Dôležité teda budú svetové nálady, medializácia, vyhlásenia rôznych „svetových autorít“ na tému Bitcoinu a celkový stav na trhu.

 

Do úvahy treba však treba brať aj rapídne rastúcu efektívnosť ASIC minerov. Každý novší model dokáže poňať rádovo vyšší výkon na ťažbu, no spotreba sa zvyšuje len minimálne.

Jeden z najstarších modelov Antmineru S1 spotreboval až 2 W na každý jeden GH/s. Zatiaľ čo najnovšia rada Antminer S9 pracuje s efektivitou 0,098 W na 1 GH/s. To znamená že pri rovnakej spotrebe dokázali výrobcovia zvýšiť efektivitu výkonu až 20 násobne !

Porovnanie všetkých typov ASIC minerov

 

ASIC Antminer S9 a S1 porovnanie výkonu a spotreby

 

 

Riešenie ?

Bitcoin a geotermálna energia na Islande

Riešením rastúcej spotreby nie len pri ťažbe sú samozrejme rôzne formy OZE (obnoviteľné zdroje energie), ktoré využívajú návratné zdroje získané prirodzene – vodné, slnečné, veterné elektrárne. Mnohé veľké ťažiarenské spoločnosti, ktoré ťažia pre súkromné účely alebo za účelom poskytovania prenájmu výpočtového výkonu na ťažbu pre klientov –  zriaďujú svoje farmy priamo na Islande, kde sú bohaté zdroje geotermálnej energie, ktorá sa premieňa na elektrickú energiu s minimálnymi nákladmi.

 

 

 

Záver

Rapídny nárast zariadení na ťažbu v posledných mesiacoch je do budúcnosti problémom, ktorý treba riešiť, no na druhej strane fakty ukazujú jasne. Bankový sektor aktuálne spotrebuje približne 100 TW energie ročne čo je 3 násobne viac ako spotreba celej siete pri ťažbe Bitcoinov (30 TW). Rovnako tak aj celkový podiel spotreby na celosvetovej spotrebe elektriny je zanedbateľný, preto tvrdenia mnohých zdrojov a ekologickom armagedone spôsobenom ťažbou Bitcoinu sú viac než prehnané.