Kryptomeny 2018. Ťažba alebo trading (obchodovanie)?

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Určite si už zaznamenal, že rok 2018 sa vyznačuje extrémne silným klesajúcim „bear“ marketom, ktorý so sebou od začiatku roka za posledných 10 mesiacov stiahol viac než 80% celkovej kapitalizácie kryptomien. Kryptomena Bitcoin stratila na hodnote „len“ 70%, rôzne Altocoiny aj 85% svojej hodnoty. Ako to ovplyvnilo celkovú profitabilitu ťažby? Oplatí sa ešte kryptomeny dolovať alebo je lepšie diverzifikovať a obzerať sa aj po iných možnostiach ako je napríklad profi-obchodovanie (trading) ?

Kryptomeny-2018-_Ťažiť-alebo-obchodovať-trading (1)

Ťažba kryptomien v roku 2017

Rok 2017 patril rozhodne kryptomenám, kedy zaznamenali azda najväčší nárast od svojho vzniku v roku 2009. Hodnoty niektorých kryptomien dosiahli za jediný rok aj 10 000% zhodnotenie. Tieto čísla sa samozrejme odzrkadlili aj v ťažbe aj pri obchodovaní (tradingu).

Ľuda ťažili ako zbesilí a na trh sa dostával čoraz väčší objem ťažobného výkonu. Návratnosť ťažby dosahovala až neuveriteľné hodnoty. V mesiaci Január, pri Asic mineri S9 určenom na ťažbu Bitcoinu sa nachádzala návratnosť investície dokonca v 3 mesačnej lehote. Pri GPU mining rigoch a ťažbe Altcoinov ako Monero či Ethereum sa tieto čísla pohybovali v rozmedzí 5-7 mesiacov.

Kryptomeny 2018 zlom Bull vs Bear

Pri využití nízko-nákladovej možnosti uskladnenia minerov (Housingu) sa tieto čísla mohli pohybovať ešte nižšie. Celková ziskovosť ťažby bola vo vysoko-zelených číslach a každý „banník“ sa tak mohol tešiť z čistých výnosov aj cez 200% ročne (nepočítajúc nárast hodnoty kryptomien).

Január 2018 – zlom

Každý hrdý nadšenec kryptomien si určite veľmi dobre pamätá na Január 2018, ktorý bol pre kryptomeny zlomovým, pretože znamenal vrchol ďalšieho dvojročného cyklu. V preklade, cena vlajkovej lode kryptomien (Bitcoinu) narazila na svoj dočasný strop, od ktorého začala klesať prudko nadol. Dnes, o 10 mesiacov neskôr, je hodnota Bitcoinu o 70% nižšie, čo značne pocítili aj ťažiari kryptomien. Silný prepad cien so súčasným (nie stagnovaním) ale dokonca rastom náročnosti ťažby mal za následok rapídne klesajúcu ziskovosť z ťaženia digitálnych mien.

Návratnosť investície pri ťažbe dnes dosahuje hraničné hodnoty, ktoré v niektorých prípadoch vystačia len na spotrebovanú elektrinu. Ako som spomínal, veľkým paradoxom pri klesaní celého trhu, je fakt nárastu difficulty ťažby. V preklade, hodnoty kryptomien klesajú, ziskovosť ťažby takisto ale celková náročnosť siete aj naďalej rastie. A práve tento fakt vnímam ako najsvetlejší bod. Ako sme už vysvetľovali, náročnosť ťažby rastie s nárastom hashratu siete (teda rastúcim počtom ťažiarov). Rozhodne nejde o malých jednotlivcov, ktorý čoraz viac začínajú ťažiť. Práve naopak, skôr ide o veľké ryby, ktoré naďalej rozširujú svoje mining farmy. Prečo asi?

Kryptomeny - dvojročný cyklus

Pretože takýto výrazný pokles trhu rozhodne nie je nič, čo by si už kryptomeny nezažili. A rozhodne nie len raz. 2012, 2014, 2016, 2018. Do bodky sa opakujúce scenáre vývoja kryptomien a ich hodnôt, čo len podporuje teóriu pravidelne sa opakujúcich dvojročných cyklov na kryptomenovom trhu, čo presnejšie znamená, že ide len o dočasný pokles hodnôt. Preto aj napriek aktuálnym masívnym poklesom hodnoty kryptomien, z dlhodobého hľadiska je smerovanie ich hodnoty jednoznačne určené. Nikam inam než nahor !  To práve vďaka elementárnym fundamentom digitálnych mien, teda ich obmedzenosťou, technológiou a využiteľnosťou v reálnom svete.

Je tu aj iná metóda ako zarobiť, nielen keď celý trh zažíva boom a hodnota kryptomien rastie, ale práve naopak, aj keď klesajú? Rozhodne áno. Odpoveďou je Trading.

Obchodovanie

Aktívny trejding kryptomien, v zmysle vykonávania krátko/stredno-dobých obchodov na základe technickej a fundamentálnej analýzy s využitím rôznych indikátorov, opakujúcich sa vzorcov, analýz správania sa grafu v minulosti, trendových línií, objemov obchodovania a mnoho ďalšieho, čím obchodník rapídne zvyšuje konečnú pravdepodobnosť pre dosiahnutie úspešného (ziskového) obchodu.

Obchodovanie kryptomien - Trading

Bavíme sa o obchodovaní, ktoré je samozrejme na trocha vyššej ako začiatočníckej úrovni. Obchodovanie s niekoľkoročnými skúsenosťami grafoch, technických analýzach …

Vykonávať trading (úspešný) nie je rozhodne činnosťou pre každého. Za nazbieranie skutočných skúseností treba tvrdo zaplatiť predovšetkým denno-dennými hodinami a hodinami presedenými za grafmi,  skúšaním učením sa a hlavne prevedením teórie v prax. Koniec-koncov, ak by to bolo tak jednoduché, robil by to každý no nie?

Kde je ukrytá skutočná sila obchodovania (tradingu)?

Skutočná krása aktívneho obchodovania spočíva v tzv. SHORT a LONG pozíciach (CFD). Ide o obchodovanie za využitia finančných derivátov, vďaka ktorým je možné obchodovať podkladové aktívum a tým zarábať nie len keď hodnota aktíva rastie, ale aj na jeho poklesoch. Treba spomenúť, že nejde o žiadnu technologickú vymoženosť 21. storočia, práve naopak. Táto možnosť obchodovania tu existuje už desiatky rokov a využíva sa naprieč celým finančným sektorom od akcií, menových párov (forex), komodít ako ropy, zlata až po kryptomeny a mnohé ďalšie.

Pri obchodovaní je väčšina ľudí zvyknutých uzatvárať tzv. Long obchody (dlhé pozície) a teda nakúpiť Bitcoin s hodnotou 5 000€ a následne ho predať za hodnotu vyššiu, napríklad 6 000€, čo znamená zisk 1 000€.short vs long

Short obchodovanie znamená presný opak. Ide o možnosť ako zarobiť na poklese ceny. Áno čítate správne. Uzavrieť Short pozíciu (krátku) znamená „nakúpiť“ Bitcoin s hodnotou 5 000€, počkať na jeho pokles na hodnotu 4 000€ a práve na tomto poklese hodnoty zarobiť 1000€. Práve v tom spočíva skutočná krása obchodovania. Možnosť dosahovať ziskové obchody bez ohľadu nato či trh rastie alebo klesá.

PS: Pri tzv Short obchodoch si dané aktívum najprv „vypožičiaš“ od burzy (brokera), následne ho spätne predáš (aj keď ho v skutočnosti nevlastníš) a následne po POKLESE jeho hodnoty si dané aktívum na burze nakúpiš (za nižšiu jednotkovú cenu ako si nakupoval), čím si práve zarobil na jeho prepade hodnoty.

Samozrejme, ako som spomínal, rozhodne netreba mať ružové okuliare, táto činnosť rozhodne nie je pre každého. Napokon štatistiky ukazujú jasne: Až 92% obchodníkov na burzách svoje peniaze prerába.

Ziskové obchodovanie kryptomien

Zarábať na kryptomenách v roku 2017, keď celý trh rástol bola hračka. Nakúpiť, podržať a predať s niekoľkonásobným ziskom. Umením bolo skôr prerobiť. Ale práve až rok 2018 priniesol omnoho väčšiu výzvu v podobe silne-klesajúceho trhu, kedy sa trh za 10 mesiacov prepadol už o 80%. Využitím stratégie BUY&HODL a teda nákupe a držaní kryptomien je hodnota portfólia od začiatku roka 2018 v mínuse viac než 80% a pri ťažení návratnosť investície po 18 mesiacoch. Čo ale aktívne obchodovanie kryptomien?

Práve s dostatočnými skúsenosťami v grafoch a aktívnom obchodovaní, nebolo tak náročné na 80% prepade trhu od začiatku roka 2018 bez väčšieho rizika zarobiť 40% čistého zisku (vlastné výsledky). A to je už pomerne veľký rozdiel. Práve tento fakt poukazuje na aktívne obchodovanie ako svetlú budúcnosť ako zhodnocovať peniaze dlhodobo, konzistentne a s pomerne nízkym rizikom, nielen kryptomenách ale aj ostatných finančných aktívach, pretože práve vďaka obchodovaniu je možné zarábať rovnako ako pri raste ceny, tak aj pri jej dlhodobých poklesoch. Ďalšie podrobnosti o Profi-zmlúvnom TRADINGU.