Mining rigy – doteraz ťažili kryptomeny, teraz hľadajú liek na Corona-Vírus. A pridať sa môžeš aj ty!

Mining rigy – doteraz ťažili kryptomeny, teraz hľadajú liek na Corona-Vírus. A pridať sa môžeš aj ty!

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

CoreWeave, najväčšia spoločnosť na ťažbu kryptomeny Ethereum na svete, presunula výkon svojich 6 000 GPU mining rigov z ťažby kryptomien na hľadanie riešenia na Corona-vírus COVID-19.

Spolupráca so Stanford University

Výskum v oblasti corona-víru prebieha v spolupráci s projektom Stanfordskej Univerzity, tzv. Folding@Home, ktorý bol spustený 27. februára 2020. Primárny cieľ? Podporiť farmaceutický výskum na nájdenie liekov na COVID-19.

Folding@Home

Tento projekt spája výkon tisícov počítačov z celého sveta (nie len tých na ťažbu kryptomien), čím vytvára gigantický distribuovaný superpočítač. Ten dokáže riešiť tisíce matematických operácií, vďaka čomu sa šance na vynájdenie vakcíny na ochorenie Corona-víru značne navyšujú.

Liek na Coronu Namiesto Zisku z Ťažby 28 ETH denne

Spoločnosť Core Wave je jednou z firiem, ktorá svoj ťažobný výkon a zisky z ťažby nezištne vymenili na pomoc v boji proti pandémii. Avšak pridaním 6000 GPU minerov, tak firma Core Wave navýšila celkový výkon na nájdenie protilátok až dvojnásobne.

Podľa Chief Technology Officer (CTO) Brian Ventura, týchto 6 000 minerov na ťažbu zarábalo firme približne 28 mincí ETH denne, ktoré majú pri dnešnej cene Etherea hodnotu približne 6 440$ denne.

Vakcína na Coronu

Na vynájdení vakcíny na coronu pracujú desiatky farmaceutických spoločností. Okrem iného aj technologický gigant IBM. Napriek tomu však zatiaľ žiaden oficiálny liek nebol vyvinutý. Projekt Folding@Home je ale jeden z najsilnejších hráčov na jeho vynájdenie.

“Výskum Folding@Home mal veľký vplyv na vývoj liekov na boj proti HIV a dúfame, že teraz pomôže vyriešiť aj koronavírus” uviedol Venturo.

A na otázku, ako dlho premýšľali nad tým či sa vzdať zisku z ťažby kryptomien a namiesto toho podporiť výskum liekov, odpovedal:

„Otázka či to urobiť ani nikdy nebola spomenutá. Keď sme sa o tejto možnosti dozvedeli, neváhali sme ani sekundu. Nič z toho nemáme, no myšlienka zachrániť životy tisícom ľudí po svete bola omnoho silnejšia. A všetci sme nadšení, že môžeme pomôcť, “dodal Venturo.

 

Tisíce Počítačov po Svete ako Jeden Superpočítač

Folding@home funguje, podobne ako aj kryptomeny na decentralizovanom princípe. Namiesto 1 súkromnej firmy, ktorá by hľadala vakcínu, tento projekt spája výkon tisícov počítačov a ťažobných minerov po svete, čím vzniká gigantický superpočítač.

Výpočtový výkon je použitý na nájdenie dôležitých informácii a riešení matematických operácií, ktoré (laicky vysvetlené), hľadajú liek na coronavírus.

 

Čo počítače Vykonávajú? Odborne.

Corona-vírus obsahuje proteíny. Práve tento proteín dokáže v tele človeka potlačiť imunitný systém. Na nájdenie lieku na Coronu, je potrebné najprv pochopiť, ako tieto proteíny fungujú, čím tak dokážeme nájsť aj ich protilátky.

  1. Počítače preto vytvárajú simulácie týchto proteínov, vďaka ktorým dokážeme pochopiť správanie sa ich pohyblivých atómov.
  2. Minere aj počítače ale zároveň aj porovnávajú látky z miliónov už existujúcich liekov na svete, ktoré by coronu mohli zastaviť.

 

Pomôcť nájsť Liek Môžeš aj Ty!

Výhodou je, že do toho výskumu sa môže zapojiť naozaj ktokoľvek. Notebook, stolný počítač alebo GPU mining rig na ťažbu kryptomien. Podstatou je výpočtový výkon, ktorý dokáže každé toto zariadenie do siete priniesť.

Avšak len GPU minere. ASIC minere nie.

Avšak ťažiari, ktorý využívajú tzv. ASIC minere, teda zariadenie, ktoré je určene výlučne na ťažbu kryptomien, sú v tomto smere zbytočné.

ASIC miner je špeciálne naprogramovaný len na ťažbu 1 konkrétneho algoritmu (malá skupina kryptomien), preto žiadne iné kryptomeny ťažiť nedokáže a takisto sa ani zapojiť do projektu na nájdenie lieku na Coronu.

GPU mining rig je naopak miner, ktorý dokáže pracovať na ktoromkoľvek ťažobnom algoritme, dokáže ťažiť akúkoľvek PoW kryptomenu a takisto zapojiť sa aj do projektu Foldin@Home. na farmaceutický výskum. Každý počítač a notebook GPU kartu obsauje, preto zapojiť sa môžeš aj ty. Pridaj sa tu.

zdroj: coindesk.com