Monero – náročnosť ťažby klesla o 76%

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

 

Náročnosť ťažby najpopulárnejšej anonymnej kryptomeny – Monero, začala pred dvoma dňami rapídne klesať. Kde je príčina?


SLEDUJ všetky novinky aj na našom FACEBOOKU


 

Náročnosť ťažby Monero

Náročnosť ťažby akejkoľvek kryptomeny je ukazovateľ, ktorý znázorňuje zložitosť úlohy, ktorú je potrebné vyriešiť na vyťaženie 1 bloku danej kryptomeny. Čím je hodnota difficulty vyššia, tým sa stáva ťažba náročnejšou a s rovnakým výkonom je počet vyťažených mincí nižší. V minulom článku sme podrobne rozoberali prečo náročnosť ťažby rastie po tom, čo rastie počet ťažiarov.

Náročnosť ťažby kryptomeny MONERO sa ešte pred dvoma dňami (6.apríla) pohybovala na úrovni 130 G (130 000 000 000). O dva dni neskôr už náročnosť ťažby atakovala hranice 32 Giga a v tomto trende aj naďalej pokračuje. Pokles difficulty predstavuje takmer 76% a ide o zriedkavo vídaný jav.

 

Monero - náročnosť ťažby klesla o 76 percent

 

 

Príčina poklesu ?

Monero ASIC miner X3

16. marca sme písali o horúcej novinke z dielne Bitmain, ktorý spustil predaj úplne prvého ASIC Antmineru X3 pre algoritmus CryptoNight s monštruóznymi parametrami. Ťaženie altcoinov prebieha štandartne na GPU kartách, čim sa podporuje decentralizácia siete a rozloženie výkonu medzi milióny malých ťažiarov po celom svete. Práve ASIC minery podporujú zhlukovanie výkonu pod veľkých výrobcov, čo by mohlo mať v prípade dosiahnutia viac ako 50% podielu na Hashrate, devastujúce účinky pre kryptomenu ako takú. Práve preto je väčšina developerských tímov proti ťažbe na špecializovaných ASIC mineroch.

 

Monero Hard Fork

Pôvodný HARD FORK (štiepenie) kryptomeny Monero bol naplánovaný na 14. marca 2018, no práve kvôli vypusteniu nového ASIC monštra na ťažbu Monera, bol fork kryptomeny presunutý na 6. apríla 2018. Na bloku číslo 1546000 boli implementované technologické zmeny a aktualizácie protokolu na verziu 12. Z pôvodnej kryptomeny sa zároveň odštiepili štyri nové Monero projekty, bežiace na pôvodnom protokole.
Najväčšiu pozornosť ale upútali hlavne zmeny algoritmu, ktoré mali ochrániť Monero pred  ťažbou na ASIC mineroch. Výsledok? Zdá sa, že úspešný. Náročnosť ťažby raketovo klesla, a v tomto trende aj naďalej pokračuje.

Náročnosť ťažby sa prispôsobuje celkovému výkonu siete a kedže po forku Monera už viac nie je možné ťažiť na ASIC mineroch, znamenalo by to, že až 76% ťažobného výkonu bolo doteraz iniciované práve pomocou ASIC minerov. Nie je to celkom tak.

 

HARD FORK Monero

 

Na jednej strane sa hovorí o spoločnosti Bitmain, ktorá po každom novo-vyvinutom modele najprv niekoľko mesiacov ťaži pre vlastné (zárobkové) účely, až následne miner vypustí na predaj širokej verejnosti, no na druhú stranu tak veľký podiel na celkovom výkone, v tak krátkom čase, by nedokázali zastúpiť.

Skutočnosť je taká, že s podstúpeným forkom, okrem odstrihnutia ASIC minerov, z ťažby vypadávali aj ťažiari na GPU mining rigoch, kvôli potrebe nahratia nového softwéru CryptoNightV7 pre ťažbu Monera. Práve preto bol pokles difficulty tak rapídny.

 

 

Oplatí sa ťažiť Monero?

Podľa mining kalkulačky whattomine sú aj napriek výraznému poklesu trhu, ktorý sa drží už od začiatku roka, aktuálne výťažky z ťažby takmer 9 dolárov denne. Pri bežnom 6 kartovom MINING RIGU, to znamená návratnosť investície približne 13 mesiacov. To všetko platí pri aktuálnej cene Monera, ktorá je 170 $. Jeho doterajšie maximá ale siahali na hodnoty 490 $ z decembra 2017, nehovoriac o nových možných maximách, pri potencionálnom opätovnom pohybe trhu smerom nahor, ktorý by mohol nastať už toto leto. Ceny by sa tak mohli vyšvihnúť ešte vyššie ako doteraz.

Pri jednoduchej stratégii ťažby a držania vyťažených mincí je tak potenciál na zisk z ťažby mnohonásobné vyšší a to aj v porovnaní s nákupom kryptomeny.

 

Záver

HARD FORK kryptomeny Monero zdá sa prebehol úspešne, kedže ťažba na ASIC mineroch bola zrušená a náročnosť raketovo poklesla, čo signalizuje vysokú prítomnosť ASIC zariadení. Na druhej strane môžeme očakávať mierny odraz a opätovné čiastočné navýšenie difficulty po aktualizácii softwéru všetkých doterajších GPU banníkov. Toto navýšeniu je možné badať už aj na aktuálnom výkone siete Monera.