Grafické karty ako nedostatkový tovar. Kde je príčina?

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Grafické karty miznú rýchlejšie ako ich stíhajú vyrábať.

 

Najhorší čas na kúpu novej GPU

Pre zarytého hráča počítačový hier je aktuálne takmer nemožné zakúpiť grafickú kartu spĺňajúcu požiadavky pre najnovšie vychádzajúce hry, bez ohľadu nato to či ide o Nvidiu alebo AMD.

Prečo je tomu tak? Najnovšie high-end grafické karty, ešte pred pár rokmi určené výlučne pre fanatikov PC hier si našli novú a to pomerne širokú základňu klientov, ktorí v grafických kartách vidia zlatú baňu – ťažiari kryptomien. Najžiadanejšie grafiky pre hráčov sú aktuálne Geforce GTX 1080 Ti. Rovnaké karty sa však tešia obrovskej obľube aj ťažiarov kryptomien, kedže poskytujú vysokú efektivitu výkonu pri ťažbe, či už ide o cloud mining alebo ťažbu vlastných zariadeniach.

 

Nedostatok grafický kariet na ťažbu kryptomien

 

Vďaka / kvôli  rapídnemu nárastu cien väčšiny kryptomien za posledné mesiace sa mnoho sa mnoho malých aj veľkých investorov rozhodlo okrem nákupu, začať aj s ťažbou kryptomien, čím sa podstatne zvýšil dopyt po grafických kartách a ich ceny atakujú skutočne vysoké priečky (porovnanie cien nižšie). O tom, či sa oplatí ťažiť sme už písali v minulom článku. 

 

GPU (Graphics proccessing unit ) je procesor slúžiaci na výpočet grafických informácií pre zobrazenie údajov z počítača na viditeľný grafický obraz zobraziteľný na monitore. Ťažiari kryptomien využívajú práve výpočtový výkon grafických kariet na riešenie algoritmov pri ťažbe. Medzi lídrov vo výrobe GPU kariet aktuálne patri spol. Nvidia a AMD.

 

Nvidia odkazuje: „Uprednostniť gamerov pred ťažiarmi“

PR manežér spoločnosti Nvidia pre Nemecko vyhlásil:

„Najprv hráči, až potom ťažiari. Odporučili sme všetkým naším zmluvným partnerom pokryť dopyt primárne pre hráčsku klientelu, až potom pre ťažiarov kryptomien !“

 

Pre bežného predajcu PC komponentov je však takmer nemožné zakázať resp. kontrolovať účel použitia GPU pri ich nákupe. Mnoho predajcov preto pristúpilo na obmedzenie nakúpeného množstva kariet na osobu (Amazon maximálne 2 GPU na osobu), v domnení, že tak zabránia masívnym výkupom kariet od ťažiarov.

Význam? Nulový !

Väčšina veľkých investorov obchádza maloobchodoch a uprednostňuje nákup priamo z veľkoskladov za priaznivejšie ceny a možný väčší počet pri odbere. Menší investor si dokáže nakúpiť karty aj z maloobchodu využitím rôznym predajcov.

 

Zvyšujú výrobcovia produkciu grafických kariet?

rastúce ceny grafických kariet nvidia a amdTSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) je hlavným výrobcom jadier pre grafické karty Nvidia. Tainwanská spoločnosť však nedokáže pokryť rastúci dopyt po týchto komponentoch. Ďalším problémom sú samotné objednávky na komponenty u svojich výrobcov, ktoré sa robia na mesačnej báze a okamžité zvýšenie výroby komponentov je takmer nemožné.

 

Pre Nvidiu a AMD ako majoritných výrobcov grafík je takisto dôvodom pre dodatočné nezvýšovanie produkcie aj pomerne nestabilný trh s kryptomenami, kvôli čomu je veľmi ťažké odhadnúť dopyt po komponentoch na niekoľko mesiacov dopredu. Samotné spoločnosti preto zvyšujú objednávky na komponenty, len v malých množstvách a rovnako ani do budúcna neplánujú žiadne extrémne navýšenia produkcie. Svoju pozornosť skôr aktuálne ukladajú na vývoj a release najnovších sérií GPU kariet.

Čo však nový hráč na scéne ? Pomôže ukojiť rastúci dopytu po grafikách aj gigant Samsung, ktorý už spustil výrobu GPU aj ASIC komponentov ?

 

Rastúce ceny kariet – Ethereum efekt  

ťažiari kryptomien vykúpili grafické karty

Tzv. bullish (rastúci) trend kryptomien za posledné obdobie, vyniesol ceny väčšiny mien na niekoľkonásobné vyššie hodnoty. Cena jednej z najpopulárnejších kryptomien na ťaženie – ETHerea vyšplhala za 2 mesiace z hodnoty 300 $ až na 1400 $. Práve tento nárast ceny spôsobil rapídne zvýšenie záujmu ťažiarov o nákup grafických kariet.

 

 

Nárast cien krypto = viac ťažiarov = zvýšený dopyt po GPU (a stagnujúca ponuka) = vyššie ceny GPU

 

K najefektívnejším a najvyužívanejším grafickým kartám pre ťažiarov rozhodne patria Nvidia GeForce GTX 1060 / 1070 a 1080 a karty konkurenčnej firmy AMD RX 560 / 570 / 580 či najnovšie rady AMD Vega 56 a 64. Ceny všetkých spomínaných grafík sa za posledný rok zdvoj až ztrojnásobili, nehovoriac o nedostatočných zásobách na skladoch u predajcov.

 

Hráči počítačových hier si tak nemôžu zahrať najnovšie vychádzajúce hry a svoju „radosť“ si tak  búrlivo vybíjajú na gamerských fórách, kde im neostáva nič iné než komentovať nezmyselných ťažiarov, ktorí ťažia nejaké bezvýznamné digitálne meny.

 

Naopak ťažiari sa zas chytia každej príležitosti kúpiť nedostatkový tovar (GPU) a preto sa ceny rôznych grafík predávajú v bazároch a rôznych skupinách aj o 30 – 40 % viac oproti trhovým cenám.

Samotné trhové ceny sa už tak za posledné mesiace vyšplhali na skutočné ATH (all time high). Ceny niektorých kariet vzrástli až o 100-200% oproti pôvodným, výrobcami odporúčaným cenám.

 

Porovnanie nárastu cien GPU

Každá grafická karta v čase uvedenia na trh prichádza aj s odporúčanou predajnou cenou pre maloobchodníkov. Rôzne faktory však spôsobujú že trhové ceny sa počas predaja hýbu a môžu narásť o desiatky percent rovnako ako pri grafických kartách.

 

výrobcom odporúčaná cena aktuálne ceny
AMD Radeon RX 570 – $170  Sapphire Radeon RX 570 Nitro+ 4GB $773
MSI Radeon RX 570 4GB $538.99
Asus Radeon RX 570 4GB $547

AMD Radeon RX 580     $230

MSI Radeon RX 580 8GB $649.99
MSI Radeon RX 580 8G 8GB $649.99
Sapphire Radeon RX 580 Pulse 8GB $489.99
Nvidia GeForce GTX 1060 6GB $250 EVGA GeForce GTX 1060 SSC Gaming 6GB $549.99
MSI GeForce GTX 1060 Aero 6GB $499.99
Nvidia GeForce GTX 1070 $379 EVGA GeForce GTX 1070 FTW2 Gaming iCX 8GB $999
MSI GeForce GTX 1070 Aero OC 8GB GDDR5 $850
Nvidia GeForce GTX 1080 $500 EVGA GeForce GTX 1080 Gaming 8GB $929.99
Asus GeForce GTX 1080 8GB $800
Nvidia GeForce GTX 1080 Ti  $700 EVGA GeForce GTX 1080 Ti SC 11GB $1298
Asus GeForce GTX 1080 Ti 11GB $1 299.99
Gigabyte GeForce GTX 1080 Ti 11GB $999

 

 

Komplexné porovnanie nárastu cien rôznych sérií GPU

 

Ceny akcií spoločnosti Nvidia za rok 2017, aj vďaka nečakanému vzniku novej cieľovej skupiny na trhu, vzrástli o neuveriteľných 108 %. Jedna z najväčších amerických investičných bánk Goldman Sachs zároveň predpokladá ešte rapídnejší rast spoločnosti Nvidia a jej trhovej hodnoty a to aj vďaka trhu s kryptomenami.