Nové GPU na obzore – Nvidia GTX Volta 2080

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Úplne nová generácia grafických kariet z dielne Nvidia

Dvojnásobný výkon, zachovaná spotreba a najnovšia GDDR6 pamäť.

Aj týmito parametrami by sa mala pýšiť nová rada GTX 20XX. Zatiaľ však ide ešte o oficiálne nepotvrdené informácie, no Mining zariadenia na ťažbu kryptomien by sa tak dostali opäť na vyššiu úroveň.

Spoločnosť Nvidia útočí na trh novým typom kariet, ktoré by sa podľa dostupných informácii mali dostať na trh už v priebehu nasledujúcich mesiacov. Oficiálne predstavenie sa s najväčšou pravdepodobnosťou uskutoční nadchádzajúcej celosvetovej tech-konferencii už koncom marca.

nové nvidia GTX Volta 2080

Nová séria GTX 20xx

Z aktuálnej rady GTX 10XX sa otvárajú 2 možnosti.

Prvá možnosť zahrňuje story, kedy sa už naozaj pomerne skoro dočkáme releasu doteraz najvýkonnejších high-end grafík GTX 20XX ( 2070 a 2080), za použitia novej technológie technológie Volta, ktorú rozoberáme nižšie.

Druhá možnosť, ktorá by mohla nastať vzhľadom len na pomerne nedávne vypustenie kariet GTX 1080 Ti a GTX Titan Xp, je, že si na najnovšiu 20XX radu ešte počkáme a pozrieme sa „len“ na akúsi obnovenú a rozšírenú verziu kariet s použitou pôvodnou technológiou Pascal a označeniu GTX 11XX. Spoločnosť má v tomto smere už zrejme nejakú dobu rozhodnuté, no my ťažiari si na konkrétny typ ešte musíme počkať.

Kompletný technologický proces ťažby kryptomien TU

Technológia

Nové označovanie kariet logicky napovedá aj použitiu spomínanej (staro) novej technológii Volta. Staro-novej, pretože jej použitie spoločnosť Nvidia ospevovala už v roku 2014. Na druhej strane stojí technológia Pascal, ktorá bola použitá pri aktuálne najvýkonnejších kartách, k akým sa je možné na trhu dostať – Nvidia Geforce Titan V.

Najväčší progres v technológii Nvidia Volta je zaznamenaný v tzv. Tensor jadre, vďaka ktorému sa mnohonásobne zvýši výpočtový výkon. Karty by zároveň mali pracovať za použitia aktuálnej špičky vo vyrábaných procesoroch – ide o Nvidia Tesla V100 s grafickým jadrom GV100.

Ľudskou rečou, jadrá GV100 sú svätým grálom integrovaných obvodov, keďže obsahujú maximálny počet tranzistorov, aký je podľa fyzikálnych zákonov vôbec možné umiestniť na mm2. Na tomto čipe s plochou 815 mm2 je neskutočných 21,1 miliardy mikrotranzistorov. Výroba tohto čipu s rozmermi 2,8 x 2,8 cm je výsledkom vývoja spoločnosti Nvidia, ktorý zhltol viac než 3 miliardy dolárov.

Všetko teda napovedá ešte kvalitnejšiemu spracovaniu a vyššiemu výkonu ako je dosiahnutý pri architektúre Pascal ,ktorá je zastúpená v GPU rady GTX 10xx. Ťažiari kryptomien sa tak majú načo tešiť.

predstavenie novych nvidia GPU - Volta 2080

Nová GDDR6  pamäť ?

Ďalšou otázkou je typ použitých pamätí, vzhľadom na vyhlásenie spoločnosť Hynix, ktorá je jeden z troch celosvetovo najväčších výrobcov pamätí. Ešte koncom minulého roka spoločnosť oznámila vývoj a spustenie výroby nových GDDR6 pamätí. Zároveň vedenie spoločnosti uviedlo:

„Plánujeme masovú výrobu pre klienta, na zabezpečenie výroby najvyššej, doteraz najsofistikovanejšej rady grafických kariet s použitím nových GDDR6 pamätí a to už na začiatku roku 2018.”

Vyjadrenie neodhaľuje o aký typ kariet by malo ísť, no s prichádzajúcim releasom nových Nvidia GTX Volta je viac než pravdepodobné, že pamäte GDDR6 sa objavia práve na týchto kartách.

V porovnaní so starším typom GDDR5, ktorá pracuje na frenkvencii 11GHZ, nové GDDR6 disponujú frekvenciou 16GHZ so zároveň zníženým napätím, čo v ľudskej reči znamená vyšší výkon pri súčasne nižšej spotrebe.

Špecifikácie

Kompilácia vyššie uvedených faktorov by tak mala v konečnom výsledku priniesť v najnovšej sérii kareit o 132% vyšší výkon v porovnaní s predchádzajúcou najvyššou verziou technológie Pascal. Zároveň sa však predpokladá posun v spotrebe energie až na úroveň 250W, čo by znamenalo podstatné zvýšenie efektivity v outpute a ťažba kryptomien by sa tak by sa oplatila ešte viac.

Dátum predstavenia

Azda Jednou z najdiskutovanejších otázok je dátum oficiálneho zverejnenia a následného spustenia predaja. S najväčšou pravdepodobnosťou sa oficiálne odhalenie nových kariet malo konať na nadchádzajúcej konferencii (GPU Technology Conference), ktorú organizuje spoločnosť Nvidia už 26 – 29. marca 2018, kde inde ako v slávnej Silicon Valley. Dátum oficiálneho spustenia predaja sa odhaduje na koniec apríla až začiatok mája tohto roku, čo je už naozaj onedlho.

Cenovka

Aktuálne najvýkonnejšie grafické karty na trhu – Nvidia GTX Titan V, boli na trh vydané s výrobcom odporúčanou maloobchodnou cenou vo výške závratných až 3000 $.

Ceny kariet Nvidia Volta by sa však mali pohybovať v podstatne nižších cenových reláciách, kedy by maloobchodná cena mala začínať už na cenovke  699 $, čím by ceny mining rigov na ťažbu s týmito kartami šplhali opäť vyššie

Ak táto cena bude skutočne zodpovedať realite so súčasným naplnením predpokladov, že nové Volta 20xx budú poskytovať viac ako dvojnásobný výkon, znamenalo by to zrejme klinec do rakvy pre aktuálnu radu GTX 1080, ktorých cenovka sa pohybuje až na 1000 $.

Na druhej strane ale je otázna reakcia trhu, keďže výrobcom odporúčaná maloobchodná cena sa v trhových podmienkach vždy do niekoľkých mesiacov navýši aj o 200-300 %, tak ako sme to mohli zaznamenať v poslednom období, o čom sme písali v predošlom blogu.

Na druhej strane, by tak mohlo dôjsť k zníženiu dopytu po starších modeloch GPU, čím by vznikal tlak na znižovanie cien.

Suma sumárum…

…nové karty by mohli byť predstavené už koncom mesiaca marec a následné vypustenie do obehu na prelome mesiacov apríl a máj 2018. Zatiaľ nie je známe, či pôjde o využitie novej Volta technológie a tým nastolenie nového trendu GPU, alebo „len“o vylepšenú aktuálnu verziu Pascal technológie. Úvodná cenovka by podľa zdrojov mala začínať od 699$ pri súčasne viac ako dvojnásobnom výkone, no rovnakom energetickom odbere, čím by tieto karty zmietli z trhu všetkú doterajšiu konkurenciu.