Technologický pokrok výrobcov GPU kariet – nástraha ťažiarov

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Nové modely HW znamenajú nižšiu efektivita ťažby tých starších

Výkon hardwér je jeden zo základných faktorov, ktorý priamo ovplyvňuje celkové vyťažky pri ťažbe kryptomien. Nižšie v článku sa pozrieme nato, ako rýchly technologický pokrok pri vývoji hardwéru výrobcovia dosahujú a aký negatívny vplyv to má na ťažiarov a investorov + riešenie

 

GPU Grafické karty na ťažbu a problém technologického pokroku - ako-tazit-kryptomeny.sk

Pokrok – neustála hrozba pre ťažiarov

Táto problematika sa samozrejme ani zďaleka netýka len ťažby, keďže GPU komponenty sú primárne určené pre užívateľa PC a zobrazovanie vykonávaných procesov (aj hráčov počítačových hier).
Jednou z problematík ťažby kryptomien aj na algoritme PoW (Proof-of-Work), je technologický pokrok samotný. Na prvý pohľad veľká výhoda, keďže nový hardwér dosahuje oproti starším modelom štandardne:

vyšší výkon

• pri nižšej spotrebe na jednotku výkonu

• teda nižších nákladoch na elektrinu

• tým aj vyššie výťažky mincí a vyššiu efektivitu miningu

Logika ale nepustí, aj ten Váš nový hardwér bude o pár mesiacov čeliť tejto hrozbe a získa oproti novým modelom nevýhodu, kedy budú vyvinutú efektívnejšie komponenty na ťažbu.

 

Porovnanie GTX 1080 Ti a RTX 2080 Ti

GeForce GTX 1080 Ti

Vydanie: marec / 2017
výkon (eth): 36 Mh/s
spotreba: 135 W
Pomer výkon a spotreba : 3,75 W na 1 MH/s výkonu

GeForce RTX 2080 Ti

vydanie: september / 2018
výkon (eth): 56 MH/s
spotreba: 150 W
Pomer výkon a spotreba: 2,67 W na 1 MH/s výkonu

Čísla hovoria jasne : za 18 mesiacov vývoja dokázali výrobcovia GPU čipov Nvidia zvýšiť efektivitu o grafických kariet v novej 20XX sérii o 40%.

Relatívna strata výkonu

Nový hardwér je teda výhodou pre ťažiarov, ktorí s miningom práve začinajú / resp. nakupujú nový hardwér – oproti investorom, ktorí ťažia so staršími modelmi.

Priemerná doba najväčších výrobcov či už ASIC minerov alebo GPU kariet na vývoj a uvedenie nových modelov HW na trh je 9-12 mesiacov. So zavedením nových, výkonnejších modelov HW na trhu samozrejme stúpa aj Hashrate celej siete čím automaticky rastie náročnosť ťažby.
Váš nový hardwér na ťažbu je teda po približne týchto 9-12 mesiacoch menej efektívny z dôvodu:

1, prirodzeného nárastu náročnosti ťažby vstupom nových ťažiarov
2, vstupu nových, efektívnejších mining zariadení na trh

 

Riešenie

HardDisk ťažba kryptomien - ako-tazit-kryptomeny.sk

Ťažobný algoritmus PoC (Proof-of-Capacity) namiesto výkonu hardwéru (ktorý podlieha technologickému pokroku), využíva „len“ kapacitu ťažobných komponentov – teda objem pamäte. Technologický pokrok pri objeme pamäte jednoducho nezmeníme, pretože 1 TB pamäte je stále 1 TB pamäte pri stále rovnakej spotrebe energie. Ťažba kryptomien na PoC protokole teda využíva serverové Hard-Disky a ich objem pamäte, nie výkon ako pri GPU kartách.

Ťažba je preto efektívnejšia, nepodlieha technologickému pokroku a to nehovoriac o 93% nižšej spotrebe energie a 324% dlhšej životnosti, 3-ročnej záručnej dobu a ďalšie výhody …