SWIFT spolupracuje so spoločnosťou Chainlink na projekte prevodu kryptomien

SWIFT spolupracuje so spoločnosťou Chainlink na projekte prevodu kryptomien

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Projekt prepojí sieť SWIFT s takmer každým blockchainom, aby umožnil tradičným finančným subjektom prístup k digitálnym a tradičným aktívam v jednej sieti.

Systém medzibankových správ SWIFT nadviazal spoluprácu s poskytovateľom cenových veštieb Chainlink, aby spolupracovali na projekte proof-of-concept (PoC), ktorý by umožnil tradičným finančným firmám vykonávať transakcie naprieč blockchainovými sieťami.

Spoluzakladateľ spoločnosti Chainlink Sergej Nazarov oznámil projekt na konferencii SmartCon 2022 v New Yorku 28. septembra spolu so strategickým riaditeľom SWIFT Jonathanom Ehrenfeldom Solé.

Solé na konferencii povedal, že existuje “nepopierateľný záujem inštitucionálnych investorov o digitálne aktíva”, a dodal, že títo tradiční finanční hráči chcú mať prístup k digitálnym a tradičným aktívam na jednej platforme.

PoC využíva protokol interoperability medzi reťazcami (CCIP) spoločnosti Chainlink, ktorý umožňuje správam SWIFT dávať pokyny na prevod tokenov v takmer každej sieti blockchain, čo podľa Nazarova urýchli prijatie blockchainov s technológiou distribuovanej účtovnej knihy (DLT) na kapitálových trhoch a v tradičných financiách.

Systém medzibankových správ SWIFT je najrozšírenejšou platformou pre tradičné cezhraničné fiat transakcie, ktorá spája viac ako 11 000 bánk na celom svete. V auguste systém zaznamenal v priemere 44,8 milióna správ denne.

Realizácia transakcií v sieti SWIFT však môže trvať aj niekoľko dní. Spoločnosť skúma technológie blockchain a DLT a digitálne meny centrálnych bánk (CBDC) s cieľom uľahčiť rýchlejšie platby.

Spoločnosť Chainlink dodala, že táto spolupráca so spoločnosťou SWIFT umožňuje finančným inštitúciám získať schopnosť blockchainu bez toho, aby museli nahrádzať, vyvíjať a integrovať novú konektivitu do starších systémov, čo by si podľa nej vyžadovalo značné úpravy s “mimoriadne vysokými” nákladmi.

Generálny riaditeľ spoločnosti Mastercard Michael Miebach na májovom panelovom zasadnutí o CBDC povedal, že neočakáva, že SWIFT bude o päť rokov existovať, pravdepodobne kvôli rastúcej konkurencii CBDC v oblasti cezhraničných platieb a zúčtovania.

Spoločnosť Mastercard neskôr toto vyhlásenie odvolala a uviedla, že Miebach mal jednoducho na mysli, že činnosť systému SWIFT sa bude naďalej vyvíjať oproti jeho súčasnej podobe. 





https://cointelegraph.com/