Bitcoin: Kam sme sa to až Dostali a Kam to až Môže ísť I.

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

11 Rokov Bitcoinu, Cykly a Ako natom Zarobiť?

V prvej časti tohto trojdielneho blogu sme písali o kryptomenách a ich vzťahu s nekompromisnými ekonomickými zákonmi. Zistili sme, v čom fiat peniaze (eur, usd..) ďaleko zaostávajú za kryptomenami a písali sme aj o skutočnej – vnútornej hodnote Bitcoinu (nie jeho cene na burze). V tejto druhej časti  si rozoberieme Kam sme sa to až s Bitcoinom dostali, teda historický vývoj cien Bitcoinu a najväčšie prepady za jeho 11-ročnú existenciu. A akú moc získavajú banky a vlády vplyvom popularizácie digitálnych mien? Nemilé prekvapenie.

 

Bitcoin - Kam sme sa to až Dostali a Kam Ďalej

 

Kam sme sa to až dostali 2009 – 2020

Pri vzniku kryptomeny Bitcoin na začiatku roku 2009 zrejme ani samotný Satoshi Nakamoto (tvorca Bitcoinu) nepredpokladal, kam sa až hodnota Bitcoinu vyšplhá. A to už po 11 rokoch existencie. Pri predpokladanej ťažbe Bitcoinu až do roku 2141, sú tak kryptomeny ešte stále doslova len v plienkach.

Nárast hodnoty 2 000 000 násobne v priebehu 8 rokov (z 0,01 USD v roku 2009 na 20 000 USD v roku 2017) je výkonnosť, ktorú neprekoná zrejme žiadne iné aktívum na trhu. A otázka znie, kam sa až dokáže cena vyšplhať v priebehu ďalších pár (desiatok) rokov?

 

Rýchle prachy, Rýchla strata a Dlhodobý…?

Posledný najväčší boom zažili kryptomeny v roku 2017, kedy Bitcoin za 12 mesiacov narástol 20-násobne (z približne 1 0000 na 20 000$). Altcoiny ako Ethereum narástli z 8$ na 710$ (89x nárast), či Ripple z 0,006$ na 1,99$ (331 násobný nárast).

Bitcoin - Rýchly Zisk a rýchla strata

Rok 2018? Presný opak. Celý trh krvácal, ceny kryptomien klesali a investori (ktorí nepredali), prerábali.

9 z 10 „verných kryptomaniakov“ stratili v kryptomeny dôveru. Cena Bitcoinu sa prepadla z 20 tisíc USD až na 3 300$ koncom roka 2018. A toto osobne považujem za najväčšiu chybu investora, ktorá ťa bude stáť majland, ak sa jej nevyhneš. Myslieť a pozerať sa len krátkodobý vývoj trhu.

Čo tak trocha nadhľadu? Ruku na srdce, videl si už niekedy graf Bitcoinu za celú jeho existenciu? Za celých 11 rokov? Myslíš, že je lepšie zhodnotiť aktívum a jeho predpokladaný ďalší vývoj len na základe posledného 1 roka alebo radšej celej histórie? Nemusíš mať mozog raketového vedca aby si tomuto pochopil.

Krátkodobé výkyvy kryptomien sú ako soľ, ktorú trh potrebuje. Krátkodobý prepad a vyčistenie trhu je potrebnou súčasťou dlhodobého rastu. Vidina Rýchlych prachov skutočne môžu rýchle prachy aj priniesť, no môžu znamenať aj rýchlu stratu (pre neskúsených investorov). Ale 11-ročný – dlhodobý trend Bitcoinu je viac než jasný! Dlhodobo prinášajú kryptomeny viac než kráľovské zisky. 

 

Najväčšie prepady Bitcoinu v histórii

Prepadov o 30% a viac bolo naozaj neúrekom, no v prípade tak malého trhu akým kryptomeny sú, nejde o nič neobvyklé. Spomenieme najväčšie z nich:

1. Crash Bitcoinu o 90% v druhej polovici 2011

2. Prepad 70% hodnoty v roku 2013

3. Prepad o 84% v roku 2014

4. Prepad o 84% počas roka 2018 (z 20 000$ na 3 250$).

 

Dôležité je uvedomiť si, že nejde o nič nezvyčajné. Áno, tieto výkyvy sú obrovské, no pre kryptomeny typické. Navyše, ide o presne rovnaký scenár aký môžeme vidieť aj vo svetovej ekonomike – konkrétne na akciových trhoch, ktoré vývoj svetového hospodárstva priamo vyobrazujú.

 

Cykly Bitcoinu 2009-2019

 

Napr. prepad akciového indexu S&P 500 o 62% v roku 2008, prepad o 51% v roku 2000 atď. Takéto prudké prepady a následne nárasty len indikujú pravidelne sa opakujúci – cyklický vývoj ekonomiky alebo konkrétneho aktíva, akcie …  Tieto masívne prepady akcií / akciových indexov a následne nárasty sú presne rovnaké ako v prípade kryptomien. Len s jedným jediným rozdielom. Dĺžka trvania týchto prepadov / nárastov (1 cyklu) v ekonomike je o niekoľko rokov dlhšia ako u kryptomien.

 

Kým v ekonomike prichádza finančná kríza raz za 8-14 rokov (záleží od politiky, globálneho vývoja hospodárstva .. ), v kryptomenách 1 cyklus trvá (na základe doterajšieho vývoja) len 3 roky. Prečo? Veľmi jednoduché, celková kapitalizácia kryptomien je približne 1000 násobne nižšia než kapitalizácia akciového trhu, preto nárasty aj poklesy sú oveľa rýchlejšie a oveľa silnejšie. 

Podstatné ale je, že tieto Cykly (striedanie sa období expanzie (masívneho rastu) a recesie (masívneho poklesu ceny)) sa neustále dookola opakujú. V Kryptomenách približne každé 3 roky (za 11 ročnú existenciu sme videli 4 hlavné cykly) a v prípade ekonomiky približne každých 8-14 rokov.

 

Je teda veľmi dôležité si uvedomiť, že za 11 rokov existencie Bitcoinu, po všetkých jeho masívnych (70% a viac) prepadoch ceny, sa jeho hodnota do pár mesiacov nielenže vrátila na pôvodnú hodnotu, ale narástla vždy ešte niekoľkonásobne vyššie než bol predošlý vrchol (konkrétne 17-480 násobný nárast po jednotlivých prepadoch).

 

Prečo? Pretože prepojenie pozitívnych správ zo sveta kryptomien, spustenie nákupov zo strany veľkých hráčov a nastúpenie FOMO efektu u drobných investorov, narobia po obrovskom prepade s cenou zázraky (cena raketovo rastie, musím rýchlo nakúpiť nech mi neújde vlak).

 

Prečo? Digitálne meny, banky a vláda.

Celý svet prechádza digitalizáciou, čoho nie je výnimkou ani bankový sektor. V mnoho ekonomicky vyspelých krajinách sveta tento jav narástol už teraz na takú úroveň, že platby v hotovosti sú považované za známku ilegálnych činností. Iniciatíva EÚ k zvyšovaniu obmedzenia platieb v hotovosti sa dostáva do štádia, kedy jednotlivé štáty prijímajú zákony na obmedzenie platieb cashom. Vedeli ste, že na Slovensku platí zákon, ktorý zakazuje platby v hotovosti právnickej osobe pri sume nad 5 000 € a pri fyzickej osobe nad 15 000€ ?

Digitálne meny a vláda - Žiadne nelegálne aktivity

V jednej z najvyspelejších krajín sveta – Švédsku, je viac ako 80% všetkých platieb vykonávaných online (bezhotovostne) a nie je ničím zvláštne ak na ulici stretnete bezdomovca s čítačkou bankomatových kariet alebo ak sa milodary v kostoloch zbierajú na bankový účet.

Kam táto politika speje? Čo z toho plynie a prečo tieto digitálne meny hrajú bankám a štátom do karát? Je to jednoduché. Ide o postupný proces k absolútnej digitalizácii bankového systému a teda zákazu hotovosti. Ak sa pýtaš prečo, odpoveď je jednoduchá. Vláda získa plnú kontrolu nad každou jednou transakciou, získa presný prehľad o každom tvojom kroku, o tom čo a kde nakupuješ, odkiaľ peniaze, kam ich odosielať a to znamená, že akákoľvek ilegálna činnosť nebude možná. Daňové úniky klesnú na minimum, vzniknú možnosti okamžitej exekúcie a pánmi tvojich peňazí sa stanú banky. Alebo už sa stali?

 

Záver

Kam sme sa to až dostali? Za 11 rokov existencie sa Bitcoin dostal z nuly až na 20 000$. Čo je ale dôležitejšie, sú jednotlivé čiastkové pohyby – cykly kryptomien, ktoré sú totožné s vývojom aj svetovej ekonomiky a akciových trhov. Práve tento dlhodobý trend kryptomien odporúčam sledovať všetkým, ktorí nechcú v kryptomenách riskovať rýchlu stratu, kvôli rýchlym ziskom a viac sa zamerať práve na dlhodobý trend, ktorý za posledných 11 rokov Bitcoinu prinášal viac než kráľovský – dlhodobý zisk. 

Čo ale ďalej? Práve na ďalší vývoj Kryptomien sa pozrieme v ďalšej – tretej a poslednej časti. Rozoberieme si viaceré predpovede osobností, finančných inštitúcií a rôzne teórie nato, Kam to až môže ísť (Ako vysoko by mohol Bitcoin narásť). Teória založená na raste ceny podľa klesajúcej ponuky a rastúceho dopytu, či predikcie na 35 000$ alebo až 1 000 000$ za 1 Bitcoin

 

DISCLAIMER: Tento článok nepovažujte za investičné odporúčanie, ide len o vyjadrenie subjektívnych názorov autora.