Prečo cena Bitcoinu včera vzrástla?

Prečo cena Bitcoinu včera vzrástla?

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Cena Bitcoinu vzrástla po tom, čo údaje o indexe spotrebiteľských cien v Spojených štátoch ukázali zníženie inflácie a odhad účastníkov trhu, že ďalšie zvýšenie sadzieb nepresiahne 0,50 %.

Cena Bitcoinu 12. januára vzrástla a rýchly trhový rast cien kryptomeny vyvolala u niektorých investorov nádej, že doterajšie ročné maximum na úrovni 18 898 USD je znakom toho, že BTC po pokračovaní minulotýždňovej rastúcej hodnoty na akciových trhoch môže ochladenie amerického dolárového indexu (DXY) a pozitívne údaje o inflácii v správe o indexe spotrebiteľských cien (CPI) udržať BTC na vyššej hranici pásma 18 000 USD.

Hlavným katalyzátorom rastu sa zdá byť pozitívna správa o indexe spotrebiteľských cien (CPI), ktorú zverejnil Úrad pre štatistiku práce (BLS) a ktorá ukázala, že celková inflácia pre všetkých mestských spotrebiteľov klesla o 0,1 %. 

Pokles inflácie bol najväčší od apríla 2020. Obchodníci s akciami reagujú aj rastom cien v nádeji, že pozitívne údaje podnietia menej agresívne zvyšovanie úrokových sadzieb Federálneho rezervného systému na zasadnutí Federálneho výboru pre voľný trh (FOMC) 1. februára.

Akciový trh otvoril 12. januára vyššie, pričom Dow Jones, S&P 500 a Nasdaq zaznamenali pozitívne čísla. Ako uvádza Cointelegraph, cenové akcie Bitcoinu sú naďalej úzko prepojené s americkými akciami a dnešná rastová udalosť nie je v tomto trende výnimkou. 

 

Tu je niekoľko dôvodov, prečo dnes cena Bitcoinu vzrástla.

 

Otvorený záujem o Bitcoin sa prikláňa k dlhodobým pozíciám po tom, čo došlo k rekordnej likvidácii krátkych pozícií. Keďže cena Bitcoinu sa 12. januára vyšplhala na ročné maximum 18 898 USD, niektorí analytici teraz považujú 18 000 USD za novú dolnú hranicu ceny BTC. Hoci sa objem obchodovania s BTC neobnovil na úroveň pred kolapsom FTX, 41,9 miliardy USD v obchodovaní s Bitcoinom zaznamenaných 12. januára tiež predstavuje nové ročné maximum.

Správa o indexe spotrebiteľských cien ukázala zmiernenie inflácie už šiesty mesiac po sebe. Jedným z najväčších poklesov v správe bol prudký pokles cien benzínu. Klesli aj ceny ojazdených a nových automobilov. Výhrada v správe o CPI spočíva v tom, že ceny služieb a potravín zostali vysoké.

Ak inflácia dosiahla svoj vrchol, existuje možnosť, že Federálny rezervný systém upustí od agresívneho zvyšovania úrokových sadzieb. Mnohí obchodníci sa zhodujú, že ak by Federálny rezervný systém odklonil svoju súčasnú politiku kvantitatívneho uvoľňovania a zvyšovania úrokových sadzieb, cena BTC by mohla prudko vzrásť.

FOMC začína zasadať 31. januára, pričom rozhodnutie o úrokových sadzbách sa očakáva nasledujúci deň. Pozitívne údaje o inflácii môžu ovplyvniť rozhodnutie FOMC a podporiť rast BTC a akcií. Investori sa pozerajú smerom k správe o výsledkoch amerických bánk za 4. štvrťrok 2022, ktorá sa začína 13. januára, aby získali viac informácií o potenciálnom rozhodnutí Fedu.

 

Dlhodobejšie údaje sú podľa trhových analytikov v prospech Bitcoinu

 

Dôvera investorov v trh s kryptomenami by mohla rásť aj vďaka ich presvedčeniu, že Federálny rezervný systém Spojených štátov by mohol v priebehu roka 2023 zaviesť menšie zvyšovanie úrokových sadzieb vzhľadom na známky zo správy o indexe spotrebiteľských cien, ktoré naznačujú, že stratégia Fedu funguje.

Vo vyhlásení Fedu zostáva možnosť zmeny politiky otvorená a viaže sa na infláciu:

“Výbor predpokladá, že priebežné zvyšovanie cieľového pásma bude vhodné na dosiahnutie takého nastavenia menovej politiky, ktoré bude dostatočne prísne na to, aby sa inflácia časom vrátila na úroveň 2 %. Pri určovaní tempa budúceho zvyšovania cieľového pásma bude Výbor zohľadňovať kumulatívne sprísňovanie menovej politiky, oneskorenie, s ktorým menová politika ovplyvňuje hospodársku aktivitu a infláciu, a hospodársky a finančný vývoj.”

 

Podľa CME Group, derivátového trhu s globálnym referenčným produktom, ktorý odhaduje úrokové sadzby, ukazuje vysoká pravdepodobnosť, že v blízkej budúcnosti môže byť zvýšenie nižšie, ako sa pôvodne predpokladalo. 

Graf poukazuje na možné spomalenie zvyšovania úrokových sadzieb. Nálady verejnosti ukazujú dôveru, že budúce sadzby môžu klesnúť, a investori sa domnievajú, že to vytvorilo možnosť širokého oživenia trhu s kryptomenami.

 

Oslabovanie amerického dolára je dobré pre Bitcoin

 

Ďalším pozitívnym znakom pre cenu Bitcoinu je ochladzujúci sa index amerického dolára (DXY). Z historického hľadiska, keď DXY ustupuje, sentiment pre rizikové aktíva, ako je Bitcoin, sa zvyšuje.

Indexy S&P 500, Dow a Nasdaq poskytujú všeobecný prehľad o ekonomike. V súčasnosti majú Bitcoin a hlavné akciové indexy vysoký korelačný koeficient.

Ak sa teda úrokové sadzby zmiernia a ekonomika porastie, Bitcoin by mohol pokračovať v raste s akciovými trhmi. Čím lepšia je makroklimatická situácia, tým lepšie pre cenu Bitcoinu.

Hoci cena Bitcoinu vykazuje v krátkodobom horizonte po pozitívnych údajoch o CPI určitú býčiu dynamiku, väčšie problémy spojené s insolvenciou centralizovaných búrz, hroziaca kryptolegislatíva, obavy o rezervy Binance a potenciálna nákaza vyplývajúca z právnych problémov Digital Currency Group by mohli súčasný rast BTC utlmiť.

 

 

 

 

 

Zdroj: https://cointelegraph.com/