Ruské ministerstvo financií predstavilo návrh zákona o digitálnej mene

Ruské ministerstvo financií predstavilo návrh zákona o digitálnej mene

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

V čase, keď sa verejná roztržka medzi oboma agentúrami blíži k horúčke, ministerstvo financií urobilo formálny krok.

Ruské ministerstvo financií zvýšilo stávky vo svojom vleklom spore s centrálnou bankou krajiny tým, že oficiálne predložilo návrh zákona, ktorý navrhuje reguláciu digitálnych aktív namiesto ich zákazu.

Ministerstvo 21. februára predložilo vláde návrh federálneho zákona “O digitálnej mene”. Táto fáza legislatívneho procesu predchádza predloženiu návrhu zákona na rokovanie parlamentu.

Ako dôvod tejto iniciatívy úrad uviedol “vytvorenie právneho trhu digitálnych mien spolu s určením pravidiel ich obehu a okruhu účastníkov”. Zdôrazňuje, že cieľom návrhu zákona nie je udeliť digitálnym menám štatút zákonného platidla, jeho autori definujú kryptomeny ako investičný nástroj.

V návrhu zákona sa navrhuje režim udeľovania licencií platformám, ktoré uľahčujú obeh digitálnych aktív, a stanovujú sa v ňom požiadavky na obozretné podnikanie, riadenie rizík, ochranu osobných údajov a podávanie správ, ktorým by títo prevádzkovatelia podliehali. Nákup a predaj kryptomien by bol legálne možný len prostredníctvom bankového účtu a navrhuje sa, aby kryptoplatformy aj banky zaviedli postupy “poznaj svojho klienta”.

V právnych predpisoch sa tiež vyžaduje, aby prevádzkovatelia digitálnych aktív informovali retailových zákazníkov o rizikách spojených s obchodovaním s kryptomenami. Jednotlivci by museli absolvovať test, v ktorom by sa posúdili ich znalosti o postupoch investovania do kryptografických produktov a povedomie o rizikách. Pre tých, ktorí by test úspešne absolvovali, by platil ročný investičný limit 600 000 rubľov (približne 7900 USD); tí, ktorí by testom neprešli, by mohli investovať len do výšky 50 000 rubľov (650 USD) ročne. Podniky a kvalifikovaní investori majú byť od ročných limitov oslobodení.

Návrh zákona okrem toho zavádza formálnu definíciu ťažby kryptomien a špecifikuje mechanizmus, prostredníctvom ktorého môžu účastníci trhu s kryptomenami nahlasovať svoje aktivity daňovým úradom.

Návrh zákona ministerstva financií prichádza niekoľko dní po tom, čo Ruská centrálna banka poslala ministerstvu na preskúmanie svoj vlastný rámec pre digitálne aktíva. Stanovisko CBR zostalo nezmenené: vydávanie digitálnych aktív a uľahčovanie ich obehu sa považuje za nezákonné, pričom bankám a iným finančným inštitúciám by nemalo byť povolené držať kryptografické aktíva ani s nimi obchodovať. Nové ustanovenie zahrnuté v najnovšom návrhu tiež navrhuje postaviť mimo zákon kryptografické reklamy.

Očakávalo sa, že ministerstvo financií a centrálna banka do 18. februára zosúladia svoje stanoviská, ale nepodarilo sa im to a namiesto toho vznikli dva protichodné právne predpisy. V tlačovej správe ministerstva sa pokútne uvádza, že návrhy CBR “Budú zvážené v neskorších fázach prípravy návrhu zákona, pokiaľ nebudú v rozpore s prístupom ministerstva financií”.






https://cointelegraph.com