Senát štátu New York schválil moratórium na ťažbu bitcoinov

Senát štátu New York schválil moratórium na ťažbu bitcoinov

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Po schválení návrhu zákona guvernérkou Kathy Hochul by sa New York stal prvým štátom v USA, ktorý by zaviedol moratórium na ťažbu kryptomien.

(Moratórium – ekonomický právny pojem, znamená odklad splatnosti alebo nejakého záväzku)

Senát štátu New York schválil kontroverzný návrh zákona o zákaze ťažby proof-of-work (PoW), ktorý by zakázal akékoľvek nové ťažobné operácie Bitcoinu (BTC) v štáte.

Návrh zákona o zákaze ťažby PoW prvýkrát schválilo štátne zhromaždenie v apríli. Jeho cieľom je zakázať akékoľvek nové ťažobné operácie v štáte počas nasledujúcich dvoch rokov. Teraz návrh zákona smeruje do kancelárie guvernéra a po jeho schválení by sa New York stal prvým štátom v Spojených štátoch, ktorý zaviedol moratórium na ťažbu kryptomien.

Stav návrhu zákona k 3. júnu. Zdroj: Senát štátu New York

Konsenzus ťažby PoW využívajú prevažne ťažiari Bitcoinu a považuje sa za jeden z najbezpečnejších a najviac decentralizovaných spôsobov ťažby. Táto prax je však kontroverzná, pretože si vyžaduje neuveriteľne vysoké množstvo energie.

Pri hlasovaní o návrhu zákona sa mnohí senátori preklopili z nerozhodnutých do podporujúcich, pričom tvrdili, že majú obavy z emisií uhlíka.

Návrh zákona by nielen zakázal nové ťažobné prevádzky, ale aj odmietol obnovenie licencií tým, ktorí už v štáte pôsobia. Každá nová ťažobná prevádzka na ťažbu PoW v štáte by mohla fungovať len vtedy, ak by využívala 100 % obnoviteľnú energiu.

Mechanizmus ťažobného konsenzu Bitcoinu je jednou z najhorúcejších tém diskusií medzi tvorcami politík, ktorým pomáhajú environmentalistické a miliardárske loby podporujúce ťažobný konsenzus proof-of-stake, ktorý je oveľa menej energeticky náročný. Organizácia Greenpeace a spoluzakladateľ spoločnosti Ripple (XRP) Chris Larsen vedú kampaň za zmenu kódu Bitcoinu.

Tvorcovia politík sa často zameriavajú len na vysokú spotrebu energie ťažiarov Bitcoinu, pričom ignorujú skutočnosť, že značná časť tejto energie pochádza z obnoviteľných zdrojov, najmä v New Yorku, kde sa 50 % energie vyrába z obnoviteľných zdrojov.

Kritika ťažby PoW nabrala na sile minulý rok na vrchole býčej série. Koncom minulého roka však správa Rady pre ťažbu bitcoinov pod vedením spoločnosti MicroStrategy zdôraznila, že viac ako 60 % spotreby elektrickej energie siete BTC pochádza z čistých zdrojov.

Udržateľná spotreba energie Bitcoinom v porovnaní s inými odvetviami. Zdroj: BMC

Európsky parlament navrhol podobný zákaz ťažby PoW, avšak v dôsledku rastúcej verejnej kontroly návrh zmenil a zákaz zrušil.

Odborníci sa domnievajú, že rozhodnutie New Yorku zakázať ťažbu PoW by vyvolalo domino efekt a ďalšie štáty by ho mohli nasledovať. USA sú v súčasnosti svetovým lídrom v počte ťažobných hashov Bitcoinu, keďže sa na ťažbe v sieti podieľajú 38 %.





Zdroj: https://cointelegraph.com/