Čínska polícia zatkla niekoľkých ľudí pri podvode s kryptomenami

Čínska polícia zatkla niekoľkých ľudí pri podvode s kryptomenami

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Polícia v Chizhou zatkla v decembri osem ľudí z rôznych provincií a zmrazila majetok v hodnote miliónov.

Zásah Pekingu proti kryptomenám pokračoval aj začiatkom nového roka, pričom čínska polícia zmrazila kryptomeny v hodnote takmer 6 miliónov jüanov (1 milión USD) a zatkla osem ľudí, ktorí sa na tom podieľali.

Podľa správy zverejnenej v Nikkei Asia úrad verejnej bezpečnosti v Chizhou odhalil podvod s kryptomenami, ktorý by mohol mať hodnotu 50 miliónov juanov (7,8 milióna dolárov). Polícia začala vyšetrovanie po tom, čo investor v júni minulého roka stratil kryptomeny v hodnote 590 000 juanov. Stopa vyšetrovania viedla k ôsmim ľuďom žijúcim v rôznych provinciách. Polícia zaistila u obvinených aj luxusné autá, vily a ďalšie drahé veci, ktoré boli údajne zakúpené za ukradnuté peniaze.

Podvod s decentralizovaným financovaním lákal investorov prísľubmi vysokých výnosov výmenou likvidity. Keď však investori vložili svoje peniaze, podvodníci preprali peniaze z anonymných fondov a všetky prostriedky im ušli. Verejná bezpečnosť Chizhou uviedla:

“Po vyšetrovaní a analýze policajnou pracovnou skupinou sa zistilo, že tento prípad bol typickým prípadom nelegálneho získavania virtuálnej meny pomocou technológie blockchain.”

Rug pulls sa stali jedným z najbežnejších podvodov v priestore DeFi, pretože je pomerne jednoduchšie stiahnuť sa. Podľa údajov Chainalysis investori v roku 2021 stratili viac ako 2,8 miliardy dolárov v dôsledku sťahovania kobercov. Tieto typy podvodov často ponúkajú investorom lukratívne výnosy a akonáhle má fond dostatok kapitálu, podvodníci utekajú so všetkými peniazmi. V správe Chainalysis sa uvádza: „Rug pulls sa objavili ako hlavný podvod ekosystému DeFi, ktorý v roku 2021 predstavuje 37 % všetkých príjmov z podvodov s kryptomenami oproti iba 1 % v roku 2020.“

Zatiaľ čo sa odhaduje, že používanie kryptomien na trestnú činnosť predstavuje približne 1 % z celkovej cirkulujúcej ponuky, rastúce podvody v priestore DeFi ovplyvnili dôveru investorov. Je však tiež dôležité poznamenať, že tieto podvody často využívajú skôr zraniteľné miesta koncového používateľa než vlastný problém s krypto technológiou. Údaje z 15 najväčších trhačiek kobercov dokazujú, že väčšina najväčších podvodov sa stala s novými tokenmi sľubujúcimi vysoké výnosy.

 

 

 

 

Zdroj: https://cointelegraph.com/