Komisia SEC zamietla žiadosti o spotové ETF na bitcoiny od spoločností NYDIG a Global X

Komisia SEC zamietla žiadosti o spotové ETF na bitcoiny od spoločností NYDIG a Global X

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Spoločnosti New York Digital Investment Group a Global X pôvodne podali Komisii pre cenné papiere a burzy (SEC) žiadosti o kótovanie spotových Bitcoin ETF v júni, resp. auguste 2021.

SEC zamietla žiadosti o spotové ETF na bitcoin od NYDIG a Global X

Komisia pre cenné papiere a burzy Spojených štátov amerických (SEC) neschválila žiadosti o spotový fond obchodovaný s Bitcoinom od New York Digital Investment Group a správcu fondu Global X po tom, ako v minulom roku niekoľkokrát odložila rozhodnutie.

Podľa dvoch samostatných štvrtkových podaní SEC zamietla navrhované zmeny pravidiel burzy Cboe BZX a newyorskej burzy Arca na kótovanie a obchodovanie s akciami fondu Global X Bitcoin Trust a fondu New York Digital Investment Group obchodovaného na burze Bitcoin, resp. Komisia SEC uviedla, že burzy NYSE Arca a Cboe BZX nesplnili povinnosť podľa zákona o burze a pravidiel SEC preukázať, že ETF bude “určený na predchádzanie podvodným a manipulatívnym činom a praktikám” a “na ochranu investorov a verejného záujmu”.

Spoločnosti New York Digital Investment Group alebo NYDIG a Global X podali SEC žiadosti o spotové ETF na Bitcoin (BTC) v júni, resp. auguste 2021, ale komisia určila dlhšie lehoty na schválenie alebo neschválenie navrhovanej zmeny pravidiel a niekoľkokrát otvorila žiadosti na verejné pripomienkovanie, kým vo štvrtok prijala rozhodnutie. Zamietnutia nasledovali po podobných rozhodnutiach v prípade žiadostí o spotové ETF BTC od spoločností WisdomTree a VanEck.

Hoci americký regulačný orgán zatiaľ neschválil žiadnu žiadosť o spotové ETF na Bitcoin od finančných inštitúcií, investičné nástroje spojené s termínovanými kontraktmi na Bitcoin mali väčší úspech. Mnohé spoločnosti podali žiadosti o “strategické” ETF na BTC po tom, ako predseda SEC Gary Gensler v auguste 2021 povedal, že by bol otvorenejší akceptovať burzovo obchodované fondy založené na kryptofutures, a nie prostredníctvom priamej expozície. Komisia odvtedy schválila ETF spojené s futures na BTC od spoločností Valkyrie, ProShares a VanEck.

Keďže žiadosti o krypto ETF od ďalších firiem sú stále v procese prípravy, minimálne jedna spoločnosť vyvíja väčšiu iniciatívu, aby zrejme vyvinula tlak na regulačné orgány. Po tom, ako SEC odložila svoje rozhodnutie o tom, či schváli, aby spoločnosť Grayscale premenila svoj fond Bitcoin Trust na spotový ETF BTC, správca aktív spustil kampaň vyzývajúcu amerických investorov, aby SEC predložili pripomienky. Očakáva sa, že regulačný orgán prijme rozhodnutie o ETF do 6. júla.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)