To je ale prekvapenie: Stredoafrické banky nadávajú Stredoafrickej republike za prijatie Bitcoinu

To je ale prekvapenie: Stredoafrické banky nadávajú Stredoafrickej republike za prijatie Bitcoinu

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Podľa listu guvernéra Banky stredoafrických štátov Stredoafrická republika prijatím kryptomeny “ohrozuje menovú stabilitu”.

Guvernér Banky stredoafrických štátov, alebo Banque des États de l’Afrique Centrale (BEAC), vydal zdrvujúci list Stredoafrickej republike (SAR) v súvislosti s prijatím kryptomien v krajine.

 V liste adresovanom ministrovi financií SAR Hervému Ndobovi guvernér BEAC Abbas Mahamat Tolli opisuje “podstatný negatívny vplyv”, ktorý bude mať prijatie kryptomien v SAR na menovú úniu strednej Afriky.

 Stredoafrická republika v apríli prijala zákon, v ktorom oznámila svoj zámer prijať kryptomeny. Nie je prekvapením, že Medzinárodný menový fond (MMF) už toto rozhodnutie označil za znepokojujúce. Teraz však olej do ohňa prilieva aj BEAC.

 BEAC zároveň dodáva, že prijatie kryptomien v Stredoafrickej republike a potenciálny odklon od meny CFA je “problematický”.

Mena CFA má dve takmer identické formy používané v bývalých francúzskych kolóniách v strednej a západnej Afrike. Je naviazaná na euro, čo sa mnohým bitcoinistom a miestnym obyvateľom nepáči.

Gloire, zakladateľ Kiveclair, projektu inšpirovaného Bitcoin Beach pre utečencov v susednom Kongu, povedal pre Cointelegraph, že CFA “robí celé krajiny závislými”. Mama Bitcoin, prvá osoba v Senegale, ktorá prijala Bitcoin ako platbu, povedala Cointelegraph, že “CFA je vyrobená vo Francúzsku a je – pre nedostatok lepšieho slova – koloniálnymi peniazmi”.

Guvernér BEAC sa prirodzene snaží držať CFA. Chápe hrozbu, ktorú predstavuje prijatie Bitcoinu (BTC) a kryptomien zo strany SAR. V liste sa píše: “V súčasnosti je v platnosti zákon o bankách:

“Tento zákon naznačuje, že jeho hlavným cieľom je vytvoriť stredoafrickú menu mimo kontroly BEAC, ktorá by mohla konkurovať alebo vytlačiť zákonnú menu platnú v CEMAC a ohroziť menovú stabilitu.”

Hospodárske spoločenstvo stredoafrických štátov alebo La Communauté économique et monétaire de l’Afrique centrale (CEMAC) podporuje regionálnu hospodársku spoluprácu v strednej Afrike. Podpora BEAC je “hlavným cieľom” CEMAC, na čele ktorého stojí guvernér Tolli.

Alex Gladstein, vedúci stratégie v Nadácii pre ľudské práva a pravidelný prispievateľ Cointelegraph, sa podelil o to, že “vytvorenie stredoafrickej meny “mimo kontroly” BEAC” je práve stratégiou, ktorú CEMAC uplatňuje:

Stredoafrická republika je druhou krajinou na svete, ktorá prijala Bitcoin, po čoraz úspešnejšej stratégii Salvádoru, ktorý prijal túto najväčšiu kryptomenu. Salvádor si vyslúžil aj kritiku veľkých inštitúcií a vlád od Spojených štátov až po Medzinárodný menový fond.

V stredoafrickej republike sa list guvernéra končí výzvou na “obnovenie prísneho dodržiavania” rozhodnutí menovej únie strednej Afriky. Napriek tomu v čase písania tohto článku zostáva kryptografický zákon pevne v platnosti.

 




Zdroj: https://cointelegraph.com/