Náročnosť ťažby Bitcoinu dosiahla historické maximum uprostred krachu trhu

Náročnosť ťažby Bitcoinu dosiahla historické maximum uprostred krachu trhu

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Náročnosť ťažby Bitcoinu sa naďalej zvyšuje a začiatkom augusta dosiahla historické maximum, keď sa kryptotrh zrútil. V dôsledku toho ziskovosť minerov naďalej trpí, pretože stroje na ťažbu BTC klesajú pod hranicu rentability, uvádza správa Beincrypto

Bitcoinoví mineri kapitulujú

Vedúci výskumu v Galaxy Alex Thorn nedávno zdôraznil 24. najväčší nárast náročnosti ťažby BTC od roku 2016. Pri súčasnej cene Bitcoinu 52 982 dolárov je náročnosť ťažby BTC 90,67 hashrate. Údaje ukazujú, že len hŕstka minerov zostáva ziskových, pričom väčšina strojov na ťažbu Bitcoinov klesá pod hranicu rentability. 

Všetky bitcoinové ASIC (špecializované bitcoinové ťažobné počítače) s jednotkovou spotrebou energie 23 W/T alebo viac pracujú v strate. To znamená, že náklady na elektrinu a zdroje potrebné na ťažbu Bitcoinov prevažujú nad odmenami získanými z ťažby. Táto situácia môže byť pre minerov náročná, pretože vytvára tlak na ich udržateľnosť. Aby si udržali konkurencieschopnosť, možno budú musieť vykonať prevádzkové úpravy, ako je upgrade na efektívnejšie ťažobné stroje alebo zníženie nákladov.

Niektorí mineri môžu dokonca dočasne zastaviť prevádzku, kým sa nezlepšia podmienky na trhu. V skutočnosti sa to už deje na základe údajov blockchain.com, ktoré ukazujú ťažobný hashrate, keď Bitcoin klesá.

Mineri pracujúci so stratou môžu potenciálne ovplyvniť celkovú ponuku BTC. Okrem toho, že zatvárajú svoje prevádzky z dôvodu nerentabilnosti, môžu byť ďalšími faktormi prerušenia siete regulačné zmeny alebo prírodné katastrofy postihujúce ťažobné zariadenia. Ak významný počet minerov zníži svoje operácie alebo opustí trh, môže to znížiť ponuku novo vyťažených BTC. 

Akcie ťažobných firiem taktiež padajú

Americké akcie ťažobných spoločností tiež klesajú, čo odzrkadľuje slabosť Bitcoinu. Riot Platforms Inc. (RIOT) zaznamenala pokles o 10 %, čím sa cena akcií znížila na 8,57 dolárov. MARA, predtým Marathon Digital, sa tiež potápa, rovnako ako Cipher Mining a Hut. Trpia aj ďalšie akcie súvisiace s kryptomenami, vrátane Coinbase a Microstrategy. Uprostred výpredaja klesla globálna trhová kapitalizácia kryptomien o 13,75 %.

Bitcoin a hlavné altcoiny naďalej zaznamenávajú straty v dôsledku obáv z makroekonomických faktorov týkajúcich sa japonských akcií a geopolitického napätia medzi Iránom a Izraelom. Medzi ďalšie previsy ponuky, ktoré narúšajú trh s Bitcoinmi patrí nedávny predaj 50 000 BTC nemeckou vládou a distribúcie od skrachovanej spoločnosti Genesis Trading. Blíži sa aj predaj zo strany vlády USA.