Bitcoinoví mineri môžu získať až 13,9 miliardy dolárov ročne

Bitcoinoví mineri môžu získať až 13,9 miliardy dolárov ročne

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Podľa investičnej spoločnosti VanEck majú bitcoinoví mineri možnosť potenciálne generovať ďalšie ročné príjmy okolo 13,9 miliardy dolárov, ak do roku 2027 čiastočne prejdú na poskytovanie energie sektoru umelej inteligencie a vysokovýkonných počítačov (HPC), uvádza správa Cointelegraph.

Efektivita ťažby prudko narastá

Základnou pre tento trend je, že spoločnosti s umelou inteligenciou potrebujú energiu a bitcoinoví mineri ju majú, uviedol VanEck v správe zo 16. augusta. Bitcoinoví mineri majú vo všeobecnosti zlé súvahy, buď kvôli príliš veľkému dlhu, príliš vysokému odmeňovaniu manažérov alebo kvôli neustále klesajúcim blokovým odmenám.

VanEck odhaduje, že ak by verejne obchodované spoločnosti zaoberajúce sa ťažbou Bitcoinu presunuli 20 % svojej energetickej kapacity do AI a HPC do roku 2027, celkové dodatočné ročné zisky by mohli prekročiť v priemere 13,9 miliardy dolárov ročne počas 13 rokov.

Mineri zažívajú ťažké obdobie

Tieto zistenia nasledujú po nedávnych tvrdeniach investičnej spoločnosti Kerrisdale Capital, ktorá označila ťažobný priemysel Bitcoinu za odvetvie predajcov hadej ropy. Firma tvrdila, že v súčasnej podobe nie sú firmy na ťažbu BTC  životaschopnými obchodnými modelmi. 

Medzitým VanEck poznamenal, že výhoda bitcoinových minerov, ktorí uzatvárajú takéto zmluvy je, že spoločnosti v sektore AI sú zvyčajne ochotné poskytnúť finančné zdroje potrebné na kapitálové výdavky. Core Scientific, štvrtý najväčší bitcoinový miner podľa hashrate, nedávno uzavrel 12-ročný kontrakt s AI firmou  CoreWeave. Očakáva sa, že táto dohoda vygeneruje viac ako 3,5 miliardy dolárov v príjmoch dodaním 200 megawattov.

Správa od spoločnosti VanEck prichádza uprostred náročného roka pre bitcoinových minerov, po aprílovom halvingu, ktorý znížil blokové odmeny zo 6,25 BTC na 3,125 BTC. Takže s odstupom času sa mineri čoraz viac musia spoliehať na transakčné poplatky, ktoré sa zvyšujú ak cena Bitcoinu rastie.

Dňa 8. apríla, tesne pred bitcoinovým halvingom, odhadol generálny riaditeľ CryptoQuant Ki Young Ju, že náklady na ťažbu pomocou Antminer S19 XP stúpnu zo 40 000 na 80 000 dolárov po tejto udalosti.