Čínska spoločnosť vyťaží až tretinu všetkých bitcoinových blokov za deň

Čínska spoločnosť vyťaží až tretinu všetkých bitcoinových blokov za deň

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Preteky v ťažbe Bitcoinov (BTC) sa medzi Čínou a Spojenými štátmi zintenzívnili. AntPool vyťažil takmer jednu tretinu všetkých novovydaných BTC za posledných 24 hodín, uvádza správa Finbold. V čase písania tohto článku AntPool vyťažil 42 blokov zo 135, zatiaľ čo Foundry USA ich vyťažil 36.

Obavy a dôsledky centralizácie ťažby BTC

Je pozoruhodné, že prví dvaja lídri už roky dominujú ťažiarskym pretekom, čím sa výrazne vzďaľujú svojim konkurentom. Napríklad ViaBTC v tomto období vyťažilo iba 10% blokov, zatiaľ čo F2Pool a MARA získali ešte menej. Stav ťažby BTC vyvolal obavy z centralizácie medzi odborníkmi, výskumníkmi a vývojármi.

Tieto obavy dosiahli bod, keď vývojár Bitcoin Core, Luke Dash Jr., varoval pred transakciami BTC, ktoré si vyžadujú najmenej dve hodiny, aby sa považovali za bezpečné, čím sa súčasné trhové štandardy 30 až 60 minút stali zastaraným bezpečnostným opatrením.

Centralizácia ťažby by však mohla byť ešte horšia, ako naznačujú povrchové údaje, podľa renomovaného výskumníka BTC. Štúdia publikovaná pseudonymným analytikom b10c (@0xb10c) v apríli naznačuje, že AntPool centralizuje väčšinu ťažobných aktivít nad rámec objavovania blokov.

Spolu s vyšetrovaním spoločnosti Mononaut analytici našli údaje, ktoré ukazujú, že najmenej šesť fondov na ťažbu BTC zdieľa rovnakú správcovskú a blokovú šablónu pre AntPool. AntPool je spoločnosť so sídlom v Pekingu v Číne, ktorá je tiež dcérskou spoločnosťou BitMain, najväčšieho výrobcu ťažobných zariadení pre Bitcoiny.

Spojené štáty vs. Čína

Foundry USA so sídlom v Spojených štátoch zatiaľ vedie dlhodobé preteky v ťažbe Bitcoinu. Ťažobný fond podporovaný skupinou Digital Currency Group (DCG) vyťažil 41 647 blokov z viac ako 160 000 blokov. To predstavuje viac ako štvrtinu všetkých vydaných BTC za posledné tri roky, nasleduje Antpool s 20,5 %.

Rovnako ako AntPool, Foundry USA vyžaduje od svojich ťažiarov proces KYC – efektívne filtrovanie účasti podľa predpisov každej krajiny. Celkovo vzaté, preteky v ťažbe BTC sa zintenzívňujú medzi dvoma poprednými svetovými ekonomikami, Spojenými štátmi a Čínou. Zatiaľ čo severoamerický zástupca vedie, čínska spoločnosť AntPool v krátkodobom horizonte svoj podiel zvyšuje. Z investičného hľadiska by centralizácia ťažby mohla spochybniť hodnotovú ponuku kryptomeny, čo by mohlo mať vplyv na cenu BTC.