Putin podpísal zákon legalizujúci ťažbu kryptomien v Rusku

Putin podpísal zákon legalizujúci ťažbu kryptomien v Rusku

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Ruský prezident Vladimir Putin oficiálne podpísal zákon, ktorý legalizuje ťažbu kryptomien v Rusku. Podľa správy ruskej tlačovej agentúry TASS zákon zavádza niekoľko kľúčových pojmov vrátane ťažby digitálnych mien, ťažobných poolov a prevádzkovateľov ťažobnej infraštruktúry, uvádza správa Bitcoinmagazine. Ťažobné aktivity teraz Rusko zrejme zaznamenajú svoj najväčší boom.

Ťažba kryptomien v Rusku je oficiálne legálna

Nová legislatíva špecifikuje, že iba ruské právnické osoby a jednotliví podnikatelia registrovaní u vlády budú môcť vykonávať ťažbu kryptomien. Jednotliví mineri sa však môžu zúčastniť bez registrácie za predpokladu, že ich spotreba energie zostane v medziach stanovených vládou. Takže logicky podľa týchto podmienok by sa súkromnej ťažby mohol zúčastňovať naozaj každý.

Okrem toho zákon povoľuje obchodovanie so zahraničnými digitálnymi finančnými aktívami na ruských blockchainových platformách. Ruská banka si však ponecháva právomoc zakázať umiestňovanie určitých aktív, ak sa považujú za hrozbu pre finančnú stabilitu krajiny. Zatiaľ však nie je špecifikované, či budú z obchodu vylúčené konkrétne kryptomeny.

Podľa agentúry TASS prezident Putin počas nedávneho zasadnutia vlády zdôraznil, že Rusko potrebuje využiť správny okamih pri vytváraní právneho rámca pre digitálne meny. Vyzdvihol potenciál digitálnych mien prispieť k hospodárskemu rozvoju Ruska, pričom zdôraznil potrebu riadnej regulácie a infraštruktúry.

Zákon má nadobudnúť účinnosť desať dní po jeho oficiálnom zverejnení, s výnimkou špecifických ustanovení, ktoré môžu mať odlišné dátumy implementácie.

Rusko expanduje

Už skôr sme vás informovali, že ruský ťažobný priemysel v oblasti kryptomien by mohol v roku 2024 vzrásť o 20 % až 40 %. Analytici tvrdia, že nízke náklady na elektrinu a absencia prísnej regulácie zo strany úradov viedli k dobrej dynamike rastu pre minerov kryptomien. Len pre predstavu, trh ťažby kryptomien sa v roku 2023 v krajine zdvojnásobil. BitRiver tvrdí, že v minulom roku nazbierali domáci bitcoinoví mineri spolu približne 54 000 BTC.

K týmto pozitívnym vyhliadkam sa teraz pripája aj legalizácia, ktorá definitívne definuje status kryptomien v krajine a mineri majú dôvod na radosť uprostred klesajúcich cien a zníženia blokových odmien.