Ruská ťažba kryptomien môže v roku 2024 stúpnuť až o 40 %

Ruská ťažba kryptomien môže v roku 2024 stúpnuť až o 40 %

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Ruský ťažobný priemysel v oblasti kryptomien by mohol v roku 2024 vzrásť o 20 % až 40 %, uvádza správa Cryptonews.  Tieto tvrdenia pochádzajú od odborníkov z odvetvia od spoločnosti BitRiver. Firma je najväčším ruským hráčom na ťažbu kryptomien a jednou z hnacích síl nedávneho legislatívneho tlaku, ktorý by mohol viesť k úplnej legalizácii sektora.

Ruský ťažobný priemysel kryptomien naďalej rastie

Analytici tvrdia, že nízke náklady na elektrinu a absencia prísnej regulácie zo strany úradov viedli k dobrej dynamike rastu pre minerov kryptomien. Len pre predstavu, trh ťažby kryptomien sa v roku 2023 v krajine zdvojnásobil. BitRiver tvrdí, že v minulom roku nazbierali domáci bitcoinoví mineri spolu približne 54 000 BTC.

Firma uviedla, že Rusko je naďalej jednou z najväčších svetových veľmocí v oblasti ťažby kryptomien. Viac ako 95 % výpočtových zdrojov ruských minerov sa používa na ťažbu BTC. Nie všetci odborníci sa však na tejto štatistike zhodujú. Spoluzakladateľ Encry Foundation, Roman Nekrasov, povedal, že verí, že BTC predstavuje len 90 %. Avšak stále ide o vysoký podiel. Zvyšných 10 % ruských minerov sa zameriava na altcoiny ako Litecoin (LTC) a Kaspa (KAS).

Trh je v Rusku stále do značnej miery neregulovaný

V súčasnosti nemá ťažba v Rusku právny štatút. Mnohí v Moskve však navrhli zákaz kryptomien v rôznych formách. Na druhej strane mineri chcú, aby zákonodarcovia uponáhľali a zlegalizovali ich sektor, aj za cenu platenia daní z ich príjmov.

Ministerstvo energetiky navrhlo zmierniť zaťaženie preťažených sietí tým, že prinúti minerov, aby každý rok vypínali svoje zariadenia na pevne stanovený čas. Najnovšie legislatívne návrhy údajne buď navrhujú obmedziť súkromnú ťažbu, alebo umožňujú poskytovateľom energie pokutovať domácich minerov kryptomien, ktorí svoju aktivity taja.

Nízke náklady na energiu podnietia väčší potenciál rastu

Zákonné ustanovenia pre kryptomeny a ťažbu už v Rusku existujú. Elizaveta Vikhlyantseva, právnička z právnickej firmy Vegas Lex, poznamenala, že v ruskom práve nebolo nič, čo by zakazovalo výstavbu fariem na ťažbu kryptomien. Medzitým Yaroslav Shitsla, vedúci oddelenia IT a IP riešenia sporov v právnickej firme Rustam Kurmaev and Partners, povedal, že kryptomena už bola uznaná ako majetok.

Rýchly rast ťažby v Rusku bol spôsobený nízkymi nákladmi na elektrinu. Taktiež klimatické podmienky Ruska sú priaznivé pre minerov. Väčšina minerov sa rozhodla ťažiť na Sibíri kvôli možnosti ušetriť na nákladoch na chladenie. V krajine je veľa výrobných miest, ktoré by sa dali ľahko využiť na ťažbu Bitcoinov.