Kaspa a Alephium sú najlepšia možnosť ako v súčasnosti ťažiť kryptomeny

Kaspa a Alephium sú najlepšia možnosť ako v súčasnosti ťažiť kryptomeny

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Aj keď je bitcoin všeobecne uznávaný ako sieť Proof of work (PoW), nie je to nevyhnutne najziskovejšie aktívum PoW na ťažbu, uvádza správa News Bitcoin. Keďže hash cena Bitcoinu je relatívne nízka, mineri čoraz viac zameriavajú svoju pozornosť na ťažbu Alephia (ALPH) a Kaspy (KAS). Tieto dve digitálne meny v súčasnosti podľa najnovších údajov o ťažbe ponúkajú minerom najvyššiu ziskovosť.

Krypto mineri skúmajú nové hranice

Bitcoinový algoritmus SHA256 sa radí ako štvrtý najziskovejší na ťažbu. V súčasnosti je najlukratívnejšou súpravou na ťažbu Bitcoinov miner M63S, ktorý generuje 9,08 dolárov za deň s hashovacím výkonom 390 terahash za sekundu (TH/s). Algoritmy, ktoré dnes prekonávajú SHA256, zahŕňajú Blake3, Kheavyhash a Scrypt.

V súčasnosti miner s algoritmom Blake3, ALPH miner AL1, ktorý poskytuje 15,6 TH/s a môže sa pochváliť hodnotením účinnosti 225 joulov na terahash (J/T), môže priniesť 308 dolárov za deň po započítaní 0,04 dolárov za kilowatt hodinu (kWh) v nákladoch na elektrinu. Blake3 tiež podporuje sieť Decred, ale väčšina jeho hashovacej sily smeruje k Alephiu.

Alephium je blockchain prvej vrstvy (L1), ktorý zavádza odlišný mechanizmus konsenzu známy ako Proof of less work (PoLW), adaptáciu tradičného modelu PoW. Dňa 20. februára 2024 dosahoval Alephium hashrate rýchlosťou 500,8 terahash za sekundu (TH/s), no dnes je to už 2 850 TH/s, čo znamená solídnych 2,85 petahash za sekundu (PH/s).

Za posledný rok vzrástol ALPH o 586 % voči americkému doláru, pričom 27. februára 2024 dosiahol historické maximum (ATH) 3,86 dolárov. V súčasnosti, 21. augusta, sa ALPH obchoduje približne o 59 % pod týmto vrcholom a stojí 1,53 dolárov za mincu. Bitmain sa chystá uviesť na trh AL1 Pro miner v septembri, ktorý sa môže pochváliť hash silou 16,6 TH/s, čo znamená potenciálny denný zárobok 327 dolárov. Aj keď sa tento miner ešte nedostal na pulty predajní, počiatočný model série AL1 má cenu 41 800 dolárov za jednotku.

Kaspa stále dominuje

Ďalším v ziskovosti je Bitmain KS5 Pro, ktorý chrlí okolo 21 TH/s hashpower s algoritmom Kheavyhash. K 20. augustu údaje odhaľujú, že tento sieťový miner Kaspy dokáže vygenerovať približne 26,48 dolárov za deň, za predpokladu, že náklady na elektrickú energiu sú 0,04 dolárov za kWh. Kaspa, PoW coin, používa protokol Ghostdag. Na rozdiel od konvenčných blockchainov Ghostdag umožňuje paralelné vytváranie blokov koexistovať namiesto toho, aby boli vyradené, čím ich zosúlaďuje v konsenze.

Na našej stránke sú dostupné na kúpu všetky spomenuté minere v článku a taktiež aj predpokladané zisky:

Antminer KS5 za 11 900€
Antminer L9 za 7 250 €
Antiminer AL1 za 34 000 €

Hashrate spoločnosti Kaspa tiež dosiahol historické maximum a v súčasnosti sa pohybuje okolo 824 PH/s, čo je výrazne rýchlejšie ako Alephium. Za posledný rok KAS, natívny token blockchainu Kaspa, stúpol o 283 %. Popri Antminer Pro pôvodný model KS5 stále zarába okolo 25 dolárov denne, podľa najnovších metrík. 

Po AL1 a KS5 zostáva miner Antminer L9 s algoritmom Scrypt od Bitmain, no je stále ziskovejší ako popredné minere BTC. L9 zarába okolo 15,96 dolárov za deň, zatiaľ čo Whatsminer M63S prináša 9,08 dolárov. Jednotky L9 ponúkajú flexibilitu pri ťažbe DOGE alebo LTC podľa výberu používateľa. Ako sa svet ťažby kryptomien rýchlo mení, snaha o ziskovosť narastá a mineri využívajú nové technológie a siete. 

Zatiaľ čo väčšina veľkých ťažiarov oficiálne neoznámila investície do iných mincí, verejne obchodovaná Bitcoin ťažiaca firma MARA odhalila, že ťaží KAS. V dnešnom prostredí ťažby BTC je vysoko pravdepodobné, že aj ďalšie spoločnosti tiež skúmajú alternatívne mince.