Hashrate Bitcoinu sa blíži k historickému maximu

Hashrate Bitcoinu sa blíži k historickému maximu

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Napriek nárastu náročnosti ťažby BTC a poklesu ceny je celkový hashrate Bitcoinu stále na vzostupe. V stredu delilo prekonanie maxima len 12 exahash za sekundu (EH/s) od vrcholu 677 EH/s, ktorý bol zaznamenaný 25. júla, uvádza správa News Bitcoin.

Bitcoin sa blíži k rekordnému hashrate

Dňa 28. augusta 2024 sa ťažba Bitcoinu zvýšila o 2,99 %, čím sa vyšplhala z 86,87 bilióna na 89,47 bilióna, čo sťažilo ťažiarom riešenie blokov. Zároveň sa cena Bitcoinu za posledný týždeň vyvíja smerom nadol a stále nedokázala prekonať vyššie maximum.

Ťažiari zároveň stále čelia nízkym zárobkom, pričom súčasná hodnota 1 petahash za sekundu (PH/s) produkcie za deň je 41,69 dolárov. Ide však o výrazné zlepšenie oproti 5. augustu, kedy bola cena za petahash za deň o 16,51 % nižšia, teda 35,78 dolárov za PH/s.

Zatiaľ čo ťažiari BTC zápasia s nízkymi príjmami a takmer rekordnými úrovňami náročnosti, produkcia hashpower v tomto odvetví nie je ničím výnimočným. V stredu sa celkový hashrate rútil rýchlosťou 665 exahash za sekundu (EH/s), čo je len 12 EH/s pred jeho historickým maximom.

Ak sa cena Bitcoinu v nadchádzajúcom týždni zlepší, hashrate by mohol ľahko prelomiť svoj predchádzajúci rekord dosiahnutý 25. júla. Rastúci hashrate a rýchlejšie blokové intervaly však môžu vyvolať ďalšie zvýšenie náročnosti už 11. septembra 2024.

Od 4. septembra sa odhadovaná náročnosť zvýši o 2,2 %, aj keď sa to môže zmeniť v priebehu nasledujúcich dní. Zo 665 EH/s zaznamenaných v stredu, Foundry prispieva 201,25 EH/s, zatiaľ čo Antpool ovláda 167,47 EH/s.

Ťažiari Bitcoinu stále úspešne odolávajú

V súčasnosti existuje 55 uznávaných ťažobných fondov, ktoré poháňajú bitcoinový blockchain. Stúpajúci hashrate je povzbudzujúcim znakom toho, že ťažiari vďaka niekoľkým kľúčovým bariéram prekonávajú nedávny pokles príjmov.

Patria sem vysoké poplatky a halving, novo vydané špičkové ťažobné zariadenia poskytujúce pôsobivý terahash za sekundu (TH/s) a predaj akcií dostupný pre verejne obchodované ťažobné firmy. Skutočnou otázkou je, ako dlho môžu tieto faktory udržať operácie ťažby BTC, ak bude pokles pretrvávať.