Ethereum ASIC miner ?

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Spustil Bitman výrobu ASIC minerov pre Ethereum?

 

Už sme tu mali oficiálne potvrdené správy o gigantovi Samsung, ktorý začal s výrobou čipov do ASIC minerov na ťaženie Bitcoinu, či spoločnosť Kodak, ktorá spustila výrobu ASIC minerov. Tentokrát prichádza ďalšia hot novinka, ktorá obletela všetky krypto-média. Tentokrát ide ale o nepotvrdenú informáciu.

 

Skutočnosť či manipulácia ?

Bitmain – najväčši výrobca ASIC zariadení na svete, vraj spustil výrobu Antminerov F3 na ťažbu Ethereum ! Táto informácia sa prehnala fórami a spustila búrlivé diskusie. Oficiálne však spoločnosť Bitmain zatiaľ túto informáciu nepotvrdila.

Spoločnosť Bitmain je aktuálne korunovaným kráľom vo výrobe ASCI minerov. Hovorí sa až o 80% trhovom zastúpení ASIC minerov od tejto spoločnosti, celosvetovo. Pred 2 mesiacmi spoločnosť vypustila na svet novinku – ASIC miner A3 na ťažbu kryptomeny Siacoin. Je teraz na rade aj Ethereum, alebo ide len o ďalšie “rumor news” ?

 

Nový ASIC Antminer F3

 

Najväčšou výzvou pre ťažbu ETH je potreba veľkého množstva pamäťe, čo nie je práve doménou ASIC zariadení. No informácie hovoria, že kažé zariadenie by malo obsahovať 3 matičné dosky (práve preto ASIC F3). Každá doska bude disponovať šiestimi ASIC procesormi a každý procesor pamäťou 4GB. ASIC Antminer F3 ; ťažba Ethereum Suma sumárum, celý ASIC miner na ťaženie Ethereum bude obsahovať 72 GB DRAM pamäte, čo je viac než dostatok na ťaženie ETH či iných coinov na algoritme Ethash.

 

Dosahovaný výkon by mal predstavovať 200-250 MH/s so spotrebou 800 W a  cenovkou 2500 – 3000 $. V porovnaní s GPU by Asic minery mali jasne navrch, kedže aktuálne ceny na profesionálne zostavenie Mining rigu (6 x GPU) s výkonom 180 MH/s sú okolo 3000€ (3800 $).

Sériová výroba vraj mala byť rozbehnutá už v priebehu februára 2018. Koncový spotrebiteľ by ich mal obdržať v treťom, možno už druhom kvartáli 2018. Výroba prebieha, kde inde ako v TSMC (Taiwan) – celosvetovo jeden z najväčších výrobcov súčiastok a hlavný výrobca pre Bitmain.

 

Kryptomena Ethereum a koniec ťažby?

Ethereum je kryptomena z TOP 3 na trhu. Ponúka užívateľské prostredie pre vývoj integrovaných aplikácií založených na Blockchaine ETH a ponúka tzv. Smart kontrakty. Kryptomene Ethereum, jej prepracovanej technológií a faktom sme venovali celý jeden článok.

Ethereum resp. algoritmus, pomocou ktorého sa táto kryptomena ťaží (Ethash) však nepodporuje ťaženie pomocou ASIC minerov. To je dosiahnuté vďaka vývojárom, ktorý cieľavedome naprogramovali túto kryptomenu ako odolnú voči ťažbe na ASIC mineroch.

 

Charlie Lee (zakladateľ Litecoinu) nato reagoval na sociálnej sieti Twitter:

„ASIC minery sú nevyhnutné pre každú hodnotnú kryptomenu. Natom nie je nič zlé.“

 

Ďalšia existenčná otázka je dlho-diskutovaný prechod na PoS protokol. Ak by ETH skutočne zmenilo svoj protokol, tak, ako sa už dlhší čas hovorí, táto kryptomena by sa už viac nedala ťažiť. Pustil by sa však gigant ako Bitmain do výroby ASIC zariadení, ak by nemali potvrdené informácie že žiadna zmena protokolu nenastane? Buď, alebo je celá táto téma ohľadom Ethereum ASIC mineroch úplným nezmyslom.

 

Ťažké následky

Spustením výroby a predaja ASIC minerov aj pre algoritmus Ethash, by sa kompletne zmenila situácia na trhu. Aktuálne sa väčšina Altcoinov ťaží pomocou grafických kariet, čo spôsobilo za posledný rok neuveriteľné rozbroje medzí hráčmi PC hier a krypto-ťažiarmi. Ceny grafík, kvôli vysokému dopytu tak v priebehu pár mesiacov narástli až o 300% a grafické karty sa stali nedostatkovým tovarom.

 

Výroba ASIC pre ETH by tak predpokladala rapídny pokles cien grafických kariet, no na druhej strane ASIC zariadenia podporujú centralizáciu siete. Do ťažby by sa tak obuli ”veľké ryby” a väčšina ťažobného výkonu by sa koncentrovala opäť do Číny či Kanady, kvôli lacnej energii. Ťažba pomocou GPU, by tak nemala žiadny zmysel, kedže výkon GPU minerov sa ani zďaleka nepribližuje výkonu ASIC zariadenia. Predpoklad je, že väčšina GPU ťažiarov by svoj výkon presunula na iný zaujímavý algoritmus – ako napr Cryptonight (XMR), čím by difficulty doslova explodovala z dňa na deň.