Akú kryptomenu ťažiť – Ethereum (časť 1.)

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

SLEDUJ všetky novinky aj na našom FACEBOOKU


 

 

V sérií článkov sa pokúsim podať fakty o perspektívnych kryptomenách, ktoré sa oplatí ťažiť. V prvom článku rozoberám hádam najviac diskutovaný Altcoin, ktorý sa ťaží pomocou GPU MINING RIGOV. V blogu sa zameriavam na holé fakty, technológiu a vlastnosti kryptomeny Ethereum, ktoré z nej robia kvalitnú a perspektívnu platformu predovšetkým na dlhodobé ťaženie.

 

Prečo ťažiť kryptomenu Ethereum ?

kryptomena ethereum - prečo ťažiť

Ethereum (ETH)

Vznik: júl 2015
Protokol: PoW – proof of work
Algoritms: Ethash
Množstvo coinov: 100 000 000. Dôležitým aspektom je prechod z protokolu PoW na PoS (proof-of-stake), čo znamená že Ether by sa už nedal ťažiť (podrobnosti nižšie).

Kryptomena Ethereum je open-source platfroma založená na blockchain technológií, ktorej primárnym cieľom je poskytovať ekosystém pre vývojárov na tvorbu rôznych decentralizovaných aplikácií. Na porovnanie s korunovaným kráľom – kryptomenou Bitcoin, ktorá slúži predovšetkým ako decentralizovaná peer-to-peer transakčná mena, s verejne dostupným záznamom transakcií. Cieľ kryptomeny Ethereum je poskytovať živnú pôdu pre developerov, ktorá pomáha vytvárať trh pre rozvoj ich vlastných technológií. Tokeny Etherea zároveň slúžia ako prostriedok platieb za využívanie a prístup k aplikáciám bežiacich na blockchaine kryptomeny Ethereum.

 

Ethereum Virtual Machine

Je to prostredie (záznam) poskytujúci rovnaký programovací kód pre Smart kontrakty bežiace v sieti Ethereum. Podrobne špecifikovaný v dokumente tzv Yellow Paper.

 

Smart kontrakt – Ethereum

Smart kontrakty definujú podmienky (požiadavky) nato, aby transakcia bola uskutočniteľná. Kontrakty sú otvorené pre naprogramovanie vlastných požiadaviek podľa potrieb, o čom sa hovorí aj ako webe 3. generácie. K uskutočneniu naplánovanej transakcie v sieti totiž dôjde až po tom, čo budú presne splnené všetky vopred zadefinované podmienky. Ak podmienky splnené nebudú, transakcia neprebehne.

Tieto kontrakty robia kryptomenu Ethereum jedinečnou a jedinou svojho druhu. Využiteľnosť v reálnom živote – zaplatenie faktúry za dodávky. Vopred, presne zadefinovanými podmienkami (prijímateľom aj odosielateľom platby) sa zabezpečuje 100% istota splatenia aj dodávky.

Ehereum Smart kontrakty

Prijímateľ je teda povinný doručiť presné množstvo (napríklad objednaného tovaru). Ak túto podmienku splní, vďaka smart kontraktom je zabezpečené splatenie faktúry dodávateľovi, vo vopred dohodnutej sume a čase.

 

Prechod z PoW → PoS

V príspevku na sociálnej sieti Reddit, zakladateľ kryptomeny Ethereum (Vitalik Buterin), vyhlásil že v najbližších rokoch total supply neprekročí hranicu 100 000 000 ETH. Aktuálne množstvo Etherov v obehu je 97 390 000. Z toho je zrejmé že tzv. monetárna inflácia (zvyšovanie množstva coinov v obehu za určité sledované obdobie) musí klesať. A to exponenciálnou rýchlosťou

Ešte pred rokom sa počet vyťažených ETH držal na úrovni viac ako 31 000 denne, čo predstavovalo ročnú mieru inflácie až 14% (31 000 * 365 dní / aktuálne množstvo coinov v obehu). 14% znamená, že za 1 rok pribudlo do obehu 14% nových ETH coinov.
Dnes je 1 blok je emitovaný v priemere každých 14,3 sekúnd. Počet blokov denne približne 6000 a block reward (odmena za vyťaženie 1 bloku ETH) je 3,4 ETH. Denne sa tak do obehu dostane približne 20 400 ETH (čo je o 30% menej ako pred rokom). Miera inflácie je tak vo výške 8% ročne. Je teda zrejme, že inflácia má klesajúci charakter a do obehu sa dostáva stále menší počet Etherov.

Presné grafy poklesu emitovania nových ETH.

 

Všetky vyššie spomínané fakty boli zabezpečené implementáciou tzv PoW ice age – čo znamená, že sa do ETH implementovali tzv difficulty bomb, ktoré náhodne zvyšujú náročnosť ťažby kryptomeny Ethereum. Zvýšenie náročnosti znamená zvýšenie priemerného času na vyťaženie 1 bloku ETH, čo v preklade znamená zníženie monetárnej inflácie, ktorú sme spomínali vyššie.

Samotný Vitalik sa vyjadril že cieľom prechodu z PoW na PoS protokol, nie je znížiť mieru inflácie na 0%. Pri prechode na POS protokol, by sa stále do obehu malo ročne dostávať približne 0,5 – 2% nových ETH ročne. Avšak ešte ani samotná myšlienka prechodu na Proof-of-Stake, nie je 100% potvrdená. Ako avizoval Vitalik, dôležité budú aj rozhodnutia samotnej krypto-komunity, vylúčená nie je ani akási forma hlasovania, kde by sa mohlo rozhodovať o budúcnosti protokolu a možnosti ťažiť.

 

Ťažba Ethereum a prechod z PoW na PoS

 

 

V priebehu 8 rokov by sa tak mal zvýšiť priemerný čas na vyťaženie 1 bloku ETH z aktuálnych 14, až na viac ako 800 sekúnd, čo by zodpovedalo slovám Vitalika, že v najbližších rokoch Total supply (celkový počet coinov v obehu) neprekročí hranicu 100 miliónov coinov. Presnejšie – 101 212 556 ETH bude v obehu až v roku 2128 a teda zníženie monetárnej inflácie kryptomeny Ethereum na spomínaných 2% až 0,5 % a postupne menej % ročne.

 

Ethereum a korporácie

Royal Bank of Scotland vyhlásila, že pracuje na platforme pre zúčtovanie a vyrovnávanie bankových transakcií založenej na Smart kontraktoch a technológiách Etherea.

J.P.Morgan Chase – najväčšia banka v USA, vlastniaca aktíva vo výške 2,32 trilióna $, vyvíja technológiu Quorum. Ide o vlastnú verziu Etherea, využívajúcu smart kontrakty na poskytovanie vysokorýchlostných transakcií pre vlastných klientov. Projekt je vyvíjaný za kontroly najvyšších dozorných orgánov v USA.

Švajčiarsky bankový gigant UBS v spolupráci s Barclays, Credit Suisse, KBC, SIX and Thomson Reuters len v decembri vyhlásili spustenie platformy na transparentný zber a triedenie miliónov dát o svojich zákazníkoch a bankách samotných, opäť za využitia technológie kryptomeny Ethereum. Platforma bude zhromažďovať milióny dát získaných jednotlivými bankami a poskytne tieto informácie ostatným partnerským bankám na zlepšenie konkurencieschopnosti na trhu.

 

Technológia kryptomeny Ethereum zaujala aj množstvo ďalších svetových korporácií, ktoré skúmajú možnosti využitia, resp. už pracujú na konkrétnych projektoch na zlepšenie svojich služieb. Ide napríklad o spoločnosti ako VISA, Microsoft, IBM či holding Delloite, poskytujúca služby v oblasti auditu a poradenstva celosvetovo.