Akcie ťažobnej firmy raketovo stúpli po uzatvorení 2 miliardovej zmluvy

Akcie ťažobnej firmy raketovo stúpli po uzatvorení 2 miliardovej zmluvy

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Akcie spoločnosti Core Scientific prudko vzrástli po podpísaní dodatočnej zmluvy v hodnote 2 miliárd dolárov, uvádza správa Coindesk. Predĺženie predchádzajúcej dohody s CoreWeave prináša celkový potenciál príjmov pre minera na viac ako 6,7 miliardy dolárov.

Akcie Core Scientific prudko rastú

Akcie bitcoinového minera Core Scientific (CORZ) v utorok vzrástli až o 17 %, čím prekonali ostatné akcie spojené s kryptomenami, po tom, čo spoločnosť podpísala predĺženie svojej skoršej zmluvy o vysokovýkonných výpočtových technikách (HPC) s CoreWeave.

Miner vo vyhlásení uviedol, že využil svoju opciu z predchádzajúcej zmluvy na hosťovanie približne 112 megawattov (MW) ďalších GPU pre spoločnosť CoreWeave. Očakáva sa, že nová zmluva prinesie dodatočné príjmy o približne 2 miliárd dolárov, čím sa celková suma od prvej polovice roku 2026 zvýši na 6,7 miliardy dolárov. CoreWeave bude znášať náklady na všetky kapitálové investície potrebné na prípravu existujúcej ťažobnej infraštruktúry Core Scientific.

Predtým miner uviedol, že poskytne hostingovú infraštruktúru pre GPU v hodnote 200 MW pre CoreWeave s možnosťou pridania ďalšej kapacity. Následne obe spoločnosti rozšírili dohodu o ďalších 70 MW, čím sa táto nová dohoda stala tretím predĺžením.

Kryptozima sužuje minerov

Pôvodná dohoda vrátila pozornosť do ťažobného priemyslu, ktorý zasiahla brutálna kryptozima a nízka zisková marža v dôsledku nedávneho halvingu. Po halvingu by však cena mala rásť, no opak sa stal pravdou a minerov trápi aj klesajúca cena BTC.

Ťažba si však vyžaduje energeticky náročné dátové centrá, lokality a infraštruktúru, ktorých zabezpečenie je drahé a časovo náročné. Na druhej strane, bitcoinoví mineri už majú zmluvy o energii a infraštruktúru, ktoré sú pripravené na podporu takýchto potrieb.

Spoločnosť Core Scientific využila túto trhovú príležitosť a uviedla, že má možnosti na ďalšie predĺženie zmluvy na hosťovanie ďalších strojov s výkonom 118 MW. Najnovšia zmluva tiež potvrdzuje, že stratégia vývoja dátových centier špecifických pre aplikácie je v súlade so zvyšujúcimi sa požiadavkami na vysokovýkonnú výpočtovú techniku, ktorú staršie dátové centrá zvyčajne nespĺňajú.