Ako Google spôsobí revolúciu ťažby kryptomien

Ako Google spôsobí revolúciu ťažby kryptomien

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Technológia malých modulárnych reaktorov (SMR) by mohla úplne zmeniť prístup k energetike v oblastiach, ako sú umelá inteligencia (AI) alebo ťažba kryptomien. Tieto nové typy nukleárnych reaktorov sú menšie a bezpečnejšie než tradičné jadrové elektrárne a majú potenciál vyrábať až 300 megawattov energie, čo by postačovalo na pohon veľkých dátových centier alebo kryptomenových fariem.

Podľa magazínu Cointelegraph prinášajú SMR výhody v podobe nižších nákladov na prevádzku a údržbu, čo je pre odvetvia s vysokými energetickými nárokmi ako kryptomeny zásadné. Navyše, výroba SMR v továrňach znamená, že ich možno rýchlejšie nasadiť priamo na mieste podľa potreby zákazníka, čím sa výrazne znižujú prevádzkové a logistické náklady.

Využitie nukleárnej energie v kryptomenách

Kryptomenové ťaženie je energeticky veľmi náročné, čo viedlo k hľadaniu čistejších a efektívnejších energetických riešení. Práve preto sa niektoré spoločnosti z tohto odvetvia začínajú zaujímať o nukleárnu energiu. Napriek tomu, že budovanie SMR je nákladné, z dlhodobého hľadiska by mohli byť oveľa lacnejšie ako veľké jadrové elektrárne a zároveň bezpečnejšie.

Podľa výskumov z oblasti kryptomien a čistých energií, spoločnosti ako Google už uzavreli zmluvu so spoločnosťou Kairos Power na vývoj SMR pre svoje dátové centrá. Kairos Power a Google majú ambíciu priniesť do USA až 500 megawattov bezuhlíkovej energie do roku 2030. Tento krok predstavuje zásadnú zmenu pre budúcnosť energetiky v kryptomenovom sektore, kde sa očakáva zníženie nákladov a zvýšenie energetickej efektívnosti.

Prekážky a výzvy

Aj keď malé modulárne reaktory ponúkajú veľký potenciál, ich zavedenie do praxe je spojené s určitými výzvami. Najväčším problémom sú vysoké počiatočné náklady, ktoré môžu byť pre menšie spoločnosti odstrašujúce. Ako však ukazuje prípad Google, veľké technologické firmy s dostatočnými zdrojmi už začínajú tento prechod realizovať. To by mohlo viesť k tomu, že s rastúcim dopytom a pokrokom vo výrobe SMR sa náklady postupne znížia, čím sa táto technológia stane prístupnejšou aj pre menšie podniky.

Výhoda SMR spočíva aj v ich environmentálnej stránke. Nukleárna energia je považovaná za čistý zdroj energie, pretože neprodukuje emisie CO2, čo je dôležité v kontexte klimatickej krízy. Vďaka tomu by sa energetická náročnosť kryptomenového ťaženia mohla výrazne znížiť, čo by malo pozitívny dopad na životné prostredie.

Využitie malých modulárnych reaktorov ako stabilného zdroja energie predstavuje veľkú príležitosť pre sektory s vysokými energetickými nárokmi, ako sú kryptomeny alebo umelá inteligencia. Výzvou zostáva financovanie a technologický pokrok, no ak sa tieto problémy podarí prekonať, SMR by mohli výrazne prispieť k energetickej transformácii.