Halving Bitcoinu zvyšuje ziskovosť globálnej sólo ťažby (mapa celého sveta)

Halving Bitcoinu zvyšuje ziskovosť globálnej sólo ťažby (mapa celého sveta)

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Bitcoinová ťažba čelí novým výzvam po tohtoročnom halvingu, čo výrazne ovplyvnilo náklady na ťažbu v rôznych krajinách sveta. V niektorých regiónoch cena elektriny drasticky znižuje zisky, zatiaľ čo v iných, kde je BTC ťažba zakázaná, zostáva ťažba paradoxne vysoko zisková, uvádza správa Crypto News.

Bitcoinový halving a jeho vplyv na ťažbu

Tohtoročný halving Bitcoinu, ktorý prebehol v apríli, dramaticky zmenil ekonomiku ťažby. Táto zmena, ktorá sa deje každé štyri roky, spôsobuje, že sa odmeny pre minerov za každý vyťažený blok znížia na polovicu, čím sa ťažba stáva náročnejšou a menej ziskovou. Tento fenomén opísal magazín NFT Evening vo svojej štúdii o tom, ako halving ovplyvnil zisky z ťažby Bitcoinu. Po tomto halvingu musia mineri v krajinách ako Nemecko alebo Spojené kráľovstvo vynaložiť päťnásobok trhovej ceny BTC, aby ho vyťažili.

Napríklad v Írsku ťažba jedného Bitcoinu stojí až 321 112 dolárov, zatiaľ čo v krajinách s lacnejšou elektrinou, ako je Irán, rovnaká ťažba stojí iba 1 324 dolárov. Vysoké náklady na energiu tak stávajú ťažbu ziskovou iba v oblastiach s nižšími cenami elektriny. V Spojených štátoch museli ťažiari operovať so stratou až 50 % pri cene Bitcoinu 57 909 dolárov.

Zákazy a ziskovosť v menej priaznivých regiónoch

Paradoxne, v krajinách, kde je ťažba Bitcoinu zakázaná, sa náklady na ťažbu ukazujú byť najnižšie. Podľa správy NFT Evening existuje viac než 20 krajín v Ázii, vrátane Číny, kde je BTC ťažba zakázaná, ale stále poskytujú výhodné cenové podmienky na ťažbu. V Afrike, krajiny ako Etiópia, Sudán a Líbya sú pre ťažiarov zaujímavými lokalitami vďaka dostupnej elektrine. Tieto regióny sa stávajú atraktívne nielen pre individuálnych ťažiarov, ale aj pre veľké ťažobné inštitúcie.

Na druhej strane, vysoké ceny energií v niektorých európskych krajinách, ako sú Nemecko alebo Spojené kráľovstvo, zvyšujú náklady na vstup do ťažobného priemyslu. Mineri v týchto krajinách musia čeliť faktu, že ťažba jedného Bitcoinu môže stáť až päťnásobok jeho trhovej hodnoty. Takáto nerovnováha môže viesť k zníženiu záujmu o ťažbu v týchto regiónoch.

Budúcnosť ťažby a konkurenčný tlak

Po halvingu sa zvýšil tlak na veľké ťažobné firmy. V máji, niekoľko týždňov po halvingu, bitcoinový ťažiar Stronghold zvažoval predaj svojej ťažobnej infraštruktúry. Ďalšia spoločnosť, Bitfarms, začala vyjednávať o akvizícii Strongholdu, čo by im umožnilo zvýšiť svoju ťažobnú kapacitu a konkurovať na trhu.

Halving, ktorý sa opakuje každé štyri roky, je kľúčovým prvkom dizajnu Bitcoinu, pretože postupne znižuje počet nových Bitcoinov v obehu. Tento decentralizovaný mechanizmus nielen obmedzuje infláciu BTC, ale taktiež motivuje ťažiarov hľadať efektívnejšie spôsoby ťažby, prípadne presunúť svoje operácie do krajín s nižšími nákladmi na energiu, aby prežili na trhu.