POTVRDENÉ ! Nový ASIC Antminer X3. Cena a výkon ťa položía

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Bitmain spustil predaj CryptoNight monštra. VYPREDANÉ!

Mali sme tu už špekulácie o ASIC mineroch pre kryptomenu Ethereum, či dokonca ASIC od firmy Kodak, no tentokrát ide o oficiálnu a potvrdenú informáciu. V tomto blogu ti predstavím aktuálnu novinku od spoločnosti Bitmain – Antminer X3, jeho nadupané parametre aj cenu. Na záver blogu nájdeš odpoveď na zrejme najdôležitejšiu otázku: „Bude vôbec možné ťažiť MONERO na ASIC mineroch?“

Keď som si prvýkrát prečítal túto „hot-news“ a prezrel špecifikácie, ostal som len nechápavo čumieť. Svetový líder vo výrobe špecializovaných ASIC zariadení na ťažbu kryptomien – spoločnosť Bitmain, len včera oficiálne spustila predaj nového monštra – ASIC Antmineru X3. S parametrami tak nadupanými, aké nečakal naozaj nikto.

ASIC miner je špecializovaný na ťažbu kryptomien algoritmom CryptoNight. Ide teda primárne o ťažbu, svojou anonymitou populárnu kryptomenu – Monero. Algoritmus CryptoNight je ale využívaný aj pre ťažbu ďalších 17 kryptomien – kompletný zoznam kryptomien.

Bitmain ASIC Antminer X3 na ťažbu Monero.

Parametre ťa dostanú

Aktuálne najefektívnejšia grafická karta na trhu pre algoritmus CryptoNight je od výrobcu AMD. Ide o model AMD Radeon RX VEGA 64. Táto high-end GPU dosahuje výkon niečo okolo 2000 H/s (2 KH/s) a cenovka sa pohybuje v rozmedzí od 600 až do 800€. Teraz čítaj pozorne. Nový ASIC Antminer X3 dosahuje výkon neskutočných 220 KH/s, čo je viac ako 100-násobný rozdiel vo výkone. Samozrejme treba brať do úvahy aj priepastnú cenovú odlišnosť.

Výrobca Bitmain ešte dokonca na webových stránkach ticho deklaruje,  že ide len o konzervatívne prezentované parametre výkonu, čo znamená, že v konečnom dôsledku môže byť výkon ešte vyšší. Zároveň spotreba zariadenia bude dosahovať len 550 W, čo je naozaj markantný posun v efektivite ťažby.

Z ceny pôjdeš do kolien

Bez okolkov. Cena nového ASIC Antmineru X3 je stanovená na neskutočných 11 999 amerických dolárov. Ešte raz. Cena ASIC Antmineru X3 je 11 999 $, čo je v prepočte približne 9 800 €. Ani takto prepísknutá suma nebránila enormnému záujmu zo strany spotrebiteľov, keďže už v prvý deň predpredaja boli všetky zariadenia vypredané ! Prvé kusy budú klientom odoslané už 15. mája 2018, čo je naozaj onedlho.

Špeciálne podmienky

Spoločnosť Bitman zároveň pridala k tomuto modelu špeciálne podmienky pre spotrebiteľa. Ide o množstevnú limitáciu v podobe kúpy maximálne jedného kusu ASIC X3 zariadenia na osobu. Bitmain zároveň varuje kupujúcich o možných zmenách, ktoré môžu nastať pri ťažobnom algoritme, či priamo v kryptomene Monero. Ide teda o nepriamu narážku na HARD-FORK Monera, ktorým by bola kryptomena chránená pred ťažením na ASIC mineroch, o čom sa dočítaš nižšie.

 

Porovnanie s GPU-Mining rigom

Ako som už spomínal, aktuálne najefektívnejšia grafika na ťaženie kryptomeny Monero je AMD Radeon RX VEGA 64. S výkonom až 2000 H/s bola doteraz „korunovaným kráľom“ na ťažbu XMR. Štandardný 6 kartový mining rig zostavený z týchto grafík teda disponuje výkonom 12 KH/s (kilohash za sekundu) a spotrebou okolo 1000 W. Cenovka takéhoto mining rigu na ťaženie sa pohybuje okolo 5000 € v závislosti od ceny grafických kariet. Tieto parametre ale doslova ani nesiahajú na päty novému ASIC Antmineru X3 so svojimi hyper parametrami.

mining rig na ťažbu kryptomien zostavený na mieru

Na porovnanie počítame s rovnakými podmienkami, teda ekvivalentnou cenou k ASIC mineru. Dva mining rigy za približne 10 000€ (12 x GPU) s výkonom 24 KH/s verzus ASIC Antminer X3 s rovnakou cenovkou 10 000€ ale výkonom 220 KH/s. Rozdiel vo výkone je takmer 10 násobný (1 000%), nehovoriac o spotrebe energie. Tento model tak zmietne zo stola všetkých GPU ťažiarov kryptomeny Monero.

Difficulty až na mesiac

Vypustenie tak vysoko efektívneho mineru na ťažbu, spôsobí raketový vzostup hashrate celej siete. Keďže platforma a myšlienka kryptomien je založená na kontrolovanej monetárnej inflácii tokenov, náročnosti ťažby sa tak automaticky prispôsobí a budeme svedkami rapídneho nárastu náročnosti ťažby. Kompletnú problematiku a detailné vysvetlenie ako a kedy sa mení náročnosť ťažby kryptomien rozoberám v predošlom článku.

Prepisuje sa história

Dostať tak obrovské množstvo výpočtového výkonu do jedného ASIC zariadenia je impozantné. Ide zrejme o historicky najväčší posun v dosahovanom výkone jedného zariadenia v porovnaní s GPU kartami alebo inou výpočtovou jednotkou. GPU MINING rigy na ťažbu kryptomeny Monero sa tak už vôbec nevyplatia. Iba žeby…

HARD FORK Monero - ochrana proti ASIC minerom

Hard Fork Monera a ASIC rezistencia  

Najdôležitejšia otázka na záver: „Bude vôbec možné ťažiť Monero na ASIC mineroch?“

Najväčšou nevýhodou ASIC zariadení je fakt, že napomáhajú k centralizácii siete, čo je v rozpore s elementárnou myšlienkou kryptomien. Keďže vo výrobe týchto špecializovaných zariadení si drží monopol Čínska spoločnosť Bitmain, veľmi ľahko tak môže dôjsť k situácií, kedy by bola nadpolovičná väčšina (51% ) siete kontrolovaná jednou jedinou spoločnosťou, čo znamená centralizáciu siete a plnú kontrolu nad transakciami.

Tým vývojárov sa obáva takejto situácie hlavne preto, že spoločnosť na výrobu by bola ľahkým terčom pre uvalenie rôznych regulácii zo strany Čínskej vlády. Napríklad predaj ASIC zariadení len zákazníkom so špeciálnou licenciou od štátu. Tento scenár by tak mohol mať naozaj devastujúce následky pre kryptomenu ako takú. Práve preto je postoj developerského týmu Monera, nepripustiť myšlienku ťaženia tejto anonymnej kryptomeny na ASIC mineroch.

Už 28.marca 2018 sa uskutoční HARD FORK Monera, čím sa implementujú nové technologické vlastnosti. Najdôležitejšou zmenou ale má byť modifikácia ťažobného algoritmu CryptoNight. Týmto opatrením sa tak zabezpečí ochrana platformy Monero, pred ťažbou na ASIC zariadeniach. Tým vývojárov zároveň oznámil, že zmenu ťažobného algoritmu budú implementovať na každom nadchádzajúcom FORKU – teda dvakrát ročne. Celá táto téma XMR ASIC minerov preto môže byť len pekným pozlátkom a ťažiari budú na ťažbu XMR využívať GPU MINING rigy aj naďalej.