Ťažiari začínajú investovať do umelej inteligencie

Ťažiari začínajú investovať do umelej inteligencie

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Po aprílovom bitcoinovom halvingu sa veľkí ťažiari kryptomien museli rozhodnúť medzi dvoma stratégiami – buď uchovávať BTC, ktoré vyťažili, alebo investovať do umelej inteligencie (AI). Obe stratégie prinášajú rôzne výhody aj riziká, pričom úspech závisí od vývoja trhu.

Výzvy po bitcoinovom halvingu

Po tom, ako sa v apríli uskutočnil dlho očakávaný halving, ťažiari kryptomien boli nútení prehodnotiť svoje obchodné stratégie. Tento proces, ktorý sa opakuje každé štyri roky, znižuje výnosy ťažiarov na polovicu, pričom zároveň zaručuje deflačný charakter kryptomeny. Podľa magazínu CryptoSlate sa mineri museli rozhodnúť, či si uchovajú BTC, ktoré vyťažili, alebo sa zamerajú na moderné technológie, ako je umelá inteligencia (AI).

Niektoré veľké verejné spoločnosti, ako sú MARA Holdings, Riot Platforms a CleanSpark, sa rozhodli uchovávať BTC v nádeji, že jeho cena v budúcnosti výrazne vzrastie. Tento prístup je obzvlášť zaujímavý pre investorov, ktorí veria v dlhodobý rast trhu s kryptomenami. Podľa analytika Wolfieho Zhaa z výskumnej spoločnosti TheMinerMag sa týmto spôsobom minimalizujú okamžité straty, ktoré by mohli vzniknúť pri predaji BTC počas nepriaznivých trhových podmienok.

Investícia do umelej inteligencie

Na druhej strane, časť ťažiarov vsadila na nové technológie, najmä na AI. Výrazným príkladom je Core Scientific, ktorý sa po reštrukturalizácii dostal z bankrotu a úspešne podpísal miliardové kontrakty so startupom CoreWeave. Vďaka tejto spolupráci sa cena akcií spoločnosti Core Scientific takmer štvornásobne zvýšila.

Tieto kontrakty prinášajú nové príležitosti v oblasti efektivity a ziskovosti, čo umožňuje ťažiarom vyrovnať sa s náročnejšími podmienkami po halvingu. Ostatné spoločnosti, ako MARA a Riot, ktoré sa rozhodli nepredávať svoje BTC, zaznamenali pokles cien akcií až o 36 %.

Riziká a budúcnosť

Aj keď uchovávanie BTC môže byť ziskové, táto stratégia nie je bez rizík. Ethan Vera, prevádzkový riaditeľ spoločnosti Luxor Technology, upozorňuje, že táto stratégia je výhodná iba v prípade rastu trhu. Ak sa však ceny BTC prepadnú, spoločnosti môžu čeliť vážnym finančným problémom, najmä ak pokračujú v zvyšovaní počtu akcií a nákupe nových ťažobných zariadení.

Budúcnosť ťažiarov po halvingu bude závisieť od toho, ako efektívne dokážu využiť technológie, a od vývoja trhu s kryptomenami.