Ťažobný priemysel kryptomien čakajú veľké zmeny, varuje šéf Marathon Digital

Ťažobný priemysel kryptomien čakajú veľké zmeny, varuje šéf Marathon Digital

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Predseda a generálny riaditeľ Marathon Digital, Fred Thiel, predpovedá rýchlu inováciu a zásadné zmeny na energetických trhoch v dôsledku vzostupu dátových centier a umelej inteligencie. Tieto nové technologické centrá sú teraz jednými z najväčších investorov do nových energetických projektov, čím prispievajú k oživeniu starých jadrových elektrární, ako napríklad Three Mile Island.

Energetické trhy sa zásadne menia

Fred Thiel, predseda a generálny riaditeľ spoločnosti Marathon Digital, nedávno poukázal na významné prepojenie medzi dátovými centrami a novými energetickými projektmi. Tieto centrá, ktoré využívajú umelú inteligenciu, teraz zohrávajú kľúčovú úlohu pri oživovaní starších jadrových elektrární. 

Ako uviedol magazín U.Today, jedným z najnovších príkladov je elektráreň Three Mile Island v Pensylvánii, ktorá by sa mala znovu spustiť do roku 2028. Táto elektráreň bude primárne slúžiť na podporu dátových centier spoločnosti Microsoft, ktoré potrebujú stabilné a udržateľné energetické zdroje.

Podľa Thiela môžu dátové centrá dosiahnuť „energetickú samostatnosť“ a tým pozitívne ovplyvniť celkové energetické trhy. Tieto nové zdroje energie by mohli znížiť náklady pre všetkých spotrebiteľov a poskytnúť stabilitu v čase rastúceho dopytu po energii.

Spoločnosti, ktoré ťažia kryptomeny, menia stratégiu

Marathon Digital, ktorá je známa svojimi aktivitami v oblasti ťažby Bitcoinu, čelí náročnej situácii po poslednom halvingu. Výnosy z ťažby kryptomien výrazne poklesli, čo viedlo mnohé firmy, vrátane Marathonu, k prehodnoteniu ich stratégie. Spoločnosť sa rozhodla využiť podobný prístup ako MicroStrategy, keď predala konvertibilné dlhopisy a namiesto investovania do nového ťažobného vybavenia sa rozhodla kúpiť Bitcoin priamo.

Tento krok naznačuje, že spoločnosť vidí väčšiu hodnotu v priamom držaní kryptomeny, než v investíciách do infraštruktúry, ktorá by mohla byť nákladná a menej zisková v súčasných podmienkach. Marathon Digital považuje tento prístup za výhodnejší pre svojich akcionárov, aj keď cena ich akcií klesla o viac ako 30 % v tomto roku.

S nárastom umelej inteligencie a dátových centier dochádza k významným zmenám v energetike. Spoločnosti, ako Marathon Digital, prehodnocujú svoje stratégie, aby zostali konkurencieschopné v stále náročnejšom prostredí. Oživenie jadrovej elektrárne Three Mile Island ukazuje, že technológie, ktoré vyžadujú veľké množstvo energie, budú mať vplyv na budúcnosť energetických trhov a na spôsob, akým sa k energetike pristupuje.