Digitálny rubeľ by nemala ovplyvniť inflácia tvrdí Bank of Russia

Digitálny rubeľ by nemala ovplyvniť inflácia tvrdí Bank of Russia

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Podľa oficiálnych údajov dosiahla miera inflácie v Rusku v októbri 8,1 %, čo je najvyššia úroveň za takmer šesť rokov.

Ruská centrálna banka plne prijme digitálnu menu centrálnej banky (CBDC), ak digitálny rubeľ splní niekoľko podmienok v rámci pilotných testov, uviedla guvernérka Elvira Nabiullina.

Nabiullina v pondelok hovorila o digitálnom rubli pred výborom Štátnej dumy pre finančné trhy, pričom zverejnila ďalšie podrobnosti o zavedení CBDC, uviedla miestna tlačová agentúra.

Ruská centrálna banka prijme CBDC až potom, čo sa banka uistí, že ruble možno ľahko previesť z hotovosti na digitálny rubeľ a bezhotovostne, a to len v pomere jedna k jednej, povedala.

"Mal by to byť skutočný plnohodnotný rubeľ, žiadna zľava alebo čokoľvek iné," poznamenala Nabiullina a dodala, že centrálna banka očakáva, že digitálny rubeľ bude testovať najmenej jeden rok pred skutočným zavedením.

Guvernérka zdôraznila, že digitálny rubeľ by nemal ovplyvniť miestnu infláciu. „Predpokladáme, že zavedenie digitálneho rubľa nijakým spôsobom nezrýchli a neovplyvní infláciu,“ poznamenala.

Vyjadrenia guvernéra prichádzajú po tom, čo ruskí zákonodarcovia zverejnili súbor dokumentov, ktoré načrtávajú hlavné aspekty menovej politiky krajiny na rok 2022 a obdobie rokov 2023–2024.

Centrálna banka sa obáva, že digitálny rubeľ by mohol vyvolať prudký nárast nákladov na financovanie bánk a zároveň uviedla však, že to možno potenciálne vyriešiť, keď sa digitálny rubeľ stane dostupnejším a dostupnejším. využíva široké množstvo zákazníkov. Banka tiež zaznamenala potenciálne problémy so súkromím v súvislosti s transakciami CBDC.

Zákonodarcovia už odporučili podrobné vyhodnotenie takýchto rizík, aby sa zachovala udržateľnosť bankového sektora a makroekonomická stabilita.
Ako už bolo uvedené, ruská centrálna banka plánuje spustiť prvé pilotné testy pre digitálny rubeľ začiatkom roka 2022 v spolupráci s veľkými miestnymi bankami vrátane Sberbank a VTB, ako aj súkromnými bankami, ako je Tinkoff Bank.