Izraelský regulátor cenných papierov sa snaží vytvoriť právny systém pre kryptomeny

Izraelský regulátor cenných papierov sa snaží vytvoriť právny systém pre kryptomeny

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Po tom, čo izraelský úrad v priebehu rokov poveril viacero výborov, je pripravený na verejné pripomienkovanie svojho návrhu kryptoprávneho rámca

Izraelský orgán pre cenné papiere (ISA) navrhuje rámec pre reguláciu digitálnych aktív, keďže podľa regulačného orgánu je čoraz viac izraelských investorov vystavených digitálnym aktívam a v Izraeli pôsobí viac ako 150 spoločností. Regulačný orgán zverejnil návrh v januári 2023, v ktorom načrtol svoj cieľ dosiahnuť “dvojitú hodnotu”, a to reagovať na riziká spojené s investovaním do digitálnych aktív spolu s poskytnutím prostriedkov orgánu na prijatie regulácie. Orgán v uplynulých rokoch zriadil viacero výborov na preskúmanie a reguláciu vydávania kryptomien a podporu rozvoja digitálnych trhov v Izraeli.

Najnovší výbor mal za úlohu preskúmať politiku úradu v oblasti investičných produktov do digitálnych aktív. Do návrhu bola zahrnutá aj zmena definície pojmu “cenné papiere” tak, aby zahŕňala “digitálne aktíva” používané na finančné investície. Ďalej sa doplnilo, že vymedzenie pojmu “digitálne aktíva” ako digitálneho “zastúpenia” hodnoty alebo práv používaných na finančné investície.

Orgán sa tiež usiluje o získanie právomocí na dohľad nad odvetvím digitálnych aktív vrátane stanovenia požiadaviek pre emitentov a sprostredkovateľov a ukladania sankcií za ich nedodržiavanie.

Dokument otvoril komunikáciu na verejné pripomienkovanie do 12. februára. Snaží sa tiež zaviesť požiadavku, aby emitenti digitálnych aktív pred vydaním alebo registráciou aktív na obchodovanie zverejnili dokument podobný prospektu.

Ochrana investorov sa uprednostňuje tým, že sa od sprostredkovateľov v odvetví digitálnych aktív vyžaduje, aby dodržiavali pravidlá podobné tým, ktoré sa uplatňujú na sprostredkovateľov v tradičnom odvetví cenných papierov, ako je požiadavka mať licenciu a spĺňať normy kapitálovej primeranosti.

Spomínali sa aj oblasti, ktoré majú riešiť jedinečné vlastnosti digitálnych aktív, ako je možnosť používať inteligentné zmluvy a potenciál tokenov mať viacero funkcií. Cieľom regulačného orgánu je uľahčiť rozvoj odvetvia digitálnych aktív v Izraeli tým, že umožní zriadenie búrz digitálnych aktív a umožní používanie digitálnych aktív ako kolaterálu. Riešili sa aj riziká spojené s digitálnymi aktívami, ako napríklad potenciál podvodov a manipulácie s trhom, a to udelením právomoci orgánu zasahovať v prípadoch podozrenia z protiprávneho konania.

Stalo sa tak po tom, čo hlavná izraelská ekonómka Shira Greenbergová vypracovala zoznam odporúčaní pre tvorcov politík, ako by mali riešiť zákony o digitálnych aktívach a podporiť prijatie kryptomien.

 

 

 

 

 

 

https://cointelegraph.com/