Bitcoin má veľa dôvodov držať cenu pod 32 000 dolárov, pozrite sa prečo.

Bitcoin má veľa dôvodov držať cenu pod 32 000 dolárov, pozrite sa prečo.

Ktorý Miner je najlepší? A ktoré nekupovať? Ako ho napojiť? Čo treba dokúpiť? Aký Internet treba? Čo hluk / chladenie? Kde dostávam zisky? Oplatí sa to vôbec?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

Cenník Minerov

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Regulačný tlak a makroekonomická neistota naďalej priškripujú náladu obchodníkov a cenu BTC pod 32 000 USD.

Od 10. mája graf Bitcoinu (BTC) ukazuje pomerne úzky rozsah pohybu ceny a kryptomena nedokázala viackrát prelomiť rezistenciu 32 000 USD.

Dvanásťhodinová cena BTC-USD na Coinbase. Zdroj: Webnoviny.sk – V súčasnosti je na trhu s kryptomenami na úrovni 2,5 %: TradingView

Rozkolísané obchodovanie čiastočne odráža neistotu na akciovom trhu, keďže index S&P 500 sa v rovnakom období pohyboval od 3 900 do 4 180. Na jednej strane bol zaznamenaný hospodársky rast v eurozóne, kde hrubý domáci produkt medziročne vzrástol o 5,1 %. Na druhej strane naďalej prudko rastie inflácia, ktorá v Spojenom kráľovstve dosiahla 9 %.

K volatilite Bitcoinu ďalej prispel návrh regulačného rámca pre digitálne aktíva, ktorý bol 7. júna predložený americkému senátu. Tento 69-stranový dvojstranový návrh zákona podporujú senátorka Cynthia Lummisová z Wyomingu a senátorka Kirsten Gillibrandová z New Yorku a zaoberá sa právomocou CFTC nad príslušnými spotovými trhmi s digitálnymi aktívami.

Juhokórejský úrad pre finančný dohľad (FSS) začal 3. júna prešetrovať 157 služieb platobných brán, ktoré pracujú s digitálnymi aktívami. Predtým, 24. mája, juhokórejské úrady začali vyšetrovanie voči Do Kwonovi, hlavnej postave incidentu v Terre.

Americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) 6. júna takisto rozbehla vyšetrovanie proti spoločnosti Binance Holdings. Binance je najväčšia kryptografická burza na svete z hľadiska objemu a SEC posudzuje, či prvotná ponuka tokenov BNB neporušila pravidlá o cenných papieroch.

Platforma IRA Financial Trust, ktorá poskytuje dôchodkové a penzijné účty s digitálnymi aktívami vo vlastnej réžii, podala 6. júna žalobu na kryptoburzu Gemini a uviedla, že porušenie z 8. februára viedlo k strate kryptoaktív z účtov klientov pod správou Gemini vo výške 36 miliónov USD.

Pozrime sa na údaje o futures na bitcoin, aby sme pochopili, ako sú na tom profesionálni obchodníci vrátane veľrýb a tvorcov trhu.

Derivátové metriky odrážajú medvedie očakávania investorov

Obchodníci by mali analyzovať údaje z trhu s futures na Bitcoin, aby pochopili, ako sú na tom profesionálni obchodníci. Štvrťročné kontrakty sú preferovaným nástrojom skúsených obchodníkov, aby sa vyhli kolísavému pomeru financovania večných futures.

Ukazovateľ bázy meria rozdiel medzi dlhodobejšími futures kontraktmi a aktuálnou úrovňou spotového trhu. Anualizovaná prémia futures na bitcoin by sa mala pohybovať v rozmedzí 5 % až 10 %, aby obchodníkom kompenzovala “uzamknutie” peňazí na dva až tri mesiace do vypršania platnosti kontraktu.

Anualizovaná prémia trojmesačných futures na bitcoin. Zdroj: Eurostat, Eurostat, Eurostat, Eurostat, Eurostat, Eurostat, Eurostat, Eurostat, Eurostat, Eurostat: Laevitas .

Prémia futures na Bitcoin sa od 12. apríla pohybuje pod úrovňou 4 %, čo je údaj typický pre medvedie trhy. Ešte znepokojujúcejšie je, že títo profesionálni obchodníci boli naposledy býčí pred viac ako šiestimi mesiacmi, keď táto metrika prekročila hranicu 10 %.

Na vylúčenie externých vplyvov špecifických pre nástroj futures musia obchodníci analyzovať aj trhy s opciami na Bitcoin. Skreslenie delty o 25 % je výpovedným znakom pre to, kedy tvorcovia trhu s Bitcoinom a arbitrážne pracoviská preplácajú ochranu proti nárastu alebo poklesu.

Počas býčích trhov dávajú investori do opcií vyššie šance na cenovú pumpu, čo spôsobuje, že ukazovateľ skew sa pohybuje pod zápornými 12 %. Na druhej strane, všeobecná panika na medveďom trhu vyvoláva kladný 12 % alebo vyšší skew.

Bitcoin 30-dňové opcie delta skew 25 %: Zdroj: Eurostat, Eurostat, Eurostat, Eurostat, Eurostat, Eurostat, Eurostat, Eurostat, Eurostat, Eurostat: Laevitas

V období od 1. do 7. júna sa 30-dňový delta skew pohyboval od 12,5 % do 23 %, čo signalizuje, že obchodníci s opciami oceňujú vyššie šance na medvedí pohyb. Napriek tomu však ukazuje mierne zlepšenie sentimentu oproti predchádzajúcim niekoľkým týždňom.

Regulácia kryptomien a slabé hospodárske čísla jednoznačne zaťažujú náladu investorov a údaje o derivátoch ukazujú, že profesionálni obchodníci s Bitcoinom sa vyhýbajú dlhým pozíciám s pákovým efektom, navyše sa zdráhajú podstupovať riziko poklesu.

Momentálne je jasné, že medveďom vyhovuje nastavenie úrovne 32 000 USD ako úrovne odporu a opakované poklesy k úrovni 28 200 USD budú pravdepodobne pokračovať.

Názory a stanoviská tu vyjadrené sú výlučne názormi autora a nemusia nevyhnutne odrážať názory Cointelegraph. Každý investičný a obchodný krok zahŕňa riziko. Pri rozhodovaní by ste mali vykonať vlastný prieskum.

Zdroj: https://cointelegraph.com/