Support Bitcoinu na úrovni 20 tisíc dolárov vyzerá slabo, čo ale na to hovoria profesionálny obchodníci?

Support Bitcoinu na úrovni 20 tisíc dolárov vyzerá slabo, čo ale na to hovoria profesionálny obchodníci?

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Bitcoin sa už deväť dní drží nad úrovňou 20 000 USD, ale zhoršujúce sa podmienky z tradičných trhov spôsobujú, že obchodníci pochybujú, či podpora vydrží.

Bank of England 3. novembra zvýšila úrokové sadzby o 75 bázických bodov na 3 %, čo je najväčšie jednorazové zvýšenie od roku 1989. Zvýšili sa aj riziká dlhotrvajúcej recesie, keďže Výbor pre menovú politiku sa snažil obmedziť inflačné tlaky.

Britský menový orgán uviedol, že jeho najnovšie projekcie rastu a inflácie predstavujú “veľmi náročný” výhľad ekonomiky. Vo vyhlásení výboru sa dodáva, že “vysoké ceny energií a prísnejšie finančné podmienky zaťažujú výdavky”, čím negatívne tlačia na údaje o zamestnanosti.

Americký Federálny rezervný systém 2. novembra tiež zvýšil úrokové sadzby, pričom išlo o štvrté zvýšenie za sebou, čím sa sadzby dostali na najvyššiu úroveň od januára 2008. Potvrdenie konzervatívneho prístupu centrálnych bánk môže čiastočne vysvetliť, prečo sa Bitcoinu 29. októbra nepodarilo prelomiť rezistenciu 21 000 USD a odvtedy klesol o 4,5 %.

Pozrime sa na metriky derivátov, aby sme lepšie pochopili, ako sú na tom profesionálni obchodníci v súčasných trhových podmienkach.

Na medvedích trhoch dávajú investori do opcií vyššie šance na pokles ceny, čo spôsobuje, že indikátor “skew” stúpa nad 10 %. Na druhej strane býčie trhy majú tendenciu znižovať indikátor pod -10 %, čo znamená, že medvedie predajné opcie sú zlacnené

Až do 26. októbra bol indikátor nad hranicou 10 %, čo signalizovalo, že obchodníci s opciami boli menej naklonení ponuke ochrany proti poklesu. Vznikla vyváženejšia situácia, ale test rezistencie 21 000 USD 29. októbra nestačil na to, aby vzbudil dôveru u obchodníkov s opciami.

V súčasnosti je 60-dňový sklon delty na úrovni 6 %, takže veľryby a tvorcovia trhu oceňujú podobné šance na rast a pokles cien. Ostatné údaje však ukazujú nízku dôveru, keďže BTC sa blíži k podpore 20 000 USD.

Ďalší indikátor.

Metrika long-to-short vylučuje externé faktory, ktoré mohli mať vplyv výlučne na opčné trhy. Zhromažďuje tiež údaje z pozícií klientov burzy na spotových, večných a štvrťročných futures kontraktoch, čím ponúka lepšie informácie o tom, ako sú na tom profesionálni obchodníci.

 

Medzi jednotlivými burzami sa občas vyskytujú metodické nezrovnalosti, preto by čitatelia mali namiesto absolútnych čísel sledovať zmeny.

Hoci Bitcoin od 22. do 29. októbra vzrástol o 9 %, profesionálni obchodníci podľa ukazovateľa long-to-short mierne znížili svoje dlhé pozície.

Napríklad u obchodníkov na Binance sa pomer mierne zlepšil z počiatočnej hodnoty 1,25, ale potom ukončil obdobie pod svojou počiatočnou úrovňou 1,22. Spoločnosť Huobi medzitým vykazovala mierny pokles svojho pomeru long-to-short, pričom ukazovateľ sa za sedem dní do 29. októbra posunul z 1,03 na 1,00.

Na kryptografickej burze OKX sa tento ukazovateľ mierne znížil z 1,01 dňa 22. októbra na 0,94 dňa 29. októbra. To znamená, že obchodníci si v priemere neboli dostatočne istí, aby pridali pákový efekt do býčích pozícií.

 

Podpora 20 000 USD je slabá, ale obchodníci nie sú medvedí

Tieto dve derivátové metriky – sklon opcií a long-to-short – naznačujú, že 4,5-percentná korekcia ceny Bitcoinu od 29. októbra, keď bol testovaný na úrovni 21 000 USD, bola podporená miernou nedôverou kupujúcich s pákovým efektom.

 

Optimistickejší sentiment by spôsobil, že 60-dňový delta skew by sa dostal do záporného pásma a prípadne by posunul pomer long-to-short na vyššie úrovne. Je dôležité poznamenať, že aj profesionálni obchodníci môžu nesprávne interpretovať trh, ale súčasné čítanie z trhu derivátov favorizuje slabý support 20 000 USD.

 

Z optimistického hľadiska nič nenasvedčuje tomu, že by profesionálni obchodníci očakávali negatívny pohyb. V podstate sa nič nezmení ani v prípade, že sa cena vráti do pásma 19 000 USD, pretože od posledného obchodovania Bitcoinu nad 22 000 USD uplynulo 50 dní.

 

 

 

 

Zdroj: https://cointelegraph.com/