Čo sa deje? Ďalší ťažiar zarobil na Bitcoine 181 000 dolárov

Čo sa deje? Ďalší ťažiar zarobil na Bitcoine 181 000 dolárov

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Samostatný bitcoinový ťažiar vyhral obrovský majetok po získaní celej blokovej odmeny na bitcoinovej sieti, uvádza správa Coindesk. Táto udalosť sa počas posledných mesiacov dokonca opakovala hneď niekoľkokrát, čo vôbec nie je bežné. Vznik nových ťažobných zariadení však mohol vytvoriť vhodné prostredie pre sólo ťažiarov.

Sólo ťažiar získal 181 000 dolárov

Samostatný ťažiar porazil množstvo silných ťažobných fondov a získal odmenu 181 000 dolárov po úspešnej ťažbe bloku 860749 v utorok. Bitcoinové bloky sa generujú približne každých 10 minút a zvyčajne sa ťažia ťažobnými skupinami, ktoré kombinujú výpočtový výkon, aby získali čo najvyššiu možnú šancu získať odmenu za blok. Odmena za úspešnú ťažbu bloku je v súčasnosti 3,125 BTC, po nedávnom halvingu začiatkom tohto roka.

Sólo ťažiari mali zvyčajne historicky obmedzený výpočtový výkon na ťažbu blokov, hoci nové samostatné ťažobné zariadenia ako BitAxe uvádzajú, že ponúkajú 500 gigahašov za sekundu (GH/s). Napriek tomu sólo ťažiar, ktorý vyťažil blok, by sa dal prirovnať k výhre v lotérii, vzhľadom na to, že hashrate a náročnosť siete sú v súčasnosti na historických maximách a inštitucionálni ťažiari s obrovským výpočtovým výkonom tiež súťažia o rovnaké blokové odmeny.

Posledné mesiace popreli trend posledného desaťročia

Nie je to zriedkavý prípad, že samostatný ťažiar nájde blok, no je to udalosť s nízkou pravdepodobnosťou. Posledné mesiace sa to však stáva o niečo častejšie, pretože došlo k nárastu výroby malých ASIC (ťažobných zariadení), ktoré sú špecificky zamerané na ľudí, ktorí chcú ťažiť sami zo svojho domova.

Len pre predstavu, nedávno sme informovali o tom, že v poslednom desaťročí existencie Bitcoinu sa podarilo sólo ťažiarom vyriešiť menej ako 300 bitocinových blokov. Podľa odhadu sa šťastie sólo ťažiarov zmenšilo v priemere na jeden blok každých 10 mesiacov. No teraz len za posledný polrok došlo hneď k 12 prípadom.

Napriek tomu priestor ťažobných fondov zostáva vysoko koncentrovaný, pričom dva fondy, FoundryUSA a Antpool, predstavujú až 53 % z celkového hashratu bitcoinovej siete. Podľa Hashrate Index má Foundry USA v súčasnosti hlásenú hash rate 202,8 EH/s a AntPool má hodnotu 160,3 EH/s.