Dokáže to každý. Keď ťažiari inkasujú stovky tisíc eur

Dokáže to každý. Keď ťažiari inkasujú stovky tisíc eur

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Podobne ako hráči v lotérií, ktorí hrajú napriek tomu, že vedia, že šance sú minimálne, stále existujú bitcoinoví ťažiari, ktorí sa odmietajú pripojiť k konvenčnému ťažobnému fondu a ťažia bloky samostatne, uvádza správa Protos. A niektorým sa to naozaj oplatí, pretože po úspešnom vyriešení bloku inkasujú stovky tisíc dolárov.

Sólo ťažiari majú stále šancu zbohatnúť

Sólová ťažba je riskantná a matematicky iracionálna. Takmer každý ťažiar sa pripája k veľkým fondom, ktoré majú vysokú šancu vyťažiť blok vďaka veľkej ťažobnej kapacite. Nevýhodou však je, že si účastníci fondu musia tieto blokové odmeny medzi sebou vážene deliť. 

Na druhej strane stoja poslední sólo ťažiari, ktorí majú takmer nulovú šancu uspieť. Avšak takmer nula sa nerovná nule a maličká šanca stále existuje. Protos zostavil graf s podrobnosťami o tom, kedy za posledných 10 rokov mali sólo bitcoinoví ťažiari šťastie a podarilo sa im vyriešiť celý blok samostatne. 

V poslednom desaťročí existencie Bitcoinu sa podarilo sólo ťažiarom vyriešiť menej ako 300 bitocinových blokov. Podľa odhadu sa šťastie sólo ťažiarov zmenšilo v priemere na jeden blok každých 10 mesiacov. Pre porovnanie, ťažobné fondy zvyčajne vyťažia 43 200 blokov každých 10 mesiacov. Hass McCook z Rady pre ťažbu BTC  tvrdil, že pravdepodobnosť je jedna k 1 400 000.

Ani jeden z týchto odhadov však nepredpovedal 11 vyťažených blokov nájdených sólo ťažiarmi za posledných šesť mesiacov. Prinajmenšom v posledných mesiacoch si sólo ťažiari užívali sériu šťastia. Nie je však možné zistiť presné číslo. Po prvé, ťažiari nemusia zverejňovať svoje členstvo v žiadnom poole. Hoci sólo bloky sú zvyčajne zrejmé z ich nepravidelných údajov, sofistikovaní sólo ťažiari sa môžu pokúsiť zamaskovať svoj blok.

Kolektívna ťažba Bitcoinu so sólo odmenou

Prevažná väčšina blokov objavených sólo ťažiarmi v uplynulom desaťročí pochádzala zo Solo CK poolu. Solo CK je v skutočnosti služba pre sólo ťažiarov, ktorí si nie sú vedomí zvýšenej ochrany súkromia. Na rozdiel od poolu, ťažiari platia za 100 % svojich vlastných nákladov na ťažbu, nedostávajú kompenzáciu za prácu bez ťažby bloku, avšak dostávajú 98 blokovej odmeny. Získanie všetkých blokov označených ako Solo CK Pool činí 275.