Spoločnosti vo veľkom nakupujú minery. Prečo?

Spoločnosti vo veľkom nakupujú minery. Prečo?

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Ťažiarské spoločnosti ale aj samotní mineri sa pripravujú na blížiaci sa halving na bitcoinovej sieti, ktorý nastane už v apríli 2024. Odmena za vyťažený blok sa zníži zo sumy 6,25 BTC na 3,125 BTC, čo opäť vytvorí tlak na minerov. Výsledkom je, že kapitálové výdavky na ťažobné zariadenia významne rastú, uvádza správa BlockWorks.

Spoločnosti vo veľkom nakupujú minere

V roku 2023 sa objednalo stroje na ťažbu BTC nespočetné množstvo verejných ťažobných spoločností. Podľa údajov z TheMinerMag majú tieto objednávky kapacitu až 70 exahashov za sekundu (EH/s). To predstavuje približne 1,2 miliardy dolárov v roku 2023, pričom len za posledné 2 mesiace hovoríme o sume 750 miliónov dolárov.

Najväčší nákup minerov v tomto roku sme mohli zaznamenať 4. decembra od spoločnosti Riot Platforms v podobe až 66 560 strojov MicroBT za 290,5 milióna dolárov. Tieto stroje disponujú kapacitou 18 EH/s, pričom pred nákupom mala spoločnosť kapacitu 12,4 EH/s. V budúcnosti sa dokonca uvažuje, že firma by mohla nakúpiť ďalších 265 000 minerov, čím by zvýšili kapacitu až na 75 EH/s.

Rovnakú stratégiu uplatnila aj spoločnosť Bitfarms, ktorá nakúpila 36 000 minerov Bitmain T21. Cieľom firmy je zvýšiť efektívnosť spolu s nižšími jednotkovými výrobnými nákladmi a dramatickým rastom hashrate. Nakupovala aj ďalšie spoločnosti ako napríklad CleanSpark, konkrétne minery Antminer v kapacitou 4,4 EH/s.

Zníženie blokovej odmeny paradoxne môže navýšiť zisky minerov

Ťažiari sa snažia vyťažiť čo najviac mincí pred halvingom, pretože im klesne odmena za vyťažený blok o polovicu. Navyše s každým ďalším vyťaženým blokom sa zvyšuje náročnosť ťažby, pretože je dostupných stále menej mincí určených na vyťaženie. Zníženie blokovej odmeny ale môže paradoxne minerom zabezpečiť ešte väčšie zisky. Ako je to možné?

Ak sa vďaka halvingu zníži bloková odmena na polovicu znamená to, že za rovnaký čas sa do obehu dostane menej mincí. Inak povedané ponuka sa obmedzí, zatiaľ čo dopyt ostane nezmenený. Každé aktívum v takomto scenári následne rastie na cene. A zvýšená cena minerom zabezpečí vyššie transakčné poplatky, vďaka ktorým dosiahnu rast ziskov.