Ťažiari majú dôvod na radosť. Náročnosť ťažby Bitcoinu klesla prvýkrát od septembra

Ťažiari majú dôvod na radosť. Náročnosť ťažby Bitcoinu klesla prvýkrát od septembra

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Najnovšie dáta od spoločnosti Glassnode ukazujú, že náročnosť ťažby Bitcoinu klesla prvýkrát od septembra. Pokles je ale iba mierny a z dlhodobého hľadiska náročnosť aj tak rastie. Napriek tomu mineri vítajú s otvorenou náručou každé zníženie náročnosti. Čím je totiž náročnosť nižšie, tým je jednoduchšie Bitcoin vyťažiť. 

Je pokles náročnosti dôvod na radosť?

Podľa správy News Bitcoin došlo k poklesu náročnosti 9. decembra 2023 pri výške bloku 820 512. Konkrétne hovoríme o zmene v hodnote 0,96 %. Ide o prvý pokles od 19. septembra 2023, čím sa prerušila séria dlhodobého zvyšovania náročnosti. Zároveň hashrate bitcoinovej siete vykazoval za posledný týždeň taktiež klesajúci trend.

Na obrázku nižšie vidíme, že pokles bol iba mierny. Navyše z dlhodobého hľadiska je trend jednoznačne rastúci. K najväčším prepadom náročnosti ťažby dochádza spravidla počas hlbokých cenových korekcií. Aktuálne miera ostane nezmenená až do 23. decembra 2023. Zaujímavé je, že napriek pozitívnej správe pre minerov nedošlo k zvýšeniu hashrate.

Náročnosť ťažby klesla prvýkrát od septembra

Zníženie náročnosti nevyvolalo pre Bitcoin nárast hashrate

Pred poslednou úpravou hashrate 4. decembra 2023 dosahoval priemer 507 EH/s. Podľa posledných údajov sa od 11. decembra hashrate stabilizoval na úrovni 472 EH/s, čo predstavuje pokles 6,9 % len za 3 dni. Rovnako klesla aj cena hash, ktorá od 6. decembra klesla o viac ako 20 % z úrovne 111 dolárov za PH/s (petahash za sekundu) na 88,41 dolárov za PH/s.

Situácia kedy hashrate aj náročnosť klesá vytvára výhodné podmienky pre minerov. Nedávno sme informovali aj o tom, ako veľké spoločnosti nakupujú minery. Ak by tento trend pretrvával dlhšie, mohol by to byť dôvod na kúpu nového ťažobného zariadenia. Na druhej strane je potrebné zvážiť rastúcu cenu Bitcoinu, ktorá spôsobuje vyššiu náročnosť.

Aj keď Bitcoin je pre mnohých nedosiahnuteľný v oblasti ťažby, stále môže priniesť veľké zisky.  Existujú však aj mnohé ďalšie kryptomeny, ktoré je možné ťažiť za podstatne nižšie vstupné náklady. Na webe Ako ťažiť kryptomeny nájdete tie najaktuálnejšie a najvýkonnejšie minery dostupné na trhu.