Je Kaspa najlepšia voľba pre mining?

Je Kaspa najlepšia voľba pre mining?

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Kaspa je kryptomena založená na Proof of Work (PoW) a protokole GHOSTDAG. Zovšeobecnenie konsenzu umožňuje bezpečnú prevádzku pri zachovaní veľmi vysokej rýchlosti blokovania (v súčasnosti jeden blok za sekundu, cieľ je 10) a nepatrné časy potvrdenia. Ide o najrýchlejšiu open-source decentralizovanú a plne škálovateľnú vrstvu úrovne 1, uvádza oficiálna stránka Kaspa.

Kaspa predstavuje komunity projekt bez centrálneho riadenia. Minca bola spustená bez predbežnej ťažby alebo alokácie mincí. Projekt tiež zahŕňa jedinečnú menovú politiku známu ako chromatická fáza, ktorá sa aktivovala 7. mája 2022 s blokovou odmenou 440 KAS. Bloková odmena sa raz za rok zníži na polovicu, ale plynulo: každý mesiac sa bloková odmena znižuje postupne. Táto politika určuje, koľko mincí sa vyrazí za sekundu bez ohľadu na rýchlosť blokovania.

To, že Kaspa funguje na PoW znamená, že ju dokážeme ťažiť. Konkrétne hovoríme o zariadení od Bitmain s názvom ASIC Antminer KS3 (8200 GH/s). Pri spotrebne 3200 W/h a výkonom 8200 GH/s dokáže mať miner životnosť približne 4 až 6 rokov. Ale prečo ťažiť práve Kaspu? V súčasnosti je totiž najrýchlejšou PoW ťažiteľnou mincou, ktorá existuje, pričom stále zostáva decentralizovaná.

To umožňuje efektívnu sólo ťažbu pri nižších hashratoch. Kaspa, ktorá bola spustená v novembri 2021 bez predťažby, nulových predpredajov a prideľovania mincí, je 100% decentralizovaná, s otvoreným zdrojom a spravovaná komunitou. Pre konkrétne výpočty odporúčame pozrieť Kaspa mining profit calculator.

Samotný token KAS zaznamenal od vzniku raketový rast. Trhová cena KAS stúpla len za posledný mesiac o 150 %. Celkovo môžeme vidieť dlhodobý rastúci trend, ktorý trvá po celý rok 2023. Pre minerov je to samozrejme dobrá správa, pretože mince, ktoré ťažia majú vyššiu hodnotu. Na druhej strane rastúca cena tokenu predražuje aj samotné minery. Pre predstavu, v čase písania článku sa sa ASIC Antiminer KS3 predáva približne za 16 000 eur.

Cena Kaspa

Ak sa zaujímate o konkrétne mining pooly a softvéry, odporúčame navštíviť oficiálnu stránku Kaspa. Predtým ako sa rozhodnete ťažiť je však potrebné brať na vedomie, že miner sa časom opotrebuje a jeho výkon nemusí byť konštantný po celé roky. Navyše rastúca cena trhovej ceny tokenu z minulosti nezaručuje aj budúci rast. Napriek tomu je Kaspa jednou z najlepších možností ako ťažiť kryptomeny v súčasnosti.