Výnosy ťažiarov klesli na polročné minimum. Náročnosť ťažby BTC je extrémne vysoká

Výnosy ťažiarov klesli na polročné minimum. Náročnosť ťažby BTC je extrémne vysoká

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Bitcoinová sieť zaznamenala opäť významné rekordy po tom, čo cena posledné mesiace výrazne rástla. S vyššou trhovou cenou za Bitcoin (BTC) prichádzajú aj vyššie transakčné poplatky, ktoré však nie sú jediným príjmom ťažiarov. Výnosy ťažiarov paradoxne klesli na polročné minimum, zatiaľ čo obtiažnosť ťažby stále prekonáva nové historické maximá, ukazujú údaje Explorer BTC.

Náročnosť ťažby láme rekordy

Náročnosť ťažby dosiahla nové maximum 67,96 tera-hašov za sekundu. Len pred dvoma týždňami stačilo ťažiarom vynakladať až o 5,07 % menej nákladov. Zvýšil sa totiž hashrate siete, ktorý meria celkový výpočtový výkon. Aktuálna priemerná rýchlosť hash pre celú sieť je 504,8 exa-hash za sekundu (EH/s) v porovnaní s 486,50 EH/s pred dvoma týždňami.

Úpravy náročnosti nie sú ničím novým, keďže sú potrebné na zachovanie konzistentnej rýchlosti pridávania blokov do blockchainu. Navyše ak cena rastie, láka to viac ťažiarov zapojiť sa do procesu ťažby, no zároveň sa zvyšuje konkurencia a obtiažnosť rastie. Presne rovnako to funguje aj naopak. K ďalšej úprave obtiažnosti dôjde už 10. decembra vo výške bloku 820 512.

Výnosy ťažiarov na polročnom minime

Ako je ale možné, že ťažiari dosahujú nízke výnosy, keď Bitcoin na spotovom trhu rastie už celý rok? Za posledný polrok klesli tržby ťažiarov o viac ako 30 %. Medzimesačne za mesiac november dokonca v absolútnom vyjadrení zarobili ťažiari o 270 miliónov dolárov menej. Dôvodov je hneď niekoľko. Cena Bitcoinu kolísa a rast je na pomery kryptomien len mierny a konkurencia ťažby výrazne rastie. Ďalším dôvodom je zásadný nárast ceny elektriny.

Ešte v januári tohto roku príjmy baníkov predstavovali 918,8 milióna dolárov. Okrem októbra došlo dodnes v každom mesiaci k medzimesačnému poklesu ziskovosti. Tento vývoj vyvoláva obavy v kryptomenovej komunite. Mnohí pripisujú pád príjmov extrémnemu nárastu hashrate siete práve počas prvého polroka 2023. Ten je výsledkom zlepšenej ekonomiky ťažby, nadmernou ponukou ASIC minerov z druhej ruky a zapojením zariadení novej generácie.