Kizgizsko môže byť novou ťažobnou veľmocou

Kizgizsko môže byť novou ťažobnou veľmocou

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Stredoázijská krajina Kirgizsko má pomerne bohaté zásoby vody, čo poskytuje minerom významnú podporu. Problémom však je, že potenciál je zatiaľ nedosiahnuteľný a ťažko dostupný. Hydroenergetické zdroje sú jedným z najväčších bohatstiev v krajine, uvádza správa Cryptonews

Nevyužitý potenciál

Krajina sa pýši vyše 2 000 riekami dlhších ako 10 kilometrov. Veľké množstvo vody sa sústreďuje aj v jazerách a vodných nádržiach na ploche až 6 836 km2. Nachádza sa tu dokonca 6 580 ľadovcov so zásobami približne 760 miliárd m3. Určite sa ale pýtate, ako to súvisí s ťažbou kryptomien.

Vodné zdroje môžu byť kľúčové pre rast kirgizského ťažobného priemyslu v oblasti kryptomien. Všetci vlastníci minerských fariem totiž vlastnia aj malé vodné elektrárne. Vyrobená elektrina sa využíva pre vlastnú potrebu a zvyšok elektriny nakupuje štát. Krajina ale stále musí dovážať elektrinu kvôli rôznym obmedzeniam a technickým problémom.

V ťažobnom ekosystéme krajiny ale došlo v roku 2023 ku zásadným zmenám. Minerov výrazne obmedzoval výnimočný stav v energetike, ktorý sa začal v auguste. Výsledkom bolo, že od októbra 2023 fungovala iba jediná kryptomenová farma. Prezident Sadyr Japarov však v júli schválil výstavbu farmy na ťažbu kryptomien.

Vláda dokonca chcela minúť až 20 miliónov dolárov na výstavbu zariadenia vo vodnej elektrárni Kambar Ata 2. Avšak okrem výstavby je potrebné myslieť aj na prevádzku, ktorá je príliš drahá. Patria tu náklady na energiu, tranzit ale aj vysoké spoplatnenie v krajine. 

Kirgizsko môže byť ťažobnou veľmocou

Zákon v Kirgizsku umožňuje prevádzkovať kryptomenú farmu, no za podmienky, že musia dovážať elektrinu. Tento priemysel je ale pre krajinu prospešný a vláda z neho získava finančné prostriedky. Len z ťažobnej dane štát získal za posledných 11 mesiacov 882 740 dolárov. Systém zdaňovania ťažby kryptomien v Kirgizsku je založený na priamom prístupe. Mineri podliehajú sadzbe dane vo výške 10 % z ceny elektriny, ktorá zahŕňa daň z pridanej hodnoty a daň z obratu.

Je obzvlášť smutné, že krajina s takým obrovským potenciálom nemá rozbehnutú ťažbu kryptomien. Kirgizsko má nevyužitú kapacitu hydroelektrární, čo by z neho mohlo v budúcnosti urobiť impozantný ťažobný uzol. Vláda v súčasnosti prispôsobuje svoj regulačný rámec a skúma možnosti lepšieho využitia potenciálu.