Ako môže ťažba kryptomien zachraňovať životy

Ako môže ťažba kryptomien zachraňovať životy

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Ťažba kryptomien je často kritizovaná za vysokú spotrebu energie a za ničenie životného prostredia. Každá technológia má ale dve strany mince a dnes sa pozrieme na príklad, kedy môže ťažba Bitcoinu dokonca zachraňovať životy. Konkrétne ide o zhluk dedín v Malawi s názvom Bondo na upätí hory Mulanje neďaleko hraníc s Mozambikom, uvádza správa Cryptonews.

Ťažba Bitcoinu zmenila život stovkám domácností

Lokácia, o ktorej hovoríme je chudobná a doprava tu v podstate neexistuje. Elektrinu tu len ťažko nájdete a taktiež je tu problém s potravinami. Túto chudobu však zásadne zmenila ťažba Bitcoinu, vďaka ktorej do Bonda dorazila elektrina. Región má totiž veľa zrážok a v hydrosystéme boli nainštalované tri turbíny na ich využitie.

V Bonde je 32 počítačov, ktoré ťažia Bitcoiny z prebytočnej energie z obnoviteľných elektrární vďaka zrážkam. Výsledkom je, že sa zmenil život k lepšiemu až pre 1 800 domácností. Z dňa na deň môžu využívať sporáky, chladničky, sledovať televíziu, používať svetlo. Domácnosti si tiež môžu vyrábať jedlo aj nápoje, ktoré následne vedia predávať.

Hlavný náčelník povedal, že v dedinách teraz žijú samí šťastní obyvatelia. Problémom podobných regiónov je, že sú odkázané na zahraničnú pomoc. Tá ich síce drží pri živote, no nikdy nebudú tieto regióny sebestačné. V tomto prípade sa ale Bondo stalo sebestačným. 

Africké krajiny sa obracajú na Bitcoin

Toto bol príklad toho, ako môže ťažba kryptomien zásadne zmeniť životy v chudobných regiónoch k lepšiemu. Nemôžeme sa preto čudovať, že africké krajiny sa čoraz viac obracajú na kryptomeny. Naopak vlády vo vyspelých ekonomikách sa snažia kryptomeny regulovať, aby nebol ohrozený už fungujúci systém. 

Kryptomeny určite nie sú receptom na chudobu, no v niektorých prípadoch dokážu výrazne zlepšiť kvalitu života. Elektrárne Bondo postavila skupina Mount Mulanje Conservation Trust a slúži ako modelový príklad toho, že kde je vôľa, tam je cesta.