Ťažobný velikán investuje takmer 200 miliónov dolárov

Ťažobný velikán investuje takmer 200 miliónov dolárov

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Cleanspark investuje 193 miliónov dolárov

Spoločnosť Cleanspark sa rozhodla investovať obrovskú čiastku do nových minerov, ktoré majú poskytnúť až 5-násobný hashrate. Konkrétne ide o investíciu až 193 miliónov dolárov, uvádza správa Cryptoslate. Táto iniciatíva zrejme súvisí aj s najočakávanejšou udalosťou na kryptomenovom trhu a na bitcoinovej sieti – halvingom. 

Firma Cleanspark je tretia najväčšia verejná spoločnosť podľa hashrate, ktorá ťaží Bitcoin. Nedávno súhlasila s nákupom až 160 000 Bitmain S21 minerov. Celková hashrate spoločnosti by mohla v roku 2024 stúpnuť z úrovne 10 EH/s na rekordných 50 EH/s. Mineri sa totiž snažia zintenzívňovať svoje úsilie tesne pred znížením blokovej odmeny na polovicu.

Investícia 193 miliónov dolárov zahŕňa strategické opcie na získanie ďalších 100 000 minerov s pevnou sadzbou 18 dolárov za TH/s počas nasledujúcich 12 mesiacov. Dohoda vznikla z dôvodu eliminovania volatility cien, ktoré nastane po halvingu už v polovici apríla 2024.

Cena Bitcoinu vždy po halvingu z dlhodobého hľadiska rástla. Najprudší rast však nastal vždy až niekoľko mesiacov po tejto udalosti. Paradoxne asi mesiac pred halvingom cena vždy klesla o približne 30 %. Výnimkou bol posledný cyklus, kedy kvôli covid pandémii klesla cena BTC pred halvingom až o 60 %.

Halving sa blíži a mineri to chcú využiť

Je logické, že halving chce využiť množstvo spoločností, ktorých predmetom podnikania je práve ťažba kryptomien. Bloková odmena sa síce zníži, no minerov zaujímajú predovšetkým transakčné poplatky, ktoré stúpajú s cenou. Spoločnosť Cleanspark je len ďalším dôkazom tohto dopytu. Jej minery poháňajú nízkouhlíkové zdroje energie a odrážajú rastúci trend v odvetví ťažby kryptomien, kde sa kladie dôraz na udržateľnosť a energetickú efektívnosť.

Väčšie komplikácie však môžu mať menší mineri, ktorí čelia nižšej ziskovosti v dôsledku vyšších prevádzkových nákladov a menej efektívneho vybavenia. Predpokladá sa ale, že rast ceny bude plne kompenzovať pokles blokovej odmeny, z čoho by mohli ťažiť aj menší mineri. Naopak ak cena ostane nižšie, znížené odmeny môžu vytlačiť niektorých minerov, najmä tých s vyššími nákladmi na elektrinu a menej efektívnymi zariadeniami.