Bitcoin klesol pod 62 000 $ uprostred vysokých úrokových sadzieb

Bitcoin klesol pod 62 000 $ uprostred vysokých úrokových sadzieb

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

FED v marci ponechal úrokové sadzby nezmenené na úrovni 5,25 až 5,50 %. Po marcovom rozhodnutí sa trhy tento týždeň obrátili na májové rozhodnutie o úrokových sadzbách, uvádza správa Bitcoinsistemi. Medzitým rovnakú stratégiu zvolila ECB, ktorá už vyše polroka drží sadzbu na 4,50 %.

Kedy začne FED znižovať úrokovú sadzbu?

Očakáva sa, že rozhodnutie FED-u o úrokových sadzbách počas 1. mája  2024 bude mať vplyv na zlato, dolár, ropu a kryptomeny. Makroekonomické údaje, ktoré signalizujú, že boj s infláciou môže trvať dlhšie ako sa očakávalo, zvyšujú obavy, že FED môže pristúpiť k znižovaniu úrokových sadzieb až neskôr.

Pravdepodobnosť, že FED nezmení úrokové sadzby 1. mája, je 97,1 %. Analytici pripomenuli, že je isté, že FED na zasadnutí ponechá úrokové sadzby na konštantnej úrovni a uviedli, že prvé zníženie úrokových sadzieb očakávajú až v septembri.

Hlavný ekonóm FWD Bonds Chris Rupkey tiež uviedol, že mesačné zmeny v jadrovej inflácii sa môžu v druhom a treťom štvrťroku 2024 mierne ochladiť. Avšak prezident FED-u  Jerome Powell potrebuje na zníženie úrokových sadzieb viac ako jeden údaj, ktorý ukazuje, že inflácia sa ochladila. Preto si myslíme, že prvé zníženie úrokových sadzieb uvidíme v septembri, povedal.

Vplyv na Bitcoin

Hlavný ekonóm Berenberg Dr Felix Schmidt tiež uviedol, že hoci FED v rokoch 2022 a 2023 zvýšil úrokové sadzby kumulatívne o viac ako 500 bázických bodov, americká ekonomika naďalej zostáva prekvapivo odolná. Schmidt tvrdil, že ekonomická situácia, napätý trh práce a zastavený proces v boji proti inflácii spôsobili, že FED ponechá úrokové sadzby na súčasnej úrovni až do konca roka 2024.

Predpovede, že centrálne banky ponechajú úrokové sadzby vysoko, predstavuje pre Bitcoin a ostatné kryptomeny negatívny scenár. Vysoké úrokové sadzby totiž znamenajú, že peniaze sú menej dostupné a investori sú menej ochotní vkladať kapitál do rizikových aktív. Bitcoin dokonca tesne pred zasadnutím FED-u klesol pod 62 000 dolárov. Už 6 týždňov Bitcoin pomaly klesá a FED by mohol tento negatívny trend ešte viac prehĺbiť.