Ťažba Bitcoinu spotrebuje menej energie ako banky

Ťažba Bitcoinu spotrebuje menej energie ako banky

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Nedávna štúdia vypočítala, že globálna ťažba Bitcoinov spotrebuje menej energie ako banky. Prieskum vykonala spoločnosť Payless Power, maloobchodný poskytovateľ energie poskytujúci služby štátu Texas. Analyzovala spotrebu energie pri ťažbe BTC a tradičnom bankovom systéme, uvádza správa Cryptonomist.

Koľko energie spotrebujú banky?

Podľa výpočtov Payless Power bitcoinová sieť spotrebuje približne 167 TWh energie ročne, zatiaľ čo globálny bankový systém spotrebuje viac ako 258 TWh. Táto spotreba bola sústredená v dátových centrách bánk s 225,45 TWh, zatiaľ čo fyzické pobočky bánk, bankomaty a siete kariet ako VISA spotrebovali oveľa menej: 22,68 TWh, 2,91 TWh a 7,81 TWh.

Inými slovami, podľa tohto výskumu Bitcoin spotreboval o 35 % menej ako tradičné banky. Vo svetle týchto odhadov by sa zdalo, že tradičné banky sú v súčasnosti celkovo škodlivejšie pre životné prostredie ako Bitcoin. Okrem toho výskum Payless Power tiež uvádza, že Bitcoin by mohol byť z dlhodobého hľadiska ešte energeticky efektívnejší. 

V bankových dátových centrách energiu spotrebúvajú servery, počítače a chladiace systémy, ktoré sú v skutočnosti podobné tým, ktoré sa používajú na ťažbu BTC. Inými slovami, stroje, ktoré vykonávajú výpočty a tie, ktoré sa používajú na ich chladenie, spotrebúvajú rovnakú energiu ako v prípade ťažby Bitcoinov.

Prekvapivé výsledky

Porovnanie medzi spotrebou energie Bitcoinu a spotrebou globálneho bankového systému odhaľuje prekvapivé poznatky o energetickej účinnosti digitálnych aktív. V skutočnosti, napriek všeobecnému vnímaniu, Bitcoin využíva oveľa menej energie (o 35,4 % menej) v porovnaní s energiou, ktorú celkovo využívajú bankové operácie na celom svete.

Táto analýza poukazuje na potenciál digitálnych aktív pri ponúkaní udržateľnejších riešení vo finančnom sektore. Tento rozdiel v spotrebe energie zvýrazňuje potenciál digitálnych aktív, ako je Bitcoin, ponúkať udržateľnejšie alternatívy vo finančnom sektore, pretože prechod na energeticky efektívne technológie vzhľadom na rastúci tlak na zmiernenie klimatických zmien a zníženie našej uhlíkovej stopy je veľmi dôležité zvážiť.

Naopak tradičné bankové infraštruktúry vôbec nie sú zbavené neefektívnosti a skutočnosť, že globálne bankové operácie spotrebúvajú podstatne viac energie ako Bitcoin, vyvoláva otázky o nevyhnutnosti a udržateľnosti týchto tradičných systémov.