Výnosy z ťažby Bitcoinu dosahujú po halvingu ročné minimum

Výnosy z ťažby Bitcoinu dosahujú po halvingu ročné minimum

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Denné príjmy z ťažby Bitcoinov klesli v prvých štyroch mesiacoch roku 2024 pod 3 milióny dolárov z predchádzajúceho denného priemeru približne 6 miliónov dolárov, uvádza správa Cointelegraph. Výnosy z ťažby však následne klesli aj v máji, keďže sa naplno prejavili dôsledky bitcoinového halvingu, ktorý spôsobil pokles blokových odmien na polovicu.

Výnosy z ťažby BTC výrazne klesli

Posledný halving z 20. apríla 2024 znížil blokové odmeny za ťažbu BTC na 3,125 BTC zo 6,25 BTC. Zatiaľ čo počiatočný humbuk okolo halvingu a spustenia bitcoinových Runes dočasne udržali denné zárobky minerov, v máji bol zaznamenaný silný pokles príjmov. Dňa 1. mája celkové príjmy z blokových odmien a transakčných poplatkov klesli na nové minimum 26,3 milióna dolárov.

Na rozdiel od toho, bitcoinoví mineri zarábali v priemere zhruba 6 miliónov dolárov denne pred halvingom, podľa údajov získaných z Blockchain. Všetky ostatné dni v máji tiež zaznamenali podobné vzorce príjmov, čo signalizuje nový priemer v príjmoch z ťažby BTC. Zhodou okolností príjmy z ťažby vyvrcholili 20. apríla, čo znamená historicky vysoký denný zárobok vo výške viac ako 107 miliónov dolárov po prvýkrát v histórii Bitcoinu.

Bitcoin sa musí udržať nad 80 000 dolármi

V očakávaní tohto výrazného poklesu mineri na celom svete zmenili stratégiu, aby zostali ziskoví aj v ďalšej fáze bitcoinovej ekonomiky. Ak by stratégiu nezmenili, museli by sa spoliehať výlučne na vysokú trhovú hodnotu Bitcoinu. Avšak zrejme sa toho v roku 2024 dočkajú, keďže Bitcoin vždy po halvingu prudko stúpal.

Generálny riaditeľ CryptoQuant Ki Young Ju vypočítal, že Bitcoin sa musí držať nad 80 000 $, aby za súčasných podmienok udržali ťažbu ziskovú aj po halvingu. Väčšina minerov však prijala proaktívne opatrenia na modernizáciu svojich ťažobných zariadení, aby znížili dlhodobé prevádzkové náklady a zároveň boli konkurencieschopní.

Napríklad bitcoinová ťažobná firma Bitfarms vyčlenila 240 miliónov dolárov na strojnásobenie hash rate. Finančný riaditeľ Bitfarms Jeffrey Lucas prejavil snahu firmy obstarať 88 000 vysoko efektívnych bitcoinových minerov. Podobnú taktiku zvolila väčšina popredný ťažobných spoločností.