Nastal zlom pre kryptomeny. Spotové ETF pre Bitcoin sú schválené

Nastal zlom pre kryptomeny. Spotové ETF pre Bitcoin sú schválené

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Konečne nastala udalosť, na ktorú čakali všetci fanúšikovia kryptomien a Bitcoinu. Americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) napokon schválila všetkých 11 žiadostí o spotové ETF pre Bitcoin. Predseda Komisie Gary Gensler uviedol, že napriek tomu, že schválili ETF, nepodporujú samotný Bitcoin a stále varujú investorov pred vysokým rizikom, uvádza správa Bitcoinsistemi.

Dočkali sme sa schválenia spotového ETF pre Bitcoin

SEC bol zatlačený do kúta, pretože mal posledný deň na to, aby rozhodol o prvých dvoch žiadostiach o ETF. Napokon sa ale rozhodol, že schváli všetky naraz, aby sa predišlo monopolnému postaveniu jedinej spoločnosti. Schválené ETF budú kótované a obchodované na registrovaných národných burzách cenných papierov v súlade s pravidlami určenými na zabránenie podvodom a manipulácii. SEC bude dodržiavanie pravidiel prísne kontrolovať.

Doteraz boli schválené iba ETF na bitcoinové futures. Spotový trh je ale niečo úplne iné. Doteraz ak sme chceli nakúpiť priamo Bitcoin, museli sme mať vytvorenú kryptomenovú peňaženku či už na burze, alebo svoju vlastnú softvérovú. Teraz sa karta obracia, pretože sa eliminujú technické bariéry spojené s vytvorením tejto peňaženky.

Priamy nákup na burze

Spotové ETF znamená, že môžeme sa priamo podieľať na investovaní do Bitcoinu na tradičnom finančnom trhu. Správcovia fondov a aktív nám túto investíciu sprostredkujú a na nakupovanie Bitcoinu bude stačiť zadať jedinú transakciu alebo trvalý príkaz. Obchodovanie by malo začať okamžite od 11. januára keď sa otvoria burzy a jednotlivé ETF sa budú obchodovať pod nasledujúcimi tickermi:

ARK 21shares Bitcoin ETF (ARKB),

Valkyrie Bitcoin Fund (BRRR),

Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC),

Franklin Bitcoin ETF (EZBC),

VanEck Bitcoin Trust (HODL),

Bitwise Bitcoin Trust (BITB),

Ishares Bitcoin Trust (IBIT),

Invesco Galaxy Bitcoin ETF (BTCO),

Wisdomtree Bitcoin Fund (BTCW),

Hashdex Bitcoin ETF (DEFI) a

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC).

A teraz sa možno pýtate, prečo cena Bitcoinu takmer vôbec nezareagovala. Na grafe nižšie vidíme, že Bitcoin pokračuje v rovnakej dynamike ako posledné týždne a schválenie ETF nemalo na to žiadny vplyv. Odpoveď je jednoduchá. Tí čo nakupovali Bitcoin vo viere, že k tejto udalosti dôjde, už tak učinili v posledných mesiacoch. Inak povedané, schválenie ETF je už zahrnuté v predošlom raste Bitcoinu. Samotnú udalosť je však potrebné chápať skôr z dlhodobého hľadiska. Istý čas potrvá, kým začnú veľké spoločnosti, ale aj malí obchodníci investovať do
týchto ETF.

Bitcoin nereaguje na schválene ETF. Zdroj: TradingView