Najväčšia udalosť v histórii kryptomien – pripravte sa na masívny rast cien

Najväčšia udalosť v histórii kryptomien – pripravte sa na masívny rast cien

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Schválenie spotového ETF pre Bitcoin je obrovská vec pre celý kryptomenový trh, do ktorého začína prúdiť nový kapitál v hodnote miliárd dolárov. Je však dôležité vysvetliť si, čo tento investičný produkt znamená a ako bude vplývať na kryptomenový trh. Rovnako sa detailnejšie pozrieme na porovnanie konkrétnych ETF pre Bitcoin a ich objemy.

Čo je to vlastne spotové ETF?

V prvom rade je potrebné definovať spotové ETF pre Bitcoin. Bitcoinové ETF sú verejne obchodované investičné fondy, ktoré umožňujú investorom získať expozíciu voči Bitcoinu bez toho, aby skutočne vlastnili kryptomenu. Keď investujete do bitcoinového ETF, nekupujete priamo samotný Bitcoin. Namiesto toho kupujete akcie vo fonde, ktorý drží tieto Bitcoiny. Takže majiteľom Bitcoinu je samotný fond.

To znamená, že definícia Bitcoinu ako takého sa nemení a v USA ostáva chápaný ako digitálna komodita. A čo sa týka spotového ETF pre Bitcoin, ten podlieha rovnakým pravidlám ako napríklad akciové ETF. 

Spotové ETF síce neznamená, že Bitcoin vlastníte, no poskytuje možnosť priamo zarábať na cenových výkonoch kryptomeny bez toho, aby ste vytvárali kryptomenovú peňaženku. Odstraňujú sa tým všetky technické bariéry a jedine čo stačí urobiť, je zadať trvalý príkaz na kúpu ETF u svojho brokera.

Aké objemy majú schválené ETF?

Tabuľka nižšie zobrazuje spotové ETF na Bitcoin a ich detaily ako napríklad tickery, správcov aktív, ceny a celkový objem. Všimnite si, že v niektorých prípadoch sú objemy (volume) vyššie ako celková kapitalizácia fondu (AUM). Je to spôsobené tým, že sa obchoduje iba zopár dní a niektoré objemy ešte nestihli nadobudnúť status AUM (asset under management – aktívum pod správou). Preto je v súčasnosti relevantnejší údaj o objeme.

Spotové ETF na Bitcoin. Zdroj: blockworks

Ako môžeme vidieť, najväčší fond má Grayscale (28,62 miliardy) a nasledujú ďalšie so stovkami miliónov dolárov. Predpokladá sa, že prvenstvo si napokon zoberie najväčší správca aktív na svete Blackrock, ktorého spotové ETF na Bitcoin má v čase písania článku objem už vyše pol miliardy dolárov. Len pre predstavu Blackrock spravuje takmer 9 biliónov dolárov, Fidelity 3,6 bilióna dolárov, Invesco 1,4 bilióna dolárov a Franklin Templeton 1,4 bilióna dolárov.

Všetci títo správcovia aktív a mnoho ďalších disponujú nepredstaviteľne veľkým objemom spravovaného majetku. To predstavuje gigantický trh, na ktorom sa od tohto týždňa zúčastňuje aj Bitcoin. Dokonca sa očakáva, že pribudnú časom aj ďalšie kryptomeny ako Ethereum alebo Solana.

Najväčšia udalosť kryptomien v histórii - ceny budú prudko rásť

Inštitucionálni investori tvoria väčšinu z tohto majetku a tentokrát budú môcť rozšíriť svoje portfóliá aj o Bitcoin. Ide o najdôležitejšiu udalosť pre kryptomeny za celú 15-ročnú históriu ich existencie. Tento proces investovania bude dlhodobý a nenastane okamžite, no v tabuľke vyššie môžeme vidieť aké obrovské objemy sa na ETF obchodujú len za prvých pár dní. 

Inštitúcie začnú nakupovať bitcoinové ETF z jednoduchého dôvodu – dôvera vo vyššie spomenutých správcov aktív je neporovnateľne vyššia ako dôvera v kryptomenové burzy. Ide totiž o najväčších správcov aktív na svete. Preto príliv kapitálu od inštitúcií spôsobí v budúcnosti masívny nárast ceny Bitcoinu a aj celého kryptomenového trhu , čo pozitívne ovplyvní aj zisky z ťažby.